H

Hliněná bašta láká na středomořskou kuchyni

Stálice české gastronomie oslovuje již dvě desetiletí své hosty nejen unikátní středomořskou atmosférou, podtrženou nádhernou terasou rozprostřenou u malebného rybníčku, ale především pestrou a kreativní kuchyní, za níž stojí majitel podniku Hynek Vávra. Jaké speciality si v Průhonicích připravil na letošní jaro a léto?

Z oblíbených sezónních surovin jarních měsíců nebudou chybět artyčoky, chřest, fenykl, třešně, mladé zelí či mladá kapusta. Mladá zelenina má nejen bezvadnou chuť, ale také na talíři krásně vypadá. Návštěvníci romantické restaurace se tak mohou těšit třeba na mořského ďasa zabaleného v mladé kapustě a servírovaného s chřestovým pyré, Béarnskou espumou a s olejem z fialové bazalky. Další unikátní specialitou budou mušle svatého Jakuba s chřestem a holandskou omáčkou.

V nabídce Hliněné bašty najdete spoustu krásných jídel vycházejících z tradiční české gastronomie, její předností jsou ovšem ryby a mořské „potvory“. Jen málokterá tuzemská restaurace se může pochlubit kolekcí živých humrů v akváriu. Čerstvost humra s možností vybrat si ho přímo v akváriu i samotná konzumace lahodného korýše na terase je zážitkem, kvůli němuž do Hliněné bašty jezdí hosté až z opačného konce Prahy. A přestože jsou humří hody malým dobrodružstvím, když si člověk musí sám dobývat maso z klepet či nožiček, humří klientela se rok od roku rozrůstá.

Pokud se někdo neodváží ke konzumaci humra, může si objednat variaci grilovaných mořských ryb a plodů, která nabízí pestrý průřez rybím jídelním lístkem v Hliněné baště. Zvláště v době teplých letních večerů strávených na terase si hosté budou připadat jako někde u moře. A jaký je vůbec nejoblíbenější pokrm s mořských živočichů? Nečekaně je to grilovaná chobotnice s restovanou zeleninou a opečenou polentou, která je dlouhodobě v Hliněné baště jedničkou, tedy nejprodávanější položkou.

A nesmíme zapomenout ani na sladkou část kulinární nabídky průhonické restaurace, jež je oblíbená téměř stejně jako mořské pokrmy. Zkušené cukrářky totiž kombinují francouzskou cukrařinu s klasickou poctivou českou školou, díky čemuž zde na hosty čeká famózní svět sladkých chutí. Můžete se těšit nejen na klasické koláčky, věnečky, větrníky, ale také na stále populárnější francouzské dezerty, jako jsou Paris-Bresty nebo mousse dezerty nejrůznějších příchutí.

 

This slideshow requires JavaScript.

CategoriesNezařazené