J

Jaké trendy letos ovládnou naše interiéry?

S čím můžeme zákonitě počítat v interiérovém designu v roce 2024 a co bychom okamžitě měli zavrhnout? Zjistili jsme, s jakými trendy rozhodně neuděláte chybu. 

V letošním roce bude našim domácnostem vládnout jasný styl. Těšit se můžeme na minimalistické interiéry, ekologicky šetrné bydlení a technologické vychytávky. Ty mají za cíl usnadnit náš každodenní život a zjednodušit naše fungování v prostoru. Přece jenom – doma je doma, a tam se máme cítit především komfortně.

 

Síla jednoduchosti

 

Doby, kdy interiérům vládla extravagance v podobě art deco, přehnaný luxus a glamour nebo divoké vzory aka jungle style jsou dávno pryč. Nyní na poli interiérové designu zavládne klid a mír. Ten koneckonců slibuje i barva letošního roku, Peach Fuzz. “Letošní barva roku je velmi dobře kombinovatelná napříč všemi ročními obdobími. Dodá interiéru pozitivní nádech, něžný dotek, ale zároveň i sexy vibe, což mě osobně moc baví. Dejte ovšem pozor na to, s jakými tóny ji kombinujete. Dobře se mixuje třeba s tlumenými odstíny šedé,” radí interiérová architektka Radka Šrámková. V roce 2024 přebírá vládu nad naším žitím jednoduchost. Minimalismus v interiéru definují čisté linie, nadčasovost a variabilita. Bydlení v minimalistickém stylu přináší rovnováhu, harmonii a pořádek – a to nejen do interiéru, ale i do života. Z domova se tak stává to čím by mělo byt od samého počátku — bezpečně útočiště, kde můžete být sami sebou.

 

Tón v tónu

 

Tisíce odstínů béžové. I tak by se dal ve zkratce popsat trend, který v letošním roce ovládne naše domovy. Medově béžová vždy působila teple a přívětivě. Navíc nabízí opravdu neomezené možnosti v tom, jak s ní v interiéru pracovat. “Béžová nemusí být nuda. Naopak je to dokonalý základ pro ten správný pocit domova v prostředí, kde žijeme,” říká Šrámková. Své opodstatnění najde nejen v detailech, ale také na velkých plochách, kde vždy bude působit elegantně a noblesně. Záleží jen na vás, jak tento béžový odstín zakomponujete do svého bydlení. Můžete setrvat jen u doplňků, nebo dát prostor kreativitě a svůj interiér oživit novou výmalbou nebo béžovou tapetou.

 

Ekologie vpřed

 

Většina z nás včetně interiérových designérů a architektů si stále více uvědomují, že přírodu je třeba chránit. Logicky se tak tento fakt propsal i do trendů v interiérovém designu pro rok 2024. “Pojďme se do tohoto trendu ponořit čím dál víc. V udržitelnosti je budoucnost. Je to styl sám o sobě. V tomto případě se jedná o trend, který z mého pohledu není jen módní dočasná záležitost. Příroda nám poděkuje,” říká interiérová architektka Radka Šrámková. Udržitelnost v bydlení má svou váhu a v našich domácnostech dostane zastoupení především v podobě nábytku z obnovitelných materiálu, jako je bambus, korek nebo recyklovaný plast. Jistý dotyk života na venkově můžeme pocítit i v našem městském domově, a to díky barvám inspirovaným přírodou, jako jsou zemitě hnědé tóny přes trávově zelenou až po pískově žlutou. Materiál, který bude hrát v tomto případě prim, je neoddiskutovatelně dřevo.

 

Do kulata

 

Dejte sbohem rovným liniím a ostrým hranám. Tomuto trendu už dávno odzvonilo. Nyní vládnou oblé tvary, které přináší jisté zjemnění interiéru. Zkuste si do interiéru pořídit pohovku se zaoblenými hranami nebo postel s klenutým čelem. Rozdíl uvidíte a hlavně ucítíte ihned. Věděli jste, že interiér dokážete zútulnit také pomocí trojúhelníku? I když se to tak na první pohled nemusí zdát, je to pravda-  jen ho musíte znásobit. Toho docílíte tak, že zvolíte například obklady či tapety s oblíbeným motivem hexagonů.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Text: Nikol Pavlíčková, Foto: Archiv

CategoriesNezařazené