B

Blíž k nebi: Na co lákají projekty Slunečná a Slovanka?

Krušné hory jsou malebným koutem české přírody a nabízí vše, co člověk od hor očekává. Klid a ticho, dechberoucí výhledy, překrásnou přírodu a v neposlední řadě také něco navíc. Nachází se zde nejvýše položené městečko ve střední Evropě – Boží Dar. A právě tady roste nový a zcela unikátní developerský projekt. Přímo v centru města začala přestavba hotelu Slunečná a ubytovny Slovanka.

 

Hory nám často ukazují, jak malí jsme ve srovnání s přírodou. A to je v okolí Božího Daru cítit na každém kroku. V blízkosti městečka, které leží v nadmořské výšce 1028 metrů, se nachází Mrtvý rybník, Božídarské rašeliniště, Vlčí jámy či zaniklý cínový důl Mauritius. A právě kvůli jedinečnosti tohoto místa se Josef Hrouda, majitel a investor celého projektu, rozhodl do složité realizace dvou budov investovat, a nabídnout tak zájemcům prémiové horské byty v srdci hor.

 

Odkaz pro budoucí generace

 

Za jeden z půvabů zdejšího místa považuje Josef Hrouda rovněž důraz na tradice a lokální kulturní bohatství předávané z generace na generaci. „Krásy Božího Daru a okolí jsou mimořádné. Zdůraznil bych, že to není o tom prvoplánově si koupit exkluzivní byt, ale je to také odkaz pro budoucí generace, což chceme rozhodně lidem sdělit. Lidé si nekupují jen nemovitost, ale také kus panenské přírody, ve které budou moci jejich rodiny žít po generace,“ říká Hrouda, který se nenechal odradit komplikovanou administrativou ani povětrnostními podmínkami zdejšího kraje.

 

Zpátky do minulosti

 

Že je příroda kolem Božího Daru okouzlující, o tom nemusí nikoho dlouze přesvědčovat. Kdo Krušné hory navštívil, ví, jak dokážou chytit za srdce. Jedním z takových míst v okolí je třeba zmizelá obec Rýžovna, která zanikla po druhé světové válce. Když z ní po odsunu Němců odešli téměř všichni obyvatelé, Čechů zde žilo málo. Za zmínku stojí také hornické městečko Abertamy ze 16. století, které leží na hlavní krušnohorské běžkařské dráze, Božídarské rašeliniště, přes která vede přes tři kilometry dlouhá trasa po dřevěných chodníčcích, a Vlčí jámy, přírodní i technická památka nacházející se na svahu Blatenského vrchu. Obě propadliny jsou pozůstatkem cínových dolů Wolfgang a Jiří ze 16. století.

 

Nevšední horské bydlení

 

Myšlenka na výstavbu rezidenčního projektu v Božím Daru vznikla už před třemi roky, ale vyžadovala maximální úsilí, součinnost s památkáři, jednání s úřady a samosprávou města. Teprve pak mohla začít první etapa přestavby. Po odklizení všech pozůstatků původních stavení začaly v červnu loňského roku stavební práce. První byt by měl být dokončen na jaře roku 2025 a každý zájemce si jej bude moci prohlédnout. Prodej bytů investor zajišťuje výhradně skrze svou partnerskou společnost RWP projekt, kterou vlastní Radek Wolf.

 

Ke kořenům místa

 

Josef Hrouda přírodu ctí, což se samozřejmě promítá i do jeho developerských projektů. Ke spolupráci navíc přizval architekta Karla Jirase, který citlivě vnímá, kde nový projekt vzniká – v místě obklopeném CHKO, památkovou zónou a v místě, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. „Aktuální stav Slunečné ani Slovanky zdaleka neodpovídá historické podobě původních stavení. V rámci přestavby usilujeme o maximální možnou obnovu původní historické podoby obou objektů, která by pomohla navrátit rovnováhu do centra Božího Daru, a oživit tak někdejší atmosféru živého hornického městečka,“ vysvětluje své vidění projektu architekt Jiras. A doplňuje: „V Krušných horách bych rád viděl budovy z konce 19. století, kdy byly jednak ještě tvarově a pohledově jednotné a jednak lidé, kteří zde žili, měli tenkrát asi větší cit pro stavbu v přírodě. Objekty jako celky, i když rozeseté po krušnohorské pláni, tak nepůsobily, že by přírodě překážely, naopak s ní splynuly.“

