R

Robert Paul o wellbeing cestování: Pomáháme lidem, kteří chtějí žít déle

Robert Paul, zakladatel cestovní kanceláře S-GUIDE a Luxusní Dovolená, vytváří nevšední high-endové zážitky přímo na míru. Ať už toužíte po tom prozkoumat nejnovější designové hotely, ležet na bělostné pláži daleko od civilizace, nebo zažít africké safari, jste na správném místě. Co je však aktuálně největší cestovatelský trend? Wellbeing. Právě na něj jsme se změřili v exkluzivním rozhovoru. 

 

Co si máme představit pod wellbeing cestováním?

 

Já to trochu otočím. Přijde mi, že lidé, kteří se během svého života dokázali dobře finančně zajistit, si začínají po letech dřiny uvědomovat, jak důležité je zdraví. Odpracovali se velkou část svého života a teď přemýšlí, jak by mohli být co nejdéle se svými nejbližšími a chtějí si jednoduše prodloužit život. Je spousta způsobů, jak toho docílit. Jedním z nich, který mně osobně přijde velmi komfortní, je prostřednictvím wellbeing zařízení. Tyto kliniky a resorty svým přístupem k anti-agingu, a potažmo ke všemu, čím se zabývají, pomáhají člověku, aby tady byl déle, se svou rodinou, v lepší kondici a mohl si život užít výrazně lépe, než kdyby ten wellbeing pobyt neabsolvoval.

A ten trend se postupně dostává i do České republiky. Třeba jen v rovině, že má někdo problémy se spaním, a najdete tady už kliniky, které se tím zabývají. Nebo si představte někoho, kdo řídil obrovskou firmu, čelil nadměrnému stresu a teď by se rád nějakým způsobem dostal do lepší tělesné i duševní kondice. Přesně na to jsou zmíněné typy zařízení určené. Pomohou vám vylepšit sám sebe.

Santani Wellness Resort & Spa

 

Jak se v těchto zařízeních postupuje?

 

Každá klinika má jiný způsob, ale obecně se dá říct, že nejpozději při příjezdu absolvuje klient konzultaci s lékaři, případně se udělá nějaký screening, na základě toho vznikne celý plán pobytu včetně procedur a stravování, vytvoří se parametry, které se budou sledovat, a na konci pobytu se všechno vyhodnotí.

 

Jakým oblastem wellbeingu se zahraniční resorty věnují?

Historicky je nejčastějším fokusem, který mimochodem vychází z ajurvédy, detoxikace. Nějakou formu detoxikace by měl podle mě jednou za dva roky absolvovat každý. Wellbeing resorty a kliniky takové programy většinou nabízí. Jedná se totiž o změnu, která pomůže celému tělu fungovat lépe. Pokud se bavíme o anti-agingu ve smyslu chtít tady být déle, detox je toho součástí. Organismus musí být pročištěný a fungovat v pořádku.

 

Které wellbeing přístupy jsou aktuálně nejžádanější?

 

Celkově se určitě směřuje k ajurvédě. Ta je obecně populárnější, ale pokud chcete anti-aging ve smyslu beauty, pak přichází na řadu spíše kliničtější záběr. V tom případě bych doporučoval SHA Wellness Clinic ve Španělsku nebo Villu Eden v Itálii či La Praire ve Švýcarsku.

SHA Wellness Clinic

 

Kam doporučujete cestovat za tím „jádrem“ a ajurvédou? 

 

Ajurvéda pochází z Indie, ale kromě ní je i Srí Lanka nejlepší destinací, kam za ní jet. Záleží i na tom, na jaké úrovni chcete pobyt absolvovat. Ananda v Himalájích je co do ajurvédy i dechberoucího prostředí naprosto špičková záležitost. Podobný level přináší Santani Wellness Resort & Spa na Srí Lance, který byl vyhodnocený jako nejlepší spa na světě. Zabývají se tu ajurvédou v nádherném prostředí, které samozřejmě napomáhá tomu, aby se člověk soustředil sám na sebe a dostal své tělo do režimu, ve kterém ho chce mít.

 

Jaký prostor dostává psychické zdraví?

 

Ve wellbeing zařízeních se samozřejmě soustředí i na něj. Programy zaměřené na psychické zdraví se zabývají třeba tím, jak se uvolnit a nabít energií po velké stresové zátěži. Takové programy pak existují v rámci ajurvédy i evropských přístupů.

Clinique La Prairie

 

Jak vnímáte zájem o wellbeing napříč generacemi?

 

Myslím si, že současná mladá generace dospívá k těm závěrům daleko dříve. Začne třeba tím, že ve třiceti letech směřuje do anti-agingových destinací, nebo v rámci ajurvédy na klasický detox či reenergizaci. Jde ale o to, že si zvykne do takových míst jezdit, a když pak bude potřebovat řešit závažnější věci, bude už vědět, kam jet a že jí to pomůže.

