V

Věra Terzijská: Vyloženě nevhodné zákroky odmítám

Když si pět let po revoluci otevřela soukromou praxi korektivní dermatologie, nečekala, kam až se její obor posune a že dnes místo nemožnosti odstranit vady na kráse bude řešit hlavně to, aby obličeji zachovala jeho přirozenost. „Nechci z lidí dělat monstra, vyloženě nevhodné zákroky prostě odmítnu provést,“ říká Věra Terzijská, spolumajitelka RP Clinic.

 

Medicína a její technologie, postupy a možnosti se rychle vyvíjejí. Jak je na tom v kontextu ostatních oborů estetická medicína?

Medicína ve všech oborech zaznamenala obrovský pokrok z hlediska technologií i možností léčby. Estetická medicína nezůstává pozadu. Před pětadvaceti lety jsme neuměli řešit mimické vrásky, dnes to díky botulotoxinu není problém. Kromě toho umíme v obličeji do míst, kde je to potřeba, dodávat objemy. Doslova tvarujeme celou tvář a pomocí výplní jako je kyselina hyaluronová a další materiály, v jejích proporcích řešíme různé nedostatky, jako je ubíhající brada, nesymetrický nos nebo propadlé tváře. Oblíbenou technikou je v poslední době i výplň rtů. Vedle obličeje umíme samozřejmě omlazovat také kůži kdekoli na těle, a to včetně krku, dekoltu a rukou, což jsou nejproblematičtější a nejexponovanější partie. Velkou kapitolou mého oboru jsou také lasery. Dnes máme k dispozici neskutečně výkonné přístroje, díky nimž můžeme regenerovat i hluboké podkoží, částečně odbourávat celulitidu nebo odstranit drobné defekty, jako jsou žilky či metličky, pigmentace a mateřská znaménka.

 

Existuje ještě něco, na co je estetická medicína zatím krátká?

Zmíněné techniky lze provádět pouze do určitého věku klientky nebo klienta, hranice se pohybuje okolo 75 let. Poté již nejsme schopni pokožku zregenerovat. Zatímco šedesátiletá žena může díky výplním vypadat na pětačtyřicet, v sedmdesátém pátém roce věku už je kůže velmi atrofická a pak pomůže jedině chirurgická operace.

 

Jak se změnil přístup klientů k estetickým zákrokům během vaší praxe, která trvá už bezmála třicet let?

Celkem výrazně. Zatímco dřív k nám chodily ženy středního a vyššího středního věku, dnes naše služby vyhledávají i poměrně mladé klientky, které chtějí například zvětšit rty, upravit povrch kůže nebo na sobě něco vylepšit. Dřív se ženy za estetické zákroky styděly a tajily, že k nám chodí. Dnes se naopak s tímto typem péče vzájemně svěřují a předávají si zkušenosti.

 

Za poslední roky se síť estetických klinik v Česku značně zahustila. Přineslo to s sebou širší finanční dostupnost služeb estetické medicíny?

Za sebe mohu říct, že mám klientelu spíše ze střední či vyšší střední třídy. Estetické výkony jsou ovšem i díky médiím a sociálním sítím čím dál vyhledávanější nejen u střední vrstvy, ale i u mladších žen či mužů, kteří třeba nemají tolik peněz. Člověk si totiž na naše služby snadno zvykne. Po aplikaci botulotoxinu žena nemá na čele nebo jinde téměř žádné vrásky, a když látka přestane fungovat a vrásky se znovu objeví, nechá si rovnou aplikovat další dávku, aby svůj vzhled udržovala. Ženy si na podobné zákroky zvyknou jako na čištění zubů a přicházejí třeba každé čtyři až šest měsíců.

 

Takže jde tak trochu o závislost?

