Díky své empatii k pacientům a vysoké míře profesionality se stal vyhledávaným plastickým chirurgem.

Hlavní specializací doc. MUDr. Ondřeje Měšťáka, Ph.D., je rekonstrukce prsů po onkologických onemocněních.

V roce 2017 byl rektorem Univerzity Karlovy jmenován docentem pro obor chirurgie na základě publikační, vědecké a pedagogické aktivity. „Habilitace na Univerzitě Karlově je nesmírná čest, ale také závazek dále rozvíjet na 1. LF UK výuku, vědu a výzkum.“ Získal i mnoho ocenění za klinickou a vědeckou práci. Nejvýznamnější je pro něj to od americké společnosti plastické chirurgie za nejlepší publikaci v jejich časopise. Publikace se věnovala rekonstrukci prsou po nádorovém onemocnění pomocí tukové tkáně.

Jste vědeckým sekretářem Společnosti estetické a  laserové medicíny ČLS JEP a členem Společnosti plastické chirurgie ČLS JEP. Členem několika redakčních rad odborných časopisů (např. oficiálního časopisu americké společnosti plastické chirurgie). Co to všechno obnáší?

Členství v odborných společnostech souvisí s networkingem a vzděláváním. Také by odborné společnosti měly být jedněmi z garantů odborné péče. Ve společnosti estetické a laserové medicíny se v současné době například snažíme dát pravidla tomu, kdo může aplikovat výplňové materiály a botulotoxin. Spolupracujeme na tom s jinými odbornými společnostmi. Nechceme, aby byli pacienti poškozováni a aby vznikaly ty přeplněné karikatury, které všichni známe. Členství v redakčních radách odborných časopisů souvisí hlavně s intenzivní prací nad odbornými články, které do redakcí chodí. Musíme posuzovat, které jsou pro časopis dobré.

Kromě estetické chirurgie pomáháte ženám po onkologických onemocněních s rekonstrukcemi prsou.

To je moje hlavní doména v rekonstrukční chirurgii. Medicína v této oblasti postupuje velmi rychle a stále větší množství žen se z rakoviny vyléčí. Na nás je ta další fáze, vrátit je zpátky do života. Hodně lidí si to neumí představit, rekonstrukci prsu berou jako kosmetický zákrok. Ale pro životy pacientek to má obrovský vliv, nejenom těch mladých. Opravdu to mění osudy. Mám například pacientku, která by se bez rekonstrukce prsu nikdy nevdala, neměla by sebevědomí vůbec začít partnerský život.

Co vás vedlo k tomu založit iniciativu New Mamma www.newmamma.eu?

Tento nápad dostal můj kolega a kamarád plastický chirurg Martin Boháč z Bratislavy. Na Slovensku v té době byla ještě relativně špatná informovanost o možnostech rekonstrukce prsu po jeho odstranění pro nádorové onemocnění. U nás to bylo lepší, ale neexistovala nějaká ucelená informace o této problematice. Získali jsme financování z Mezinárodního visegrádského fondu a vytvořili portál, který by měl ženám s onkologickým onemocněním prsu vlít trochu optimismu do žil. Spolupracujeme například i s Avon pochodem proti rakovině, který se tento rok půjde 15. června. Je pro mě čest dělat této významné akci odborného garanta.

Účastnil jste se humanitární mise v rámci programu Treating Wounded Syrian v jordánském Ammánu. Po této misi jste vyjednal zapojení oboru plastické chirurgie do programu zdravotnické pomoci vlády ČR MEDAVAC. Proč?

Tato mise byla pro mě velká zkušenost. Tady je člověk vždycky nahraditelný, tam ne. Vaše přítomnost opravdu může ovlivnit životy lidí. Když se pak člověk z mise vrátí, má na žití v naší společnosti trochu jiný názor. Zapojení plastické chirurgie do programu MEDAVAC bylo náročné, ale ve finále se takto může pomoci mnohem více lidem.

Setkáváte se s nějakými předsudky vůči plastickým chirurgům?

Určitě ano, ale s lepší informovaností lidí je jich myslím čím dál tím méně. Nejčastější a nejviditelnější je asi ten předsudek, že děláme pouze estetickou chirurgii a operujeme pouze rozmarné pacienty. Plastická chirurgie je nesmírně široký obor, velkou část zabírá rekonstrukční chirurgie. To je oblast, která pomáhá pacientům, které postihla nějaká vrozená vada, úraz nebo onemocnění. A i v té estetické chirurgii, 99 procent pacientů, kteří k nám do ordinace přijdou, jsou úplně normální lidé, jen mají nějaký problém, který lze nebo nelze vyřešit.

Váš otec Jan Měšťák je stejně jako vy vyhledávaným chirurgem. Konzultujete spolu nějaké zákroky?

Pravidelně. Každý pacient je jiný, některé operace mají spoustu možností se svými výhodami a nevýhodami a někdy je těžké určit, jaká možnost je pro daného pacienta nejdokonalejší. Konzultuji s ním v současné době hlavně nosy, on se mnou zase prsa. Téměř pravidelně jsme se setkávali na sále. V současné době už spíše jen u komplikovanějších případů.

