R

Rolls-Royce Dawn evokuje smyslnost

Každý má svůj velký sen jiný. A speciálně u aut jsou lidé ochotni se do krve pohádat o to, která značka a jaký model je nejlepší.

Ovšem kdo spatřil a sáhl si na čtyřmístný kabriolet Rolls-Royce Dawn, o ničem jiném už snít nebude.

Je to vůz, který budí emoce a probouzí erotickou náladu. Unikátní vůz Rolls-Royce Dawn Adriatica do Česka přivezla společnost Rolls-Royce Motor Cars Prague z rodiny CarTec Group. Právě s tímto zástupcem luxusních vozů u nás se totiž firma před třemi lety dohodla, že jej chce za partnera v Česku.

Hlavní zásluhu na získání partnerství s nejluxusnější značkou světa má přitom manželka majitele skupiny CarTec Group Eva Kadlec Dědochová. A že získání takového partnerství není jednoduché, je to proces na léta, protože společnost  Rolls-Royce bere svůj podnik jako rodinný byznys a každého prodejce, kterého přibírá, také bere za člena rodiny a dlouze si jej prověřuje. Takže proč si Eva Kadlec Dědochová předsevzala, že k nám dostane právě tuto značku?

„Kdo jednou zažije jízdu v Rolls-Roycu, pochopí, že už těžko někdy najde něco lepšího. Tedy pokud netouží ještě po vysloveně sportovním voze,“ říká dáma, která je tváří Rolls-Roycu v Česku. Momentálně je její srdeční záležitostí vůz Rolls-Royce Dawn.

Inspirací pro automobil byl nadčasový model Rolls-Royce Silver Dawn, který společnost vyráběla ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století. Rolls-Royce  však nyní chtěl vytvořit něco, co bude sice stále zachovávat tradiční koncepci, ale zároveň to bude vysoce moderní a jako u všech modelů luxusní a pohodlný vůz. V tradiční historii firmy to byl dost revoluční krok, jde totiž teprve o třetí model kabrioletu v historii společnosti.

I Rolls-Royce Dawn je možné v rámci služby Bespoke upravit dokonale na míru individuálním přáním zákazníka. „Víte, je to velmi podobné jako s vaším domem. Každý dům je jiný a musí ladit s osobností majitele. Je třeba, aby architekt strávil hodiny a hodiny času povídáním s budoucím majitelem domu a poznal, o jakého jde člověka, co ho baví a jak žije. A teprve pak se začne tvořit. V případě našich zákazníků je to obdobné. Už jen třeba proto, že hodnota vozu Rolls-Royce odpovídá hodnotě domu,“ vysvětluje manažerka.

Není divu, že fáze navrhování vozu trvá často déle než samotná výroba vozu. Ta může trvat od pěti měsíců až třeba po rok a půl. Tak dlouho proto, že se řada věcí vyrábí ručně. „Klientům nabízíme také návštěvu továrny v Goodwoodu. Tam jim ukážeme, co vše znamená Rolls-Royce, že nic není nemožné. V jaké míře detailů naši řemeslníci pracují s různými dřevy, kůžemi, ale také moderními technologiemi. Návštěva továrny je zážitek na celý život,“ říká Eva Kadlec Dědochová.

Konstrukčně je vůz omezen na maximální rychlost 250 kilometrů v hodině. Motor má 563 koní a váží 2560 kilogramů. Může zrychlit z nuly na sto kilometrů v hodině za úctyhodné 4,9 sekundy, čímž se řadí ke sportovnějším vozům nejen svým vnějším vzhledem. Kombinovaná spotřeba paliva u vozu Dawn je 14,2 litru na 100 kilometrů. Střecha vozu je schopna se zvednout nebo snížit během 20 sekund při rychlostech jízdy až 50 kilometrů v hodině. Systém infotainmentu je tak citlivý a přesný, že dokáže rozlišit i gesta. Samozřejmostí je také noční detekce tepla, což umožňuje vyhnout se zvířatům na silnici.

