D

Dokonalé pláže i michelinská kuchyně: Vítejte na Gran Canaria

Zavřete oči a představte si divoký ostrov věčně zalitý sluncem. Za víčky uvidíte nekonečné pláže omývané oceánem se sopečnými kužely na pozadí, klikaté stezky vedoucí do srdce mlžných pralesů, k snídani si dáte dračí ovoce a k večeři pod miliony hvězd sklenku lehkého bílého. Gran Canaria je jedinečným blendem přírodních krás a živé kultury.

 

Jak už úvod napověděl, Gran Canaria není jen tak obyčejný ostrov. Díky jeho přírodní diverzitě se mu přezdívá malý světadíl, ale je přitom stejně velký jako největší město Evropy, Londýn. Od hlavního města britského království se ovšem liší v jednom zásadním měřítku: na Gran Canarii žije jen zhruba milion obyvatel. Stejně jako na dalších Kanárských ostrovech, do jejichž seskupení už podle názvu patří, panuje na Gran Canarii celoročně příjemné počasí s teplotami pohybujícími se mezi 18 až 25 stupni Celsia, takže zima je tu tak vzdálená jako evropská pevnina.

 

Dvě jsou víc než jedno

 

V Las Palmas, jednom ze dvou hlavních měst Kanárských ostrovů (o titul se dělí se Santa Cruz de Tenerife), více než půltisíciletí kotvily lodě námořníků převážejících suroviny z Afriky do Evropy nebo pokračujících dál k dalším kontinentům. Není se proto čemu divit, že město bylo za svoji historii nejen ovlivněno rozličnými kulturami (nejvíc maurskou) a vystřídal se na něm při svých plavbách i nejeden conquistador. Nejslavnější je bezpochyby Kryštof Kolumbus, který v Las Palmas zakotvil v roce 1492 před cestou za objevením Ameriky a v přístavním městě pobyl i nějakou dobu před návratem do Španělska. Dnes Las Palmas nabízí nejen dlouhé pláže, historické centrum a moderní architekturu, ale také skvělé restaurace a noční život, který by se líbil nejednomu námořníkovi vracejícímu se z dlouhé cesty.

 

Tři hvězdy nad Gran Canarií

 

Ostrov ale není jen hlavní město. Na místních farmách můžete ochutnat kávu, víno, šťavnaté dračí ovoce nebo úžasný sýr z kozího mléka a jedinečný zážitek čeká i v okolních vodách. Pokud si budete chtít pochutnat na výjimečné lokální kuchyni, ještě pár dní v Las Palmas zůstaňte – nabízí totiž tři michelinské hvězdy, po jedné rozdělené mezi restaurace Tataiba, Bevir a Poemas by Hermanos Padrón. Poslední jmenovanou vede mladý šéfkuchař Icíar Pérez, pocházející z dalšího a méně frekventovaného kanárského ostrova El Hierro. Mistrem v oboru se stal pod taktovkou hvězdných bratrů Juana Carlose a Jonathana Padrónových. Jestli budete mít chuť na fusion, zarezervujte si stůl v restauraci Qué Leche, v jejímž čele stojí Venezuelan Jennise Ferrari, který do Las Palmas přivezl nejen jihoamerickou kuchyni, ale má rád i inspiraci Asií a Japonskem. A když už jsme u Japonska, vyrazte taky do vyhlášené restaurace Fuji, jež na ostrově funguje už od roku 1968.

 

Vytesáno do kamene?

 

Sopečná krajina ostrova Gran Canaria přechází v dokonalé pláže, skalnaté hory střídají piniové háje. Zlaté duny vystupující z moře v jižním cípu ostrova připomínají vyprahlou Saharu, zatímco jeho severní část překypuje bohatou úrodou v údolí Agaete. Jako zážitek se na jednu noc ubytujte v komplexu jeskyň v horské městečku Artenara, jehož první obyvatelé si v průrvách skal vykotlali příbytky už v 6. století. Pro větší pohodlí pak zvolte zázemí v jen o pár kilometrů vzdáleném hotelu Parador de Cruz de Tejeda, z jehož bazénu budete moct shlížet do zvrásněných zelených údolí sopečných hor.

 

Sahara i Benátky

 

Jestliže se celému ostrovu říká malý světadíl, pak malebný přístav Puerto de Mogán může nést přezdívku malé Benátky. Jeho tradiční domky s bílou fasádou s barevným lemováním se budou na vašich sociálních sítích vyjímat. Když budete chtít z pevniny na chvíli utéct na moře, můžete z lodní paluby celoročně pozorovat hejna vorvaňů, plejtváků, kulohlavců a různých druhů delfínů. Pokud budete mít štěstí, zahlédnete je i v přístavu. Duny Maspalomas ležící hned u moře pak nejednomu návštěvníkovi připomenou Saharu – stejně jako ona jsou nejkrásnější při západu slunce. Ostrov Gran Canaria jednoduše nabízí něco pro každého a každý by ho měl jednou objevit. A vracet se na něj jako Kryštof Kolumbus.

 

Text: Adéla Kozáková, Kristina Vítková, Foto: Archiv, Unsplash, Getty Images

CategoriesNezařazené