Z

Zuzana Petáková: Privátní let stojí podobně jako business class

Zuzana Petáková založila společnost WAPE JETS a rychle se stala vyhledávanou expertkou na privátní letectví v oblasti pronájmu a prodeje soukromých letadel. Za poslední roky procestovala téměř celý svět a díky svému přesahu do high-endového segmentu nabízí komplexní zážitek, který daleko překračuje praktickou hranici cestování. 

Jak ve WAPE JETS proběhla letní sezóna, co byly největší highlighty?

Letní sezóna u nás byla jako vždy silná s tím, že se však výrazně zvýšila poptávka po soukromých letadlech. V letošním roce došlo k tomu, že poptávka převyšovala nabídku. Dostupnost letadel na požadované dny klientů bylo poměrně často složité vykrýt, jelikož chyběla kapacita jetů, kterou bychom mohli využít, a to i za předpokladu, že byl klient ochoten zaplatit vyšší částku způsobenou stažením letadla z jiné země.

Jakým výzvám jste čelili?

Paradoxně se jednalo o možnost nabídnout klientovi vhodné letadlo na požadovanou cestu z důvodu, který jsem zmínila výše tj. nedostatek privátních letadel kvůli vysokému zájmu. Zároveň se to týká i oblasti prodeje jetů jako takových. Pokud si klient dnes objedná nové letadlo, výrobce mu jej dodá nejdříve za dva roky. Nejsou skladové zásoby a secondhandový trh je také rozprodán, případně se mnohdy cena těchto letadel z druhé ruky pohybuje na úrovni nového letadla. Klient je tedy postaven před rozhodnutí „ber nebo nech, nyní nebo za 2 roky“.

Klesá na podzim poptávka nebo se spíše mění cílové destinace?

V současné době mohu potvrdit, že u nás registrujeme spíše narůstající zájem o soukromé lety. I na podzim klienti volí evropské destinace, kde je teplo a moře a samozřejmě se přidávají cesty za businessem, kdy potřebují během krátké doby stihnout zařídit více agendy v odlišných destinacích, na což je tento způsob cestování ideální.

Čím si vysvětlujete takový zájem o privátní lety?

Myslím, že se jedná o souhrn několika faktorů, kdy si lidé např. opravdu uvědomili výhody létání soukromými letadly v rámci poměru ceny a služby. Vezměte si, že dnes stojí letenka v business class z Prahy do Paříže s Air France 1 000 EUR a co za to dostanete – nutí vás být tři hodiny před odletem na letišti, občerstvení během letu ceně neodpovídá, kolem vás je další spousta lidí a takto bych mohla pokračovat. Oproti private jetu, kdy zaplatíte při obsazení 6 místného letadla na osobu podobnou částku, letadlo čeká na vás, ne vy na něj, přijdete 20 min před odletem, projdete plynule bezpečnostní kontrolou do letadla a letíte. Máte soukromí, pohodlí a skvělý catering. Mnoho linek u standardních dopravců bylo zrušeno, a proto jste nuceni dělat zdlouhavé přestupy, takže další čas navíc. Co si vyberete? Cestovat za podobnou cenu a užít si to a být odpočatí nebo přijet na dovolenou či obchodní schůzku ještě více vystresovaní?

Můžete uvést ještě nějaký konkrétní příklad?

Představte si, že si chce parta sedmi přátel po práci zaletět na fotbalové utkání z Prahy do Mnichova a vrátit se hned po něm zpět. Cena pronájmu soukromého letadla se pohybuje od zhruba 6 400 EUR, to znamená, že jednosměrně každý zaplatí 455 EUR. V Mnichově jste za 50 min, odvoz z a na letiště vám zajistíme a v terminálu stačí být opět 20 min předem. Na palubě letadla se občerstvíte chutným cateringem a vše je tak, jak má.

Jaké lokality vedou mezi lety do vzdálenějších destinací?

V zimním období jsou to destinace jako je Dubaj, Maledivy, Seychelly. Tedy místa, kde je teplo, sluníčko a moře. S privátním letadlem můžete letět klidně na druhý konec světa, záleží jen na vás.

Jak rychle jste schopní poskytnout privátní letadlo?

Pokud je letadlo na trhu dostupné a v dané destinaci, tak můžeme standardně odletět do tří hodin od podpisu smlouvy a zaplacení celkové částky, kterou je možné uhradit i pomocí kreditní karty. To nám umožňuje jednat velmi rychle a efektivně. Klienti, kteří s námi létají často a mají u nás depozity, mohou odletět samozřejmě i dříve, pokud je letadlo a posádka připravená.

Co patří mezi nejnáročnější požadavky klientů?

Osobně mi připadá, že nejnáročnější bylo přepravovat klienty během lockdownu z důvodu opravdu úmorného papírování, dokládání různé dokumentace, apod. Každá země měla jiné podmínky vstupu a někdy ani nebyly ochotné přijmout zpět vlastního občana s certifikátem o bezinfekčnosti. Když nás dnes klient požádá o cokoliv, přijde nám to opravdu jednoduché.

Kam nejraději cestujete privátním jetem Vy?

Já bych mohla cestovat stále, protože je to pevně spjaté s mým životem. Pokud mám navíc možnost letět private jetem, je jedno, kam to bude. Jen samotné vědomí toho, jak úžasné cestování plné svobody, plynulosti a pohody mě čeká, je obrovským zážitkem. Musím přiznat, že i po těch 11 letech, co se v business aviation pohybuji, se mé nadšení pro vše, co se tohoto týká, stále zvyšuje.

O WAPE JETS

Společnost WAPE JETS poskytuje komplexní škálu služeb a řešení v soukromé letecké dopravě. Pronájem a koupě privátního letadla i travel management spadají do portfolia společnosti již mnoho let. WAPE JETS je členem prestižní mezinárodně uznávané organizace Air Charter Association. V roce 2022 společnost vyhrála ocenění v celosvětové soutěži Global Excellence Awards magazínu LUXLife v kategorii The Most Innovative Business Aviation Solutions Provider Europe.
Základ společnosti tvoří profesionální a individuální přístup ke každému klientovi a také spolupráce s předními světovými výrobci letadel. Její priority stojí na čtyřech pevných pilířích: bezpečnosti, diskrétnosti, flexibilitě a individuálním přístupu.

CategoriesNezařazené