G

Geniální skandál: Kontroverzní přehlídka Schiaparelli

Daniel Roseberry se v haute couture přehlídce pro značku Schiaparelli zaměřil na Danteho literární peklo. Reakce na jeho kontroverzní modely ho však do něj přenesla i v reálném životě. 

 

Božská komedie byla možná poetická výchozí idea kreativního ředitele artového módního domu, který se nikdy nebál šokovat, diváci ale na jeho vizi nebyli připraveni ani v roce 2023 a rozpoltili sociální sítě na dvě striktní opozice. Roseberry se totiž rozhodl zhmotnit vizi šelem, jak je zná z Alighieriho pekla, a posunul při tom typický surrealismus značky na novou úroveň. Je trochu nešťastné, že bizarní skandál odvedl pozornost od dalších uměleckých modelů se skultpturálními křivkami a zdobením, které posouvá modely i do kategorie šperku.

Šaty tvořené leopardím tělem s realistickou hlavou šelmy, Naomi Campbell s vlkem na rameni, monstrózní lví hlava na mole i ve front row na Kylie Jenner. Moment, který je silně znepokojující a zároveň přináší humorný flashback krále Jaffa Joffera z Cesty do Ameriky, vyvolal vlnu rozpolcených reakci, které jsou ohromením i znechucením zároveň na všech digitálních formách, kde je možné napsat komentář.

Kde je hranice?

Modely bez pochyby kontroverzní jsou. Haute couture kolekce by však měly být více než jen záplavy tylových rób s nesmyslně vysokými cenovkami a obhajobou ve formě informace, kolik desítek (až stovek) hodin na šatech nespočet švadlen strávilo.

Roseberryho vize přinesla bouřlivou smršť reakcí, které stály na obavách z propagace ilegálního lovu ohrožených zvířat, a to i přesto, že realistické hlavy šelem byly vyrobeny z pěny, pryskyřice a umělé kožešiny. I tak se údajně dělá ze zvířat komodita.

Fascinující záplava kontroverzních reakcí však může vést k daleko klíčovější debatě, kde bude hlavní otázkou hranice pokrytectví konzumentů, kteří rozlišují, které zvíře se na oblečení může použít a kdy se jedná o znechucující skandál. Proč je surrealistická haute couture kolekce více pohoršující než prezentace produktů z reálné kůže, a kolik autorů zděšených komentářů u jejich psaní zrovna obědvalo hamburgery? Prolistujte si galerii a posuďte sami.

This slideshow requires JavaScript.

 

CategoriesNezařazené