P

Pánská kolekce FENDI jaro/léto 2022

Ze sídla FENDI v Palazzo della Civiltà Italiana se nabízí jedinečný 360° panoramatický pohled do krajiny se sedmi římskými pahorky, vrcholky Apenin a záblesky Středozemního moře. Příroda a architektura společně vytvářejí fantastické plátno jemných barev s odlišnými odstíny v průběhu dne, které v neustále se měnícím světle odhaluje dynamickou topografii regionu. „Ještě nikdy nebylo tak důležité, jak věci vidíme a odkud se na ně díváme,“ uvádí Silvia Venturini Fendi, umělecká ředitelka FENDI pro doplňky a pánské kolekce.

„V současné době změnil náš osobní úhel pohledu to, jak vnímáme okolní svět. Můj pohled je nyní neodmyslitelně spojen s tím, co vidím z arkád a střechy naší budovy. Je to jako bych se dívala na Řím z ptačí perspektivy. Barvy i výhled se neustále mění – jemná paleta římské oblohy v průběhu dne je nádherná a chtěla jsem z ní udělat ústřední motiv této kolekce.”

Pohled na svět z ptačí perspektivy inspiroval pánskou kolekci FENDI jaro/léto 2022, jež je dokonalou souhrou lehkosti a pohodlí s precizním zaměřením na budoucnost luxusu. Rafinovaná paleta zachycuje jarní květenu a pomíjivou oblohu se záblesky citrónově žluté a limetkově zelené, blankytně modré, levandulové, pistáciové a pivoňkově růžové na pozadí minerálních odstínů travertinu, křídy, grafitu nebo břidlice. Jako v zasnění ukazuje FENDI světu bezprostřední okolí Říma na potiscích, tvarech a provedených detailech a nenuceně si pohrává s proporcemi a měřítkem. 

Z ilustrované mapy Říma nalezené v archívech FENDI se stává nová země FENDI Land (území Fendi), kartografické znázornění města, jehož středobodem je Palazzo Fendi a kde se řeka Tibera vlní labyrintem budov a ulic, tu a tam zdobené ručně kreslenými logy FF. V harmonickém sledu topografických simulací s názvem FENDI Earth (země Fendi) se abstraktní motivy obrysů vznášejí na oblecích ze lnu a hedvábí, na žakárové džínovině, háčkovaných tričkách z plyše a intarzované jehněčině.

Koncepčně zkreslené měřítko vytváří nové krejčovské proporce a rozměry, jako například hybridní letní obleky s kombinací materiálů, tvarů a funkčních detailů. Zkrácená vlněná saka jsou střižena do půlky trupu nebo předělena nylonovou organzou a lněné blejzry se špičatými klopami mají všité kapsičky na pera a bezdrátová sluchátka.

Kapsy vyčnívají zpoza lemů a saka mají zapínání na úrovni boků, zatímco od pasu dolů je silueta formovaná městskými šortkami s celou řadou kapes či rovnými kalhotami s rozparkem u kotníků nebo dvojdílnou kombinací bavlny a semiše.

Nenapodobitelný um a řemeslné dovednosti FENDI lze obdivovat na novém svrchním oblečení: na provzdušněných trenčkotech, volných větrovkách a košilových bundách, které zdobí stehy Selleria reliéfní detaily na oboustranné semiši, telecí kůži a udržitelné bavlně barvené až po ušití oblečení. Košile ze svěžího popelínu či lehounkého tkaného kašmíru zdobí látkové knoflíčky pro dosažení celoplošného jednobarevného odstínu, který je na některých kouscích přerušen koláží dílů, jako jsou kontrastní límce a pruhované bavlněné rukávy. Pleteniny kopírují projektované obrysy motivů FENDI Earth na kompletech intarzovaných lehounkým kašmírem, ke kterým se připojují dvoubarevné zipové topy z dvojitého kašmíru a límcové pulovry z vroubkované či háčkované bavlny. Poloroláky a trička z háčkovaného norku se vpředu odkrývají a odhalují praktické opasky, na kterých visí ozdobné přívěsky FENDI.