 

Liší se poptávka sezónně?

 

Klienti si tyto pobyty většinou dobře rozmýšlí a plánují, ale když někdo dojde do bodu, že potřebuje něco řešit hned, i to je realizovatelné. Ajurvédské resorty najdete také v Evropě. Záleží i na tom, jaké počasí budete ochotni akceptovat. Součástí programů totiž není jen absolvování procedur v interiérech, ale třeba v Anandě se jde na výšlap do malých chrámů a vesniček v podhůří v Himalájích, nebo na Srí Lance se v Santani půjdete projít do kopců. Do obou těchto resortů se dá bez problémů rychle vyrazit. Pokud potřebujeme něco blízkého v rámci Evropy, skvělou volbou je třeba Euphoria Retreat v Řecku.

Euphoria Retreat

 

Jak rychle jste schopní zařídit pobyt?

 

Do zítra. Pokud existuje letecké spojení, pak pro nás není problém pobyt rychle zorganizovat. Ale když se odletí takto narychlo, nemusí proběhnout všechny klasické postupy. V nějakých resortech totiž děláme třeba i to, že spojíme lékaře s klientem ještě před odjezdem a ten má pak mnohem více informací.

 

Co můžeme v klinikách a resortech očekávat za menu?

 

Musím říct, že jídla v těchto zařízeních jsou extrémně sofistikovaně vymyšlená. Masa se vždy podává naprosté minimum, nebo vůbec, ale nikdy jsem neměl problém s hladem. I když se mi občas někdo netrefil do chuti, měl jsem vždy možnost vybrat si alternativu.

 

Podle vašeho programu máte zpravidla nastavené menu. Můžete z něj i úplně uhnout, což ale naruší program, nebo si vybrat jinou možnost. Já jsem náročný na stravování, ale nikde jsem neměl problém, že bych měl hlad nebo že mi to nechutnalo. Záleží taky na tom, kam se vydáte. V lacinějších zařízeních samozřejmě nebude jídlo na stejné úrovni jako v lepších resortech, kde mají přístup k lepším surovinám a šéfkuchařům.

Villa Eden

 

Jaké jsou momentální wellbeing trendy?

 

Aktuálním trendem ve wellbeing jsou anti-aging programy zaměřené na zlepšení životního stylu zahrnující doporučení pro stravu, pohyb a hydrataci. Tyto programy pomáhají nejen vylepšit vzhled, ale také celkové zdraví a energii. Je na každém, jak s těmito radami naloží – například muži často nechtějí měnit své stravovací návyky, přestože dostávají jasné pokyny, jak jíst zdravěji.

 

Kromě tradičních přístupů se do popředí dostávají moderní technologie, jako genová terapie a terapie kmenovými buňkami. Genová terapie nabízí možnost upravit genetický materiál, což může zpomalit stárnutí a předcházet nemocem. Terapie kmenovými buňkami zase regeneruje poškozené tkáně a orgány, čímž účinně zpomaluje proces stárnutí a zlepšuje stav pleti.

 

Tyto inovativní přístupy kombinují vědu s technologií a představují budoucnost anti-agingu. Genová terapie a kmenové buňky otevírají nové možnosti, jak dlouhodobě zlepšit zdraví a vzhled. O dalších podrobnostech anti-agingu si můžeme povědět více v dalším článku.

Zulal

 

Na co se klade největší důraz?

 

Aby zmizel cukr a bílá mouka, aby se ve větším objemu konzumovalo ovoce, zelenina, vláknina a antioxidanty a aby se člověk hýbal. Když se nad tím zamyslíte, jedná se o základní věci, které by měl člověk znát. Ale v těch klinikách vám skutečně otevřou oči. Řeknou vám, jak na tom opravdu jste, změří vám všechno, co je na těle možné změřit, a ukážou vám, jak chutná jídla můžete vytvořit ze surovin, do kterých byste to ani neřekli.

 

Zažil jste takovou osvětu i vy sám?

 

Absolvoval jsem týdenní pobyty v SHA, Palace Merano a v Anandě a měl jsem několik hodin privátních konzultací s ajurvéda a jóga lektorem, který na tato témata vystudoval několik vysokých škol. Během čtvrt hodiny si mě rozebral úplně na kousky. Pokládal mi velmi jednoduché otázky, já jsem na ně jednoduše odpovídal a obrovsky mi to otevřelo náhled na můj vlastní život, proč některé věci dělám a jestli bych je neměl dělat jinak.

Palace Merano

 

Jak emocionálně náročné je absolvovat wellbeing programy?

 

Hodně. Musíte na to být připraveni a počítat s tím, že když jedete do takového zařízení a nic moc pro své zdraví neděláte, tak dostanete hodně naloženo. Ale v okamžiku, kdy má člověk tendenci naslouchat, což by měl, když se na takové místo vydá, změní mu to život.

