D

Dollcore: Jak nosit hot trend a co je pro něj typické?

Dollcore, jenž patří mezi největší aktuální módní trendy, je inspirovaný japonskými panenkami, jež s nadhledem přináší „idylický“ nevinný vzhled do ulic metropolí. Jak se s módním hitem vyhrát a jakým způsobem ho představují módní návrháři i fashion značky?

Dollcore, který je odnoží Balletcore nebo Cottagecore, je trend inspirovaný japonskými panenkami z minulosti i současnosti a důraz je kladen na stereotypní ženskost a jemnost. V Japonsku se taková subkultura rovněž nazývá Lolita fashion.

 

Hlavními znaky tohoto stylu jsou pastelové barvy, krajkové volány, šaty s důrazem na pas, viktoriánský styl a detaily, jako jsou mašle různých velikostí. Jako kontrastní prvek se k „nevinným“ outfitům často nosí boty na platformě, masivní řetězy, perly ve stylu Madonny a extravagantní make-up, kterému se meze nekladou.

 

Na molech i v ulicích

 

Dollcore je silně ovlivněn vintage estetikou, což zahrnuje také způsoby, jakými jsou snímky foceny i následně upravovány. Své pojetí Dollcore stylu ukázal v poslední době například Jonny Johansson, kreativní ředitel oblíbené švédské značky Acne Studios. Do kampaně pro jaro a léto 2023 si vybral americkou modelku japonského původu Devon Aoki, která na začátku nového tisíciletí doslova dominovala přehlídkovým molům.

 

Devon Aoki v nové kampani leží na růžovém hedvábném prostěradle v ladícím outfitu a pózuje v klasickém Dollcore stylu. Také irská návrhářka Simone Rocha se při vytváření podzimní a zimní kolekce pro letošní rok inspirovala hravým trendem a v nové kolekci vsadila na femininní prvky, jemné materiály, sukně s velkým objemem a mašle.

 

Trend je v současnosti oblíbený nejen díky módním návrhářům, ale také sociálním sítím, jako jsou TikTok nebo Instagram. S příchodem snímku Barbie od režisérky Grety Gerwig, který vyjde letos v červenci, je navíc zcela jistě možné, že se obliba této estetiky ještě mnohonásobně zvýší.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Autor: Anna Čmuchálková, Zdroj: Acne Studios, archiv

CategoriesNezařazené