N

Nejprestižnější gastronomická soutěž světa se vrací do Česka

Michelinských hvězd jsou stovky, ale vítězů soutěže Bocuse dOr zatím jen 19. Mluví se o ní jako o nejprestižnějším kuchařském klání na světě. Letos se vrací do Česka. Jak říká porotce a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, v Praze bude k vidění to nejlepší, co současná gastronomie nabízí.

Kuchařská olympiáda, kuchařský Oscar, kuchařské mistrovství světa… Ne náhodou bývá globální soutěž Bocuse d`Or, kterou legendární šéfkuchař Paul Bocuse založil v roce 1987, spojována s podobně vznešenými přívlastky.Tuto výjimečnou a prestižní událost do Česka vrací Adam Eliáš, prezident Českého gastronomického institutu.

Právě Českému Gastronomickému Institutu se podařilo získat licenci Bocuse d’Or pro Českou republiku, což samo o sobě je velký úspěch. „Nejtěžší bylo přesvědčit francouzské pořadatele soutěže, že jsme pro ně ten správný partner. Trvalo nám to rok a půl, ale nakonec jsme uspěli,” říká Adam Eliáš. „Bocuse d’Or už v Praze, a dokonce i Českých Budějovicích byla, a teď se sem po několika letech vrací. Je to skvělá příležitost, jak naše talentované šéfkuchaře představit široké veřejnosti, ukázat jim, co je Bocuse d’Or a využít potenciál pro nějaký další růst a možnost dostat se dál do Evropy nebo světa,“ popisuje Eliáš.

Jak to probíhá?

Finalisté národního kola budou mít 5 hodin a 35 minut na to, aby v live show před zraky diváků uvařily dva teplé pokrmy podle vlastní receptury, kterou do soutěže přihlásili. To přináší překvapivě hodně adrenalinu a emocí. „Zdá se to jako hodně času, ale budou to mít opravdu těžké,“ potvrzuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který usedne v porotě národního kola. O výjimečnosti této značky vypovídá i pokora, s jakou o ní slavný šéfkuchař hovoří: „Bocuse d’Or je nejprestižnější gastronomická soutěž a to, že můžu být její součástí a sedět v porotě, je pro mě obrovský závazek i pocta. Monsieur Bocuse a jeho soutěž je podle mě opravdu to nejlepší, co se v gastronomii dá vidět.“

S Pohlreichem je spojený i oficiální vůz české gastronomie, kterým se stal Lexus. Právě vozy této automobilky Zdeněk Pohlreich už dlouhá léta jezdí. „Bocuse d`Or a Lexus jsou dvě výjimečné značky, které k sobě určitě patří. Jsem moc rád, že se do této akce Lexus zapojil a podpořil tak tuto skvělou událost a zároveň návštěvníkům nabídne možnost prohlédnout si jeho skvělé modely,“ popisuje Pohlreich. Finálové dny národního kola se v Praze konají od 4. do 6. května. „Jestli milujete špičkovou gastronomii, rozhodně nemůžete chybět na finále soutěže Bocuse d’Or v pražském O2 Universum. Uvidíte v akci ty nejlepší z nejlepších,“ zve Adam Eliáš.

CategoriesNezařazené