Michelinský šéfkuchař Norbert Niederkofler se neodmlčel na dlouho. Na jaře bylo sice oznámeno, že jeho tříhvězdová restaurace St. Hubertus v jihotyrolském San Cassianu končí, už nyní si ale můžete vytvořit rezervaci v jeho zbrusu nové restauraci, která se okamžitě dostává na vrchol všech gourmet seznamů. Co přináší Atelier Moessmer?
Mezinárodně uznávaný chef a zároveň jediný šéfkuchař v Jižním Tyrolsku se třemi michelinskými hvězdami podniká další velkolepý krok ve svém kulinářském vývoji. Díky revolučním konceptům, neutuchajícímu nadšení a unikátním experimentům Niederkofler vždy výrazně rozvíjel koncept haute cuisine. To se projeví i v jeho nové gastronomické základně počínaje 12. červencem.
Nová restaurace s názvem Atelier Moessmer Norbert Niederkofler se nachází v bývalé vile s továrnou na látky tradiční značky Moessmer. Vila z 19. století majestátně stojí uprostřed rozlehlého historického parku nedaleko centra Brunecku a dlouhá léta v ní nacházel svůj tvůrčí prostor jihotyrolský spisovatel Joseph Zoderer. To se nyní změnilo.
Atelier Moessmer Norbert Niederkofler
Po rok trvající rekonstrukci zde vznikla jedinečná restaurace, která nemá obdoby. Pod vedením architektů Waltera Angonese a Klause Hellwegera, kteří prosluli projekty vinařství v Jižním Tyrolsku, se podařilo vytvořit neobvyklé prostředí pro exkluzivní kulinářský zážitek, v němž se snoubí příroda, kultura, historie, design a řemeslné umění.
Šéfkuchařův typický fokus na region a udržitelnost se odráží už v interiéru restaurace Atelier Moessmer Norbert Niederkofler. Dřevěný nábytek a podlahy pochází z dílen místních řemeslníků a látky jsou rovněž od místních výrobců. Charakter vily se umně mísí s vizí ateliéru, v němž okamžitě zaujme aperitif room, knihovna s historickými knihami od Moessmera a z Niederkoflerovy soukromé sbírky s velkým stolem pro privátní večeře, dining room nebo speciální stůl na „Verandě“ vyvyšující highlight v podobě proskleného domku s otevřenou kuchyní a prostorem pro 12 hostů. V basementu se pak nachází prostor pro vinný sklep a administrativní místnosti. Restaurace celkem usadí 35 až 40 hostů.
Niederkoflerova etická kuchyně
Koncept „Cook the Mountain“ dosahuje v Atelieru Moessmer Norberta Niederkoflera své nejvyšší mety. Přináší jen ty nejlepší suroviny z okolních hor a přírody přímo od místních výrobců, zemědělců a farmářů s respektem k přirozeným cyklům surovin, aby se zachovala jejich komplexní chuť a živiny. Vedle sezónního menu je však v restauraci prostor i pro charakteristická jídla Norberta Niederkoflera stejně jako pro nové kreace.
Nová restaurace je otevřena celoročně, což umožňuje realizovat koncept „Cook the Mountain“ v jeho kompletní podobě. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler v Brunecku tak bude servírovat sezonní ingredience všech čtyř ročních období. Koneckonců, byl to právě Niederkofler, kdo započal prospěšný trend v podobě udržitelného sezonního vaření, za něž si v minulosti vysloužil michelinskou green star.
Pokud už se nemůžete dočkat, až novou vizi tříhvězdového chefa ochutnáte, rezervace můžete udělat už nyní na www.ateliernorbertniederkofler.com. Na večeři si můžete zajít od středy do neděle, přičemž oběd se v Atelier Moessmer Norbert Niederkofler servíruje výhradně v sobotu.
Autor: Lenka Komrsková, Zdroj: Atelier Moessmer Norbert Niederkofler