3

3x novinky ze světa designu

Poohlížíte se neustále po nových designových vychytávkách? Pak jsme právě pro vás vyselektovali tři hot novinky, které přinesou český i mezinárodní dotek designu do vašeho interiéru, ale i high-tech audio, jež vám zpříjemní každodenní cesty.

V zahradách

Talentovaný sklářský designér František Jungvirt, působící v Praze, jehož práce se mimo jiné představila i v rámci letošního Maison&Objet, rozšířil svou minimalistickou signature řadu váz Garden o novou limitovanou edici Misty Garden. Umělec, kterého charakterizuje propojování tradičních odkazů českého sklářství s inovativními možnostmi oboru, se při tvorbě identity Misty Garden nechal inspirovat zimní přírodou. Semišově matný povrch váz, kterého bylo dosaženo technikou pískování, je inspirován ranními mrazíky, zamlženými okny a matným ledem na jezerech a rybnících. Barevnosti váz bylo u novinkových modelů dosaženo přidáním různě barevných drahých oxidů kovů do rozžhaveného skla a následnou prací s přechody barev. Výsledkem je duhový efekt. Každý exemplář ze sběratelské dvacetikusové série je signován, číslován a certifikován. Kolekce Misty Garden je k dostání na e-shopu Františka Jungvirta a ve vybraných galeriích.

Novodobý walkman 

Také jste v mládí neodešli z domu bez několika ohraných kazet a zásoby tužkových baterek? Pak právě pro vás v Sony připravili zcela novou verzi už téměř zapomenutého walkmana. Za poněkud krkolomným označením NW-ZX707 se ovšem neskrývá nostalgická krabička, ale špičkový přehrávač, který nabízí neuvěřitelně realistický zvuk a bezkonkurenční zážitek z hudby. Tento nový walkman je totiž vybavený digitálním zesilovačem S-Master HX a podporuje formáty vysokého rozlišení, jako je DSD a FLAC, což jej posouvá do úrovně must-have pro skalní audiofily. Plné basy, jasné výšky a vyvážené středy podtrhuje elegantní a robustní design, výdrž baterie až 25 hodin a paměť o velikosti 64 GB, která je pomocí SD karet rozšiřitelná až na dva terabyty.

Návrat ikony

Málokterý americký architekt se zapsal do dějin dvacátého století tak silně jako Frank Lloyd Wright. Za svůj život navrhl více než tisícovku budov, od vil, kampusů až po výstavní síně, které se vzpouzely zákonům přírody a na první místo stavěly přísný řád. Nyní se výjimečný rukopis tohoto velikána, jenž ovlivnil poválečný vývoj designu ve Spojených státech i v Evropě, vrací v podobě kancelářské kolekce od výrobce Steelcase, která aktualizuje Wrightovy návrhy z roku 1939. Edice se skládá z židlí, stolů a menších doplňků, které dohromady tvoří harmonické a přitom kreativní pracovní prostředí. Kolekce převádí Wrightovu estetiku do dnešního pracovního života, a to díky novým rozměrům stolů, rozšířené paletě materiálů i zcela novým formám. Nezaměnitelného a sofistikovaného vzhledu každého kusu je pak dosaženo zdobnými geometrickými tvary typickými pro Wrightovu tvorbu.

 

Autor: Ingrid Tůmová, Foto: Archiv

CategoriesNezařazené
Tags