B

Beauty Talk s Klárou Lhotovou: Jak a proč chránit pleť před sluncem?

Národní školitelka a kosmetická specialistka značky Biologique Recherche, Klára Lhotová, nám v rozhovoru zaměřeném na péči v létě prozradila, jak pokožku chránit a co jsou největší rizika slunečních paprsků. Ty jsou sice v malém množství nezbytné pro syntézu vitaminu D, napomáhají i při kožních onemocněních nebo ke správnému fungování imunitního systému, přináší však i svá rizika.

 

Proč je ochrana před sluncem důležitá?

Ultrafialové záření může způsobit nevratné poškození buněk, které jsou zodpovědné za kožní imunitu. Jakmile se poškodí, dochází k jejich migraci, přestávají plnit svou funkci a v ojedinělých případech mohou vést ke vzniku rakovinného bujení. Další důsledek může být štěpení a tím pádem poškození elastinových a kolagenových vláken, což vede ke ztrátě pružnosti pokožky, tvorbě vrásek a tedy k předčasnému stárnutí. Dalším negativním vlivem mohou být alergické reakce a hyperpigmentace.

Jsou všechny typy slunečního záření škodlivé?

Nejvýznamnější vliv na kůži má UV záření, které se dělí na 3 typy – UVA, UVB, UVC. UVA záření proniká hluboko do pokožky a zapříčiňuje její stárnutí. Často se zapomíná, že dokáže pronikat i sklem. UVB působí pouze na úrovni epidermis, tedy vrchní části pokožky, může způsobit popálení a zhnědnutí. UVC záření je životu nebezpečné, tento typ záření je však téměř celé pohlceno ozonovou vrstvou. Při výběru solární kosmetiky dbejte na to, aby produkt poskytoval ochranu proti UVA i UVB.

Dokáže i modré záření pokožku poškodit?

Vědci nedávno objevili nového nepřítele kůže – světelné záření v podobě viditelného modrého světla s vysokou energií. Modré světlo je takový typ světla, který produkují obrazovky našich telefonů, notebooků, televizí a tabletů. Tento druh světla při vyšší expozici je zodpovědné za předčasné urychlení stárnutí kůže, vrásek, nedokonalostí nebo nežádoucí pigmentace. Naše produkty v Biologique Recherche poskytují ochranu proti UVA, UVB ale i modrému světlu.

Jaké druhy ochrany proti slunečnímu záření existují?

Ochranné filtry, které přípravky obsahují, mohou být chemické, ty pronikají hlouběji do pokožky a díky chemické reakci přemění UV záření na teplo, dále minerální – zůstávají na povrchu epidermis, vytvoří ochranu a sluneční záření odrážejí. Dalším typem jsou filtry organické, které ale nemohou nést značení SPF. Na každém produktu je specifikováno, který filtr obsahuje. Ideální je kombinace minerálních a přírodních filtrů.

Je možné pokožku na opalování připravit a ne ji pouze chránit?

Ano, určitě to možné je. Značka Biologique Recherche vyvinula velmi účinné produkty na přípravu a ochranu pleti před slunečním zářením ve třech krocích, což je vlastně ojedinělý koncept solární péče. Příprava pleti na první intenzivní sluneční záření je velmi důležitá a častokrát opomíjená. V našem portfoliu máme skvělý produkt Preparation U. V., což je příjemná emulze, která stimuluje přirozené opálení pleti, předchází tvorbě pigmentových skvrn a působí preventivně proti stárnutí díky ochraně proti volným radikálům. Novinkou letošního roku ve sluneční řadě jsou pak kapsle Helios 3 s vysokým obsahem betakarotenu, vitaminů a minerálů, které připravují a ochraňují pleť před sluncem, prodlužují opálení a zároveň zpomalují proces stárnutí pokožky.

Na co během opalování dbát a čemu se vyvarovat?

Velkou chybou při používání opalovacího produktu je často nanesení nedostatečného množství. Objem vždy závisí na ploše obličeje či těla, ale vrstva musí být dostatečně silná. Pokud například nanesete množství krému s SPF 50 o velikosti rýžového zrníčka na celou plochu obličeje, z ochrany 50 budete mít při tak malém množství SPF 10. Na ochranu těla by se mělo aplikovat v průměru 40 ml opalovacího krému pro dosažení požadované ochrany. Důležité je aplikovat produkt minimálně 20 minut před opalováním a aplikace by se měla opakovat každé dvě hodiny – a to i v případě voděodolných produktů, pro 100% zachování požadovaného SPF.
Biologique Recherche má na výběr ze dvou krémů na pleť – Protection SPF 25 a SPF 50, a ze dvou emulzí na tělo, Protection U. V. Corps SPF 25 a SPF 50. Receptura naší sluneční ochrany je 100% přírodní. Kombinuje minerální a rostlinné, které vytvoří dokonalou ochranu na povrchu pokožky. V přípravcích jsou použity minerální filtry oxid titaničitý a zinečnatý. Jejich nespornou výhodou je, že odrážejí veškerá záření UVA a UVB paprsky a nepronikají do pokožky. Náš systém slunečního filtru byl zároveň navržen tak, aby neovlivňoval ekosystém mořského života. Díky voděodolné složce našich produktů se krémy neuvolňují do oceánu.

Může slunce pomoct problematické pleti nebo jí naopak zhorší?

Během opalování se nám může zdát, že se akné lepší, ale jedná se o omyl. UV záření může zredukovat začervenání, dodá pleti zdravější vzhled, je antibakteriální a může pleť vysušit a tím i redukovat kožní maz. Jakmile ale léto končí a slunce slábne, akné se vrací a většinou ještě ve větší síle. I v tomto případě je tedy potřeba chránit se a slunit se s mírou. V případě akné dávejte také velký pozor na to, jaký typ ochranného produktu volíte. Textura by měla být velmi lehká, nemastná a nekomedogenní. Hutný či olejovitý produkt by způsobil ucpání zánětu a jeho podporu.

A jak pečovat o pleť po opalování?

Opět doporučuji používat každý večer po slunění příjemnou emulzi ze sluneční řady Biologique Recherche, Reparation U.V., která obsahuje extrakt z mimózy a bílého čaje, regeneruje a zklidňuje pleť a bojuje proti známkám stárnutí způsobeným sluněním. Tělo i pleť zkrátka potřebuje po pobytu na slunci zklidnit a pořádně hydratovat.

 

This slideshow requires JavaScript.

CategoriesNezařazené