U někoho ano, a dokážu si takové závislosti na ženách všimnout. Obvykle to řeší tak, že se mi každé tři nebo čtyři měsíce přijdou ukázat, zda náhodou nepotřebují nějaký zákrok. Jsou pak docela zklamané, když řeknu, že nikoli, protože vypadají výborně, a pošlu je domů s tím, ať přijdou za další tři měsíce. Jenže já nechci nikoho ‚přepichovat‘ a dělat z lidí monstra. Zastávám zásadu, že výsledek mé práce musí být vždy přirozený, aby se ženy neměnily, aby stále byly takové, jaké jsou. Když školím lékaře, což dělám už patnáct let, kladu jim na srdce: „Nesmíte vylepšování přehánět, dělejte vše přirozeně, ať ženy vypadají jako po hezké dovolené.“ V našem oboru je důležité, jaké má konkrétní lékař estetické cítění a zda je schopen vnímat určitě hranice. Pokud jen slepě plní, co po něm klient chce, dopadá to špatně. Klientky klinik tohoto typu jsou si pak velmi podobné – mají zavalité tváře, sešikmené oči a obrovské rty. Obchod s krásou je evidentně pro mnohé příliš lákavý. Nechtěla bych napadat lékaře, ale s nárůstem počtu klinik bohužel došlo k tomu, že v nich často pracují lidé, kteří nemají ani certifikát, nejsou v oboru zdatní a nemají zkušenosti. Estetická medicína je často i lékaři vnímána jako snadný a rychlý zdroj peněz. Tímto nemám v úmyslu generalizovat – fakt, že dotyčný není dermatolog nebo plastický chirurg, není až tak na obtíž, náš obor může zvládnout i ortoped, zubař nebo specialista na ORL, ale musí k tomu mít určité znalosti, a to zejména z anatomie. Dále musí mít zkušenost a vědět, co dělat, když nastane nějaká komplikace. Čím jsem starší a čím déle dělám estetickou medicínu, tím jsem opatrnější – a vím proč.

 

Na druhou stranu působí na našem trhu několik výrazných tváří, jako jste vy, paní doktorka Kafková nebo Moidlová, a ty mají vynikající pověst. Jaký je váš recept na úspěch?

Kolegyně, které jste zmínila, se neustále vzdělávají a pracují na sobě. Mě například koncem ledna čeká kongres v Paříži. Když můžu a pandemická situace mi to dovolí, cestuju po celém světě, školím se a poté získané zkušenosti uplatňuji ve své praxi. K úspěchu je však samozřejmě potřeba i manuální zdatnost a schopnost trochu se prodat – třeba na sociálních sítích.

Stává se vám, že musíte požadavek klienta odmítnout? Nechají si ženy nevhodné zákroky vymluvit?

Tak jednou nebo dvakrát do měsíce se mi stane, že výkon, který klientka požaduje, odmítnu, protože jsem přesvědčená, že by pro ni byl nevhodný a jenom jí vzhledově ublížil. Jednou ke mně například přišla jedenadvacetiletá slečna s krásnými přirozeně plnými rty a chtěla, abych jí je vyplnila, že si to přeje i její přítel. Tak jsem jí to vymluvila, slečna odešla a poté mi volal její přítel a vynadal mi s tím, že půjdou na jinou kliniku. Obecně však psychologie hraje v naší praxi obrovskou roli, protože žen, které si přejí nevhodný zákrok, je mnoho. Pak je na schopnostech lékaře, aby na klienta zapůsobil a jeho záměr mu citlivě rozmluvil. Mně se to většinou daří.

 

Často se mluví o tom, že sociální sítě zkreslují představu o realitě těla a parametrech krásy. Vnímáte to ve své praxi?

