V kuchyni trávíme spoustu času, a abychom se v ní cítili pohodlně, měla by nám vyhovovat ve všech ohledech.

Je proto velmi důležité vybrat si praktický, ale i vkusný materiál kuchyňské desky.

Materiálů, které přicházejí v úvahu, je několik. Buď si můžeme vybrat ty přírodní, jakými jsou žula nebo dřevo, či moderní, jako keramika, dekton, tvrzený kámen, sklo anebo beton. Zatímco o většinu materiálů, které jsou již ošetřeny výrobcem, se nemusíme příliš starat a stačí je jednou za čas naimpregnovat, o dřevo je třeba pečovat mnohem častěji. Masiv je vysoce porézní, a navíc i s ohledem na okolní vlivy neustále pracuje, proto není v současnosti příliš oblíbený. Doporučuje se volit u něj spíše tmavší barvu. Jak často je třeba desku olejovat, záleží na tom, jak moc je zatěžována. Vzhled dřeva dále ovlivňuje to, jaké množství slunečního světla na ně dopadá. Dřevěné desky vyrábí například anglická firma Joseph & Kingsley. Zajímavým přírodním materiálem je i žula, která vydrží teploty až do 200 stupňů Celsia, oproti křehkému mramoru, který zvládne teploty jen do 150 stupňů. Žula je méně porézní, a tedy se i snadněji udržuje. Takovou desku lze pořídit například u české firmy Kámen-Dekor.

Protože je kuchyňská linka plochou, na níž se neustále pracuje, doporučuje se, aby měl její povrch členitý design tmavší barvy, protože pak se na ní ztratí i případné opotřebení nebo skvrny. Pro zapřisáhlé milovníky bílé barvy existuje možnost vybrat si u české firmy Technistone kuchyňskou desku z tvrzeného kamene v odstínu Crystal Absolute White, která je vůbec nejbělejší dostupnou kuchyňskou deskou na trhu. Je zároveň natolik kvalitně zpracovaná, že známky opotřebení na ní nejsou patrné ani při každodenním používání a svému majiteli vydrží spoustu let. Další výhodou tvrzeného kamene je mimo jiné to, že je antibakteriální a neporézní. Tvrzený kámen je z devadesáti procent tvořen přírodními materiály (především křemenem a žulou) a zbývající část se skládá ze směsi plniv, pojiv a barevných pigmentů. Tento materiál vydrží bez problémů teploty až do 120 stupňů Celsia, přesto se kvůli udržení vysokého lesku doporučuje používat izolační podložky pro odkládání horkých předmětů. Desky od firmy Technistone se dají standardně pořídit v rozměrech 3 050 x 1 425 milimetrů a v tloušťce 12, 20 nebo 30 milimetrů. Jsou navíc vyrobeny tak, že si i při napojování zachovávají jednolitý vzhled.

Z odolnějších materiálů je dále k dispozici keramický povrch či dekton, který je vůbec nejpevnějším materiálem, jaký si můžeme pořídit. Keramické a dektonové desky vydrží teploty až 400 stupňů, někdy se jim přezdívá i umělý kámen. Největší keramické kuchyňské plochy na trhu, a to v rozměrech až 3 600 x 1 200 milimetrů či 3 200 x 1 500 milimetrů, vyrábí španělská firma The Size. Ani jeden z těchto materiálů není porézní a oba povrchy, stejně jako technický kámen, odolávají mechanickému poškození a jsou velmi snadno omyvatelné. Další výhodou keramiky je to, že se v dnešní době vyrábí nejen v tloušťce 30 a 50 milimetrů, ale i ve ztenčeném provedení, které má pouhých 12 milimetrů. Dekton je vysoce odolný materiál, který se vyrábí tak, že se směs porcelánu a skla formuje do výsledné podoby pod vysokou teplotou a tlakem.

Pokud si klient přeje industriální vzhled kuchyně, pak lze doporučit desku betonovou nebo tu z tvrzeného skla. S betonem pracuje česká firma Gravelli, a i když se jedná o beton, může být jeho povrchový design proveden velmi elegantně. Se sklem si poradí zase firma N&C Glass. Má-li uživatel obavy z toho, že na skleněné desce vzniknou vrypy, pak může zvolit pískovanou pracovní desku, která je sice matná, ale žádné viditelné mechanické poškození jí nehrozí. Všechny zmíněné materiály kromě dřeva jsou vhodné jak pro použití v interiéru, tak v exteriéru. Kromě specifických technických parametrů každého materiálu je důležité, aby klientovi vyhovoval i design. V dnešní době má každá firma na výběr velké množství různých dekorů, které jsou vhodné nejen jako kuchyňské pracovní desky, ale třeba i jako kuchyňské obklady. Díky tomu je možné vytvořit si kuchyň snů, v níž bude vaření jedna radost.

CategoriesNezařazené