Co koníčky? Vaši kolegové z Esthé jezdí na surf, vodní lyže…

Já jsem taky začal. Je pravda, že jsem nejdříve hodně pracoval a na dovolené jsme moc nejezdil. Změnilo se to až s dětmi, kdy jsem se rozhodl s nimi trávit více času. Ale většinou je to takový home office v zahraničí. Jezdím na windsurfu, to je docela makačka, a teď jsem začal jezdit na laser boatu, to je taková závodní plachetnička. Nyní proto vybíráme destinace, aby tam foukalo. Teď jsme byli třeba na ostrově Saint-Martin.

Musíte dávat pozor na ruce?

Dávám si pozor na ruce u všeho, co dělám. Ať už při jízdě na kole, lyžích nebo na vodě. Měl jsem před sedmi lety nehodu na lyžích a zlomil si na čtyřikrát pánev. Nemohl jsem dlouho operovat, proto si od té doby dávám trochu více pozor na bezpečí. Pánev je dobrá, ta se zahojí, horší byla páteř. Tam jsem měl velké štěstí. Šest týdnů jsem sice musel ležet, ale zase jsem v té době napsal nejlepší vědecké články.

Věda, to je to, kde chcete stále něčeho dosáhnout?

Mám štěstí na úžasný tým, který pracuje v super moderní laboratoři CAPI na první lékařské fakultě. Momentálně výzkum spíš jen řídím, jsem pohlcen klinickou prací. V něčem navazujeme na můj předešlý výzkum, ale máme i nová témata. V současné době je naše hlavní téma transplantace lymfatických uzlin pro výzkum terapie lymfatických otoků.

Vy se specializujete na prsa. Řekněte mi, jsou v tomto ohledu novinky nebo trendy?

Ono obecně v plastice se to neposouvá tak rychle, že by byl z roku na rok nějaký nový trend. Posouvají se spíše odborné věci, operační techniky, přístroje. Co by pro vás mohlo být zajímavé, je například to, že jsme nyní schopní vložit třeba 300ml implantát jen 2,5cm řezem.  Používáme u toho tzv. ergonomické implantáty a speciální trychtýř, pomocí kterého implantát vkládáme. Vypadá to jako taková zdobička na dort. Já mám ale nejraději anatomické Mentory, mají skvělé výsledky. Každé pacientce je vybírám přímo na míru. Mají totiž 150 variant, takže je u nich možná neskutečná individualizace, která vede k nejpřirozenějším výsledkům.

Na jaké úrovni je česká plastická chirurgie?

Řekl bych, že je spíše průměrná. Kdybychom měli na léčbu našich pacientů více prostředků, tak by mohla být lepší. Někdo říká, že máme výbornou medicínu, někdo ji zase haní. Záleží, jak se na to koukáte, kde žijete, je to strašně variabilní. Ale podle mého názoru má česká medicína stále velké rezervy. Stojí a padá to na finančních prostředcích. Medicína by potřebovala ukrojit větší podíl z HDP.

Jak na vás pohlížejí kolegové? Jste mladý, máte známé jméno…

Snažím se chovat skromně, to je minimum, co člověk může dělat. Jestli jsem to měl lehčí či těžší? Jak se to vezme, v něčem ano, v něčem ne. Člověk může mít určité předsudky, ale ke mně se většinou chovají lidé z branže opravdu dobře. Snažím se prostě vycházet se všemi co nejlépe a pracovat co nejlépe. Ve finále jsou výsledky ta nejlepší vizitka.

Doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D. 

Absolvent 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kde získal atestaci z oboru plastická chirurgie. Doktorát v oboru tkáňového inženýrství získal na 1. lékařské fakultě UK. V roce 2017 byl rektorem UK jmenován docentem pro obor chirurgie na základě jeho publikační, vědecké a pedagogické aktivity, po obhájení habilitační práce na téma rekonstrukce břišní stěny. Zúčastnil se řady zahraničních stáží. Na humanitární misi v Jordánsku léčil zraněné ze syrského konfliktu. Posléze pomáhal zavést obor plastické chirurgie do vládního programu zdravotní pomoci MEDAVAC. Jako chirurg se na klinice Esthé zabývá celým spektrem estetické chirurgie. Kromě ní pomáhá ženám po onkologických onemocněních s rekonstrukcemi prsou a rekonstrukcemi břišní stěny. Založil iniciativu New Mamma www.newmamma.eu, která informuje pacientky po odstranění prsu o možnostech návratu k normálnímu životu s pomocí rekonstrukce prsu.

“ Pro větší úspěch v jakémkoli oboru jsou důležité dva faktory. Nadšení a píle. Člověk musí být workoholik a práce ho musí bavit, pak je to jednoduché. „

Mezi nejčastější zákroky patří plastiky očních víček a prsou. Mezi další oblíbené zákroky patří liposukce, operace nosu, plastiky břišní stěny a faceliftingy.

CategoriesNezařazené