O

Ochutnejte hit sezóny: Oranžová vína

Oranžová, kvevri, jantarová, anebo také amber vína jsou opravdovými klenoty vinařství. Technologie, kterou se tato unikátní vína vyrábí, byla v roce 2012 zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO. Pojďme si tedy tato vína společně představit…. 

Říká se, že vše nové je dobře zapomenuté staré. Toto přísloví krásně potvrzují právě vína z kvevri. Ta právě nyní zažívají svojí renesanci a nabírají populárnosti v široké veřejnosti po celém světě. Přitom mezi vinaři, gurmány a profesionály z oblastní vinné je toto víno „starou známou“ a její historie sahá do období 5000 př.n.l. 

Vyjímečná chuť i barva..

Oranžová vína se vyrábí tak, že po sběru vína, je rmut umístěn do hlíněných nádob nesoucích název kvevri. Zde probíhá neřízená fermentace a dlouhá macerace. Ještě zajímavější je to, že tyto nádoby jsou umísťovány pod zem tak, aby se k nádobě a vínu nedostal žádný vzduch a udržovala se stabilní teplota. Až po několika měsících, ale i letech, se takové víno opatrně stáčí do lahví. Právě tento proces dává vínům unikátní barvu a chuť.

Stejně jako u červených vín, za barvou stojí slupky hroznů, proto intenzita barvy v oranžovém víně bude závislá od dané odrůdy či době macerace.

Vůně oranžových vín závisí na odrůdě, nejčastěji se však jedná o květinové tóny. Dále v těchto vínech můžete cítit vůni kandovaného a sušeného ovoce (meruňky, kandované oranžové plody, marmeláda), tóny orientálního koření, zeleného čaje a různých bylin.

Oranžová=naturální?

Většina lidí je přesvědčena, že  všechna oranžová vína jsou vyráběná „naturálním“ způsobem, tedy s s minimálním zásahem vinaře do procesu výroby. I přesto, že v 90% je to opravdu tak, nelze říct, že každé oranžové víno je naturální. Pokud však chcete ochutnat opravdové naturální oranžové víno, které se vyrábí tradiční kachetinskou metodou již více než 8000 let, neváhejte navštívit online vinotéku gruzínských vín www.dekanter.cz , která pro Vás vybrala ta nejlepší vína z vyhlášených vinařských oblastí Gruzie, vyráběných kachetinskou technologii.

V čem tato unikátní technologie spočívá? V dlouhé maceraci hroznů určených pro výrobu bílých vín, neřízené fermentace a další dlouhé, až několika měsíční maceraci již prokvašené suroviny (rmutu), tradičné v hlíněné amfoře, tedy kvevri, zakopané v zemi. Potom se s minimálním SO2 stáčí bez dalšího krášlení a filtrace do láhve. Z této technologie vychází jak biodynamické vinařství, tak vinaři autentisté, či někteří bio vinaři.

Náš tip: Co ochutnat?

Pokud jde o oranžová vína, tak bychom si určitě neměli nechat ujít tradiční gruzínké Rkatsiteli, Mtsvane nebo starověké Kisi. 

Winiveria, Khikhvi Kvevri

Osvěžující, zároveň jemné a intenzivní bílé suché víno ze starověké, původní gruzínské odrůdy Khikhvi. Víno se vyrábí tradiční kakhetinskou technikou v nadobách kvevri minimělně 6 měsícu. Poté se víno přirozeně čístí, stává se křišťálové a stabilní, a proto není nutné ho sířit/filtrovat.

Winiveria, Khikhvi Kvevri, cena 590 Kč

 

Gurashvili’s Kisi Kvevri

se vyrábí ze stejnojmenné odrůdy tradiční kakhetinskou metodou v kvevri. Má jantarově-zlatou barvu s meruňkovými a broskvovými tóny. Kisi z rodinného vinařství Gurashvili’s Family Wineyards se plní do lahví nefiltrované.

Gurashvili’s Kisi Kvevri, cena 690 Kč

 

www.dekanter.cz

 

CategoriesNezařazené