Jméno Dawn, které bylo pro luxusní čtyřmístný kabriolet vybráno, má naznačovat nové příležitosti, které přináší každý další den, a Dawn také znamená úsvit, jenž poskytuje erotické brnění na kůži, probouzí smysly a vášně, spolu s tím, jak se rodí den. Mimochodem, vůz má – jak říká sám výrobce – i „smyslné boky“.

A čím je vůz Dawn Adriatica tak výjimečný pro českou první dámu Rolls-Royce? „Je krásný. Vozy Rolls-Royce jsou úchvatné. Konkrétně Dawn Adriatica je dokonalou kombinací řemeslné práce se dřevem, kůží a detaily. Je noblesní, ale přesto chic a současný. Je to jediný takový vůz na světě,“ popisuje.

„Nemohu říct jen jednu věc, která mi na něm učarovala, ale z toho, co je viditelné ihned, tak je to barva. Zcela speciální barva Adriatic Blue je totiž inspirována jaderským pobřežím. Když na ni zasvítí paprsky slunce, srdce se vám rozbuší. Určitě nelze opomenout ani nádherné dřevo Mimosa Negra. To má zajímavou kresbu a naši řemeslníci v továrně s touto kresbou a strukturou dřeva pečlivě pracovali a dřevo tak tvoří obrazce. Této technologii říkáme book matching. Mimosa Negra je použita také ve dveřích vozu, toto neumí nikde jinde než v Rolls-Royce. Je to prostě dechberoucí vůz,“ říká nadšeně manažerka.

A jak ji napadlo takový vůz pořídit pro showroom firmy? „Rádi děláme věci jinak. A také rádi trochu riskujeme,“ vysvětluje. „Tuto barvu jsem viděla poprvé před dvěma lety a zcela upřímně, zamilovala jsem se. Od té doby jsem přemýšlela, kdy a jak ji použít. Vždy když vybíráme vozy pro náš showroom, je to týmové rozhodnutí. Sedíme, vymýšlíme, diskutujeme. A řekli jsme si, udělejme krásný Dawn pro letní sezonu 2019. Můj kolega nápad dotáhl k dokonalosti, a tak jsme rádi, že Rolls-Royce Motor Cars Prague může představit tento vůz Rolls-Royce Adriatica jako Bespoke Dawn pro sezonu 2019.“

Rolls-Royce má k dispozici více než 40 tisíc barev, zhruba 300 druhů dřev a to je to, co dělá Rolls-Royce Rolls-Roycem. „Zákazníci si občas nechají poradit, ale chodí i s vlastní přesnou vizí. Obecně si s klienty hodně a dlouze povídáme. Teprve poté, co se vzájemně poznáme a vybudujeme si důvěru, umíme lépe splnit přání klienta. Rozhodnout se pořídit si vůz Rolls-Royce není snadné rozhodnutí, a to nejen přemírou možností designu vozu. Je to velmi osobní rozhodnutí, kdy si připouštíte fakt, že jste dosáhl vrcholu,“ vypráví žena, která sice běžně jezdí BMW, ale jízdu Rolls-Roycem si vychutnává. „Pro mě není nic lepšího. Miluji moment, kdy se zavřou dveře a nastane absolutní ticho. Nad vámi se rozsvítí hvězdné nebe. Cítíte tu vůni, klid. Rozjedete se. Tento pocit jsem u žádné jiné automobilové značky nezažila,“ dodává.

Eva Kadlec Dědochová

Původně advokátku nikdy nenapadlo, že bude pracovat s auty. Ale život tropí hlouposti a je plný náhod, takže když před pěti lety jejímu manželovi zavolal James Crighton z Rolls-Royce Motor Cars, byla to výzva. Taková schůzka se neodmítá. Povedlo se a firma během tří let české existence získala řadu ocenění. Loni se jeden z jejích vozů Rolls-Royce stal celosvětovým Bespoke vozem roku 2018. A Eva Kadlecová má velkou radost, že to jako tým zvládli, protože jak už řekl Winston Churchill, někdy to byly doslova krev, pot a slzy.

Auto, které probouzí erotické úmysly, má podle výrobce i smyslné boky a jeho nezvyklá barva evokuje úsvit na jadranském pobřeží, přesně v okamžiku, kdy se slunce dotkne země a karoserie se zlatavě rozzáří.

 

CategoriesNezařazené