Do světa financí a byznysu se Slovák Marek Frnda dostal poprvé v roce 2002, kdy začal spolupracovat s OVB.

V současnosti s bratrem Róbertem spoluvlastní investiční a realitní firmu Victory Investments, která působí nejen na Slovensku, ale už i v České republice.

Že má „tah na branku“, dokázal Marek Frnda už při svém prvním podnikání v OVB, kde se spolu se svým asistentským týmem stal nejúspěšnějším obchodníkem. Když pak přešel k Broker Consulting, znamenalo to milník v jeho kariéře. S majitelem firmy Petrem Hrubým si vytvořil pevný vztah a zakrátko se nejlepším obchodníkem stal i zde. Když si však uvědomil, že už ho nebaví držet se v rámci předem daných mantinelů a chce posouvat hranice svých možností, přešel do samostatného podnikání v Amway, kde s manželkou vytvořili vlastní vzdělávací firmu. Následně se stal nejlepším obchodníkem v Salve Finance a All Risk Slovakia. Po čase se vrátil zpět do Broker Consulting v ČR, ale protože s bratrem začal rozbíhat vlastní podnik Victory Investments, začal se naplno zabývat rodinnou firmou a Amway, kde s manželkou své aktivity v rámci platformy Network TwentyOne stále aktivně buduje. Nově se věnuje fotbalové akademii, kterou připravuje s italským klubem Inter Milán.

Je práce investora a realitního makléře spíše rutinní, anebo se při ní dají zažít i vzrušující momenty?

Řeším přípravu velkých developerských projektů, takže ty vzrušující momenty určitě převládají nad rutinou. V současnosti pracuji hned na několika, a navíc teď s mými obchodními partnery v Česku zakládáme Fond kvalifikovaných investorů. Také k nákupu připravujeme luxusní resorty pro seniory, takže se určitě nenudím.

Který z připravovaných projektů Victory Invest­ments je podle vás tím největším?

V rámci investičního byznysu je to samozřejmě zakládání Fondu kvalifikovaných investorů a v rámci realit jde o různé projekty v Krkonoších, například projekt Rezidence 111, což jsou luxusní loftové byty situované v centru Vrchlabí. Dále v Krkonoších připravujeme luxusní byty pro seniory v zámeckém hotelovém resortu. To jsou naše největší projekty v České republice. Na Slovensku právě s Fondem kvalifikovaných investorů projektujeme administrativní budovu a luxusní hotel v Piešťanech. Ale pracujeme i na dalších, drobných projektech. Za pomoci mého blízkého kamaráda a manažera připravujeme třeba projekt Inter Academy Camp přímo s fotbalovým klubem Inter Milán a vedením z Itálie. V Trutnově budeme díky této spolupráci otevírat mezinárodní kemp pro děti, který se bude opakovat každý rok. Budou tam trenéři z Interu Milán a projektu se budou moci zúčastnit i malé děti, které fotbal nehrají.

Proč jste se s partnery rozhodl založit Fond kvalifikovaných investorů?

Protože je to jedna z nejbezpečnějších možných forem správy financí klientů a akcionářů, kteří budou přes fond investovat do nemovitostí. Dané nemovitosti budou z kategorie resortů pro seniory, což je byznys, který funguje i v období finančních krizí, když se jiným odvětvím nedaří. Založení fondu, který bude plně regulovaný Českou národní bankou, si můžeme dovolit díky svojí dlouholeté praxi a zkušenostem.

Vám je cílová skupina seniorů nějakým způsobem blízká?

Já to beru především jako obchod, i když mě samotného se to tak za třicet let bude týkat též. Považuji to za smysluplný projekt. Líbí se mi, že se díky tomu vytvoří síť zajímavých resortů, které lidem poskytují zázemí a přinášejí jim radost. Kromě toho, že jde o investici, je to i naplnění touhy člověka něco vybudovat.

Jaké jsou největší rozdíly mezi neúspěšným a úspěšným realitním makléřem, pokud pomineme peníze, které generují?