 

Inspirace za hranicemi 

 

Architekt proto spolu s památkáři vymyslel takový návrh, který Božímu Daru vrátí jeho původní podobu a dotvoří jeho náměstí. „Mým snem bylo vytvořit projekt, který by zapadal do minulosti, ale i současnosti, aby byl pro současnost plně využitelný, ale když do městečka člověk přijede, aby si nebyl jistý, zda je to nově postavené,“ říká Jiras, který zkušenosti pravidelně sbírá nejen v Česku, ale po celé Evropě a na výsledcích jeho práce je to znát.

 

Deník hor

 

Tíživá historie místa jako by Boží Dar a okolí nepoznamenala, všechno vynahradí krása horské přírody. Rázem zapomenete na peripetie západního Krušnohoří, které zažívalo celé minulé století, včetně války, následného odsunu německého obyvatelstva a pak také devastace obydlí během komunismu. Té se ubytovna Slovanka vyhnula, ale původní stavení v místě hotelu Slunečná bohužel ne. „Ubytovna Slovanka měla to štěstí, že přežila řádění budovatelských architektů v 70. letech. U Slovanky cítím a vidím historii ve zděných sklepech a klenbách, tu bych rád uchoval i během přestavby,“ říká architekt, který celou přestavbu obou objektů skicoval tužkou. Prostor tak dostanou pultové vikýře, dobová kombinace omítky a svislého dřevěného obkladu s náznakem hrázdění ve štítech i charakteristické dělení oken.

 

Tři verze jednoho světa

 

A jak budou objekty vypadat v budoucnu? Rezidenci Slunečnou, která nabídne 11 atraktivních bytů pojmenovaných po vrcholcích Krušných hor s užitnou plochou až 142 m2, utvoří monolitická betonová konstrukce. Svým novým majitelům byty nabídnou dotek exkluzivity v drsné horské přírodě. Do každého bytu se bude vstupovat z výtahu a noví majitelé si budou moci vybrat jeden ze dvou interiérových návrhů, které navrhly bytové architekty Ivanka Kowalská (Klasik) a Radka Šrámková (Modernista). Jejich představy o pohodlí bez kompromisů si můžete prohlédnout na stránkách projektu už nyní. Vizuální provedení bytů Klasik nabízí světlý a vzdušný interiér, návaznost na horskou krajinu a důmyslnou práci s přirozeným osvětlením. Varianta Modernista vás okouzlí intimnějším interiérem, jenž vytváří odpo­ činkovou atmosféru a odkazuje k okázalejšímu život­ nímu stylu. Třetí variantou je Shell & Core – prázdný prostor, který majiteli dává svobodu navrhnout si inte­ riér podle vlastních představ.

 

Rezidence Slovanka, kterou čeká důkladná obnova původních historických objektů, nabídne ještě o dva byty více. Kromě bezbariérového přístupu do bytů výtahem a garáží a možnosti vybrat si, jak bude byt zařízený, bude v přízemí Slovanky k prodeji také komerční prostor pečlivě připravený pro cukrárenský provoz.

 

Po dokončení nabídne unikátní projekt celkem 23 nových horských bytů a z nich ještě lepší výhled, jelikož nová rezidence Slunečná bude o metr vyšší než původní hotel. Všechny byty mají také své jméno, a to velmi originální. Pojmenované jsou po hvězdách, které nad Božím Darem za jasných horských nocí září do tmy.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Připravila: Helena Sonntagová, Vizualizace: Studio Desira

CategoriesNezařazené