Sociální sítě opravdu výrazně ovlivňují zejména mladá děvčata. Vnímám to jako negativní jev, protože na těchto platformách vidíte jen dokonalou postavu, dokonalou kůži, dokonalý obličej. Ve skutečnosti je ovšem všechno vyretušované a přefiltrované. Slečny krátce po pubertě pak trpí komplexy a cítí se méněcenně, protože nenaplňují nerealistický ideál, který na ně útočí ze všech stran. Někdy ale i ženám v tomto věku drobné vylepšení může pomoci a má smysl: umíme například léčit akné, mírně vyhladit jizvičky pomocí laserů nebo řešit výplněmi ustupující bradu či silnou asymetrii rtů. Nedostatky je potřeba korigovat tak, abychom krásu obličeje podtrhli, ne ho redefinovali. Ze zásady nedělám zbytečné výkony, a když po mně chce dvacetiletá dívka botulotoxin, prostě jí ho odmítnu aplikovat.

 

Jak velké procento klientely u vás představují muži a o které výkony mají nejčastěji zájem?

Muži tvoří tak pětadvacet procent naší klientely. Nejčastěji požadují odstranění degenerativních projevů na kůži, třeba mateřských znamének, která jim vadí při holení. Nicméně muži již také chtějí vypadat dobře, zejména ti starší a z velkých měst. Proto chodí i na vylepšení pleti, nechávají si píchat botulotoxin, aplikovat různé micro needlingy a omlazovací kúry. Je skvělé, že o sebe muži začínají pečovat, před třiceti lety to rozhodně nebylo běžné.

 

Jaké trendy aktuálně panují ve vašem oboru?

Na naší klinice se řídíme celosvětovými trendy, přičemž dnes se dostávají do popředí zejména neinvazivní omlazovací techniky. Dále se ustupuje od silné aplikace botoxu do čela. Často k nám přijde žena, která už nechce mít čelo nepohyblivé a rovné jako stůl, naopak chce zachovat trochu mimiky. To dřív nebývalo. Příklon k přirozenému vzhledu osobně vítám, proto na své klinice dbám na to, abychom klientkám soustavně prováděli omlazovací procedury, ať povrchovou hydrataci, nebo hloubkovou, pomocí mezoterapie či plazmaterapie. Kromě toho nabízíme i kosmetické přípravky jako například ty od americké značky Skinbetter, která se vyznačuje zajímavým složením pro regeneraci kůže. Podobné techniky a přípravky totiž ženu omlazují dlouhodobě a strategicky, a když vidím, že dotyčná vypadá po deseti letech stále stejně, mám z toho obrovskou radost.

 

Loni jste otevřela novou kliniku v ulici Na Poříčí. Jaký jste k tomu měla impuls?

Původně jsem měla kliniku ve Slovanském domě, nicméně jsem se spojila s jedním investorem, který odkoupil část společnosti a vlastně mi dopomohl k tomu, abychom vybudovali tuto velkou krásnou kliniku v ulici Na Poříčí. Je skutečně velkoryse řešená, máme tu oddělení body care, estetickou medicínu či dentální kliniku, takže jsme již poměrně velcí. Impulsem k tomuto rozhodnutí byl kromě zajímavé nabídky i fakt, že na poli estetické medicíny působím již dlouho a přála jsem si vytvořit ambiciózní projekt, který dnes vedu jako spolumajitelka.

 

V rámci svých služeb nabízíte i komplexní terapie, jako jsou infuze. Je o toto širší řešení celkového stavu těla a tím i vzhledu zájem, nebo jsou vyhledávanější rychlá řešení výplněmi a podobnými technikami?

V Česku ženy stále vyhledávají spíš rychlá řešení, nicméně jsem již zaznamenala zvýšený zájem klientek nejen o to, jak vypadají, ale také jak jsou na tom zdravotně. Spousta našich klientek tak chodí na infuzní a kyslíkové terapie a řeší svůj celkový zdravotní stav. V budoucnu bych chtěla nabídnout služby spojené s určováním biologického věku včetně měření telomerů nebo genetických předpokladů. Díky genetickému vyšetření například zjistíme, které potraviny jsou pro vás vhodné a které nikoli. Tato oblast mě osobně velmi zajímá, díky získaným poznatkům dokážeme spoustu nemocí daných geneticky zpomalit, zmírnit nebo se jim úplně vyhnout.

CategoriesNezařazené