P

Porsche Panamera: Ultimátní model odmítající stereotyp sportovního sedanu

Porsche Panamera je model pro všechny, jejichž vize na tomto světě je užívat si svojí svobodu a řídit se vlastními instinkty místo názory ostatních. Jsou si totiž vědomi, že je to jediná cesta, jak skutečně dojet do cíle.

 

Panamera je sportovní limuzína, která kombinuje okázalé designové prvky s aktuálními požadavky na udržitelnost a až futuristickou funkčnost. A svými obrysy a proporcemi se jedná o nezaměnitelné Porsche. Sportovní, uhlazená, s jasnými konturami a nadčasovými proporcemi. Dlouhý rozvor, kratší převis vpředu a delší vzadu vozu dodávají vizuální dynamiku, přičemž výrazný profil vytváří typickou boční linii připomínající ikonu 911. Očekáváte-li kromě dechberoucího designu, který respektuje tradici značky, také nejmodernější technologie, Panamera vás rozhodně nezklame. Zaparkuje totiž sama jen prostřednictvím smartphonu i bez toho, aby byl řidič uvnitř vozu. Nový koncept Porsche Driving Experience zároveň přináší ty nekomfortnější a nejprogresivnější podmínky, které může řidič v autě zažít. Spolujezdec zatím může klidně sledovat videa na novém 10,9“ displeji bez toho, aby rušil řidiče, který na třetí displej neuvidí. Pohodlí si přitom užijete i na zadních sedadlech – o 15 centimetrů delší karoserie totiž současně umožnila zvětšit prostor pro jejich sklápění.

 

Ekologie, design a výkon v jednom

 

Fokus na ekologii se jasně odráží ve skutečnosti, že většina verzí Porsche Panamera třetí generace je E-Hybrid. Elektromotor doplňující benzinový motor lze nabíjet ze zásuvky a vsadíte-li rovnou na verzi Turbo E-Hybrid, můžete se těšit na 680 koní a maximální rychlost 315 km/h.

 

V modelu Panamera nechybí ani HD Matrix LED světla, která osvítí více než půlkilometrovou vzdálenost před vámi a spolehnout se můžete i na jízdního asistenta Porsche InnoDrive, jehož součástí je i adaptivní tempomat a kontrola rychlosti pro zvýšení bezpečnosti při jízdě.

Všechny modely Panamera jsou také vybavené novým adaptivním vzduchovým odpružením s aktivními tlumiči Porsche Active Suspension Management a pro modely Panamera E-Hybrid je volitelně k dispozici mimořádně propracovaný podvozek Porsche Active Ride, který poskytuje aktivní a nezávislé zavěšení všech kol, což ve výsledku zvyšuje jak komfort, tak jízdní dynamiku.

 

Porsche Panamera jednoduše spojuje lásku k tradici, progresivním technologiím a životnímu prostředí. Stranou ale nezůstává ani dokonalý design, který je na stejně vysokém levelu jako všechny funkce inovativního sběratelského vozu. Tak proč nedat rovnou šanci nepřehlédnutelné variaci ve zlatém tónu Madeira Gold?

 

Proč Porsche Panamera?

 

  • Model Panamera Turbo E-Hybrid pohání nově vyvinutý 4,0litrový motor V8 bi-turbo. Motory V8 ohromují mimořádným výkonem, vysokým točivým momentem, plynulým chodem a charakteristickým zvukem.

 

  • Nechybí ani 8stupňová dvouspojková převodovka Porsche Doppelkupplung (PDK) s automatickým režimem nebo manuálním ovládáním. Přesné řazení probíhá v řádu milisekund bez znatelného přerušení dodávky výkonu.

 

  • S výjimkou modelu Panamera s pohonem zadních kol jsou všechny varianty vybaveny systémem PorscheTraction Management, aktivním systémem pohonu všech kol s elektronicky řízenou vícelamelovou spojkou, elektronickým závěrem diferenciálu a protiprokluzovým systémem.

 

  • Řízení zadních kol zase zvyšuje dynamiku a usnadňuje každodenní používání. V nízkých rychlostech se zmenšuje poloměr otáčení, zvyšuje se agilita a parkování je znatelně snazší. Ve větších rychlostech se zvyšuje jízdní stabilita. Výsledkem je tak větší manévrovatelnost a bezpečnost v každodenním provozu.

 

This slideshow requires JavaScript.

Text: Lenka Komrsková, Foto: Archiv

CategoriesNezařazené