 

Kam si myslíte, že se v dalších sezónach bude trend vyvíjet?

 

V poslední době začínají vznikat zařízení, která jsou extrémně specifikovaná na konkrétní záležitosti. Příští rok v březnu se budou otevírat kliniky Tulah, jež s vámi zůstanou v kontaktu i po skončení pobytu a budou vás dále monitorovat. Mají také model místnosti s měřícími a cvičícími přístroji, kterou vám importují domů. Ve velkých městech jako Dubal a Londýn plánují místnost vytvořit i pro větší množství klientů.

 

Resort Zulal by Chiva-Som se pak zabývá dalším trendem – přináší fokus na celou rodinu a kombinuje při tom arabský a ajurvédský holistický přístup. Normálně do resortů totiž jezdí jednotlivci nebo páry. Tady můžete zabít dvě mouchy jednou ranou, protože resort je u moře. Vyrazíte na dovolenou a partneři se budou střídat v absolvování procedur a věnování se sobě samým. Není to ideální, ale je to fantastický způsob, jak se vydat do wellbeing resortu s celou rodinou.

 

Dalšího trendu se zatím dočkáte jen na pár místech, a je to léčba kmenovými buňkami. Jedná se o velmi silný zásah do těla, ale tato terapie extrémně napomáhá omlazení a regeneraci těla. Jedno takové zařízení nabízí SPA AEON Aesthetics Clinic v Atlantis the Royal v Dubaji, další je třeba La Praire ve Švýcarsku. Ale pokud máte o tuto proceduru zájem, musíte postupovat opravdu opatrně a ujistit se, že vybrané zařízení ji skutečně provádět může a udělá to správně.

Atlantis the Royal

 

Jaká wellbeing cesta je nejbližší vám a kam doporučujete se za ní vypravit?

 

Cesty, které vedou do krásné přírody, kde se člověk může soustředit na sebe, najde klid a regeneraci. Místo, kde se můžete plně propojit s přírodou, považuji za ideální prostředí pro obnovu těla i mysli. Zároveň je mi blízký přístup ajurvédy, který se zaměřuje na rovnováhu těla, mysli a duše prostřednictvím přírodních metod. Skvělým místem, kde zažít tradiční ajurvédu, je Ananda in the Himalayas. Toto útočiště v horách severní Indie s výhledy na Himaláje s řekou Gangou a na centrum jógy Rishikesh, nabízí autentické ajurvédské terapie v kombinaci s nádherným prostředím, což poskytuje ideální podmínky pro relaxaci.

 

Jak se wellbeing pobyty pohybují cenově a podle čeho by je měli klienti volit?

 

Cenově se wellbeing pobyty liší podle regionu, přičemž evropské destinace bývají obecně dražší než ty v Asii. Na druhou stranu je však cesta do Asie delší a časově náročnější. Asie má své výhody, zejména pokud hledáte ajurvédu v jejím původním prostředí, kde tato tisíce let stará tradice vznikla, a kde je stále praktikována podle původních zásad.

 

Výběr vhodného pobytu závisí na vašich preferencích. Pokud hledáte zdravotní kliniku se západním přístupem, popř. kombinaci západní medicíny a ajurvédy, můžete zvolit například evropské destinace jako SHA Wellness Clinic, La Prairie nebo Lanserhof. Tyto kliniky nabízejí špičkové zdravotní programy, přičemž ceny zde začínají kolem 110 000 Kč za týden, což je minimální doporučovaná délka pobytu pro dosažení požadovaných výsledků, včetně procedur a stravování.

 

Naopak, pokud preferujete holistický nebo tradiční ajurvédský přístup, můžete zvážit destinace v Asii, jako je například Santani na Srí Lance, kde se ceny pohybují od 50 000 Kč za týden. V obou případech se jedná o luxusní zařízení s vysoce profesionálními službami a programy přizpůsobenými individuálním potřebám.

Lanserhof

 

Je tedy lepší začít v moderních klinikách nebo v ajurvédských resortech?

 

Pokud si nejste jistí, kde začít, je dobré nejdříve absolvovat klinický postup na moderní klinice v Evropě. Získáte tak důležité informace o svém zdravotním stavu a zjistíte, jestli nemáte nějaké vážnější problémy, které by vyžadovaly větší pozornost. Jakmile víte, že jste v pořádku, můžete zkusit ajurvédu – přístup, který je mně osobně velmi blízký. Ajurvédské resorty se často nacházejí v nádherné přírodě, která má sama o sobě léčivý účinek na tělo i duši. Například pobyt v Anandě, luxusním resortu v srdci Himalájí, kde se jóga po staletí rozvíjela a praktikovala, nabízí nejen ajurvédské terapie, ale i krásné výhledy a klid. Dokonce si tam můžete dopřát koupel v křišťálově čisté řece Ganze, která z vás smyje všechny hříchy 🙂

Ananda in the Himalayas
CategoriesNezařazené