Pánská kolekce doplňků FENDI jaro/léto 2022 představuje hravý únik z reality, ve kterém jsou běžné předměty povýšeny na úroveň hodnou řemeslné zručnosti FENDI. Plavecké brýle a plavecké čepice vytvořené ve spolupráci s firmou ARENA se spolu s pouzdry na pingpongové rakety řadí mezi nevyhnutné doplňky na léto a Baguette se smršťuje na šperk zavěšený na řetízku kolem pasu.

Pánský model Peekaboo se objevuje ve verzi z matného nylonu a je doplněn leštěnými okraji či makro stehy Selleria, zatímco model Baguette se vrací jako prostorná kapsička anebo perspexové psaníčko. Nové cestovné modely z plátna a síťoviny s potiskem loga FF mají vypouklý profil pro navození efektu objektivu rybího oka a na sérii batohů nylonové popruhové tkaniny či na modelech nošených křížem přes tělo se objevuje nová praktická spona Fendiness.

Sandály se zapínáním na sponu, které byly vyvinuty z tvarovaných tenisek FENDI Flow, se objevují spolu jednobarevnými nazouvacími pletenými teniskami se vstřikovanými aplikovanými detaily v pastelových barvách. Na exteriérové inspirace sezóny navazují měkké semišové pouštní boty se sponami ve tvaru loga FF a proutěné sandály se dvěma řemínky na ploché platformě, které oživují plyšové detaily nebo stehy Selleria.

Film k pánské kolekci FENDI jaro/léto 2022, který režíroval Nico Vascellari, je vznešenou ódou na římskou krajinu a vzdává hold charakteristickým prvkům rané sci-fi kinematografie. Postupným mapováním parametrů budovy Palazzo della Civiltà Italiana modely v přesných okruzích odhalují racionalistickou architekturu a jak se den schyluje ke konci a nastupuje soumrak, ožívá sídlo FENDI strhující a rytmickou světelnou show. Hudební kulisu k filmu složil italský skladatel Alessandro Cortini, který vytvořil pro FENDI 9-minutovou elektronickou skladbu se syntetizátorovými stopami inspirovanými toulkami mezihvězdným prostorem a novými pohledy na majestátnou scénu z výšky.

NICO VASCELLARI

Nico Vascellari (narozen v r. 1976 v Itálii) žije a pracuje v Římě. Ve svých dílech neustále spojuje rozličná a různorodá média, jako jsou múzická um ění, video či velké soubory multimediálních děl, a zkoumá především vztah mezi přírodou a člov ěkem. Sv ým přístupem chce oslovit hybridní sociální vrstvy a navázat s nimi kontakt a pokaždé usiluje o podnícení dialogu mezi svým uměním a rozmanitým publikem.

ALESSANDRO CORTINI

Alessandro Cortini (narozen 24. května 1976) je italský hudebník, textař a skladatel. Proslavil se spoluprací s rockovou kapelou Nine Inch Nails a jako sólový um ělec rovněž komponuje elektronické skladby, ve kterých dokazuje svůj talent pro temnou syntetickou a kinematografickou hudbu.

O FENDI

Módní dům FENDI založili Adele a Edoardo Fendi v Římě v roce 1925. Krátce poté otevřeli svůj první butik – obchod s kabelkami a kožešnickou dílnu. Značka brzy získala věhlas i v zahraničí a FENDI proslulo svou elegancí, řemeslnou dokonalostí, inovacemi a stylem. V roce 1965 zahájil módní dům FENDI spolupráci s již zesnulým Karlem Lagerfeldem, která trvala 54 let. V roce 1992 se jeho pravou rukou v kreativním vedení firmy stala Silvia Venturini Fendi. V roce 1994 přebrala zodpovědnost i za kožené doplňky a pánskou kolekci. V roce 2000 dochází k akvizici FENDI ze strany LVMH Group, která se v roce 2001 stává většinovým akcionářem.

V září 2020 byl uměleckým ředitelem Couture a dámských kolekcí jmenován Kim Jones.

Dnes je FENDI synonymem kvality, tradice, experimentování a tvořivosti.

www.fendi.com

CategoriesNezařazené