Ani bych neřekl, že je někdo úspěšný a někdo neúspěšný. Můj názor je, že každý, kdo chce, se může naučit být úspěšným makléřem. To, že my teď tvoříme velké projekty, je výsledkem asi patnáctileté práce, networkingu, budování vztahů, klientského zázemí a úspěchů i neúspěchů. Pokud to člověka baví a chce se učit, není možné, aby byl neúspěšný.

Vy jste své znalosti nabyl jak?

Praxí a také díky mentorům, kteří mi poskytli správné vedení, abych nedělal zbytečné chyby. Nepodceňuji ani samostudium, podle mě je velmi důležité. Mám za sebou stovky seminářů i přečtených knih, využívám platformu Network TwentyOne a stále spolupracuji s Amway, protože se díky této firmě mohu od největších podnikatelů světa naučit, jak budovat vztahy a jak rozvíjet obchod.

Proč firma Victory Investments expandovala ze Slo­venska do Česka?

Můj bratr Róbert se v jedné firmě věnoval realitám a já jsem si původně myslel, že se natrvalo usadím v Česku a začnu se plnohodnotně věnovat bankovnictví v Broker Consulting, protože manželku i děti jsem měl tady. Na tři čtyři dny v týdnu jsem tehdy pracovně odjížděl na Slovensko za bratrem, což nebylo vůbec jednoduché. Pak jsem se ale přiklonil k realitám a bratr mezitím neaktivní firmu, kterou jsme spolu měli, přebudoval na vlastní realitní kancelář. Já v ní měl podíl, a jak firma postupně rostla, dohodli jsme se, že by bylo fajn rozšířit její působení do České republiky. Teď už máme z jedné firmy dvě, českou a slovenskou, a projekty, které připravuji já, jsem už přesunul pod vlastní firmu. Nadále ale s bratrem spolupracujeme v rámci consultingu. V Česku Victory Investments působí jen pár měsíců a k propagaci značky chci využít právě i zmíněnou spolupráci s Interem Milán, protože Victory Investments je hlavním partnerem chystané akademie. Momentálně máme zastoupení v Praze, Hradci Králové a Krkonoších a tam podle mě náš rozvoj i skončí.

Takže neplánujete rozšířit působnost Victory In­vest­­ments do dalších zemí?

Já ne, můj bratr svou firmu za hranice možná bude chtít rozšířit, protože je mladší, ale zatím má na starost Slovensko, kde neustále expanduje a otevírá další pobočky. Je možné, že i v Česku vznikne víc poboček, ale ty budou vždy vázané na projekt, který půjde do prodeje.

Můžete si při tak náročné práci dovolit odjet na delší dovolenou?

S manželkou jsme zavedli prodloužené víkendy, každé dva měsíce máme jeden s manželkou sami pro sebe a jeden s dětmi, během něhož nám s nimi nikdo nepomáhá. Stejně máme zařízené i dovolené. Na jedné nám s dětmi někdo pomáhá, a my tak můžeme i trochu pracovat a věnovat se sami sobě, na druhé se o děti staráme jen my. Vymysleli jsme to tak, abychom se zvládli věnovat rodině i dětem a zároveň si odpočinuli, a funguje nám to. Delší dovolenou, třeba měsíční, bych si asi také mohl dovolit, ale na tu já zatím nemám důvod jet. Na začátku léta odjíždíme na dva týdny. Už od roku 2002 jezdíme do Chorvatska, kde to máme moc rádi a kde částečně pracujeme a relaxujeme. Pak máme ještě na konci léta týdenní dovolenou a ta je čistě odpočinková. Já musím pořád něco dělat a v klidu nevydržím déle než pár dní, což manželka naštěstí chápe a oba jsme s nastaveným systémem spokojení.

Přestože Marek Frnda během pracovního týdne často pracuje i šestnáct hodin denně, pravidelně každý páteční večer vypíná mobil i počítač a oba přístroje zapíná až v pondělí, aby se celý víkend mohl plně věnovat manželce Kláře a svým třem synům.

“ Většina úspěchu tkví v sebevzdělávání. „

 

Rezidence 111.

CategoriesNezařazené