A

Aplikace, které vás nakopnou

Občas se to prostě stává. Člověk chce být aktivní, chce v práci skutečně něco udělat, pak si ale uvědomí, že už půl hodiny bezcílně brouzdá po internetu.

V době chytrých telefonů ale naštěstí existuje stále více aplikací, které dokážou člověka nakopnout a motivovat do práce. Čím dál častěji se to přitom vývojáři snaží dělat zábavnou formou. Hlavně mileniálové totiž mívají problém plnit své povinnosti, když v nich nevidí dostatečný smysl nebo je nenaplňují.

Do telefonu si proto mohou stáhnout například aplikaci Habatica či LifeRPG, které z jejich denních povinností dělají hru. V aplikaci si uživatel vytvoří svého avatara a zadá mu „ques­ty“. Namísto tradičních úkolů fantasy hrdinů, jako jsou souboje s temným mágem či ochočení draka, se však jedná o povinnosti všedního života – především ty pracovní. A pokud se je podaří uživateli v reálném životě splnit, jeho avatar získá zkušenosti a postoupí na vyšší úroveň. Právě to má uživatele motivovat k tomu, aby vynesl koš, připravil firemní prezentaci či si dal ráno studenou sprchu.

Na podobné bázi dnes funguje i řada dalších aplikací, které mají člověka motivovat. Jednou takovou je například Zombies, Run! Ta je určena pro lidi, kteří chtějí chodit běhat, ale moc se jim to nedaří. Aplikace jim nedá na výběr. Zasadí je do příběhu postapokalyptického světa a bude jim vyprávět příběh plný nenasytných zombíků. Pokud člověk nepůjde běhat, skončí špatně.

Občas je třeba nechat telefon zcela stranou a věnovat se pouze práci. S tím má ale řada lidí také potíže. A stále od práce odbíhá. Oblíbenou činností pak v rámci prokrastinace často bývá nekonečné scrollování (rolování obsahu po obrazovce) v telefonu. I na to ale zdá se našli vývojáři lék, třeba v podobě aplikace Forest. Ta má uživatelům pomoci, aby nechali telefon ležet na stole a věnovali se práci. Stačí si určit, po jak dlouhou dobu se potřebuje uživatel soustředit na práci a nedotýkat se telefonu, a následně zasadit virtuální semínko. Takto je možné postupně vypěstovat celý les – samozřejmě pouze v případě, že si s telefonem člověk nezačne hrát před vypršením časového limitu. V takovém případě strom zmizí. „Je to skvělá aplikace. Škoda že když někdo zavolá, strom také umře. Pokud tedy nezaplatíte plnou verzi,“ píše o aplikaci v komentářích na Google Play jedna z uživatelek. „Ten strom to zabije i ve chvíli, kdy ten telefon nezvednete,“ dodává jiný uživatel a ke svému příspěvku připojuje smutného smajlíka.

Řada aplikací nebojuje přímo s prokrastinací, ale pomáhá zlepšit efektivitu práce jiným způsobem. Stále oblíbenější se stává například Slack, který dokáže výrazně zjednodušit komunikaci v týmu. Spoustu času v práci totiž spolyká rozesílání e-mailů mezi kolegy. Slack tento problém řeší. Umožňuje rychlou komunikaci a přehledné členění firemních diskusí podle témat či jednotlivých týmů.

CamCard je zase pracovní aplikace, kterou člověk využije mimo kancelář. Cílí na lidi, kteří na schůzkách získávají velké množství vizitek, často je však ztrácí nebo v nich naopak později dlouho vyhledávají kontakt, který si neuložili do telefonu. S CamCard si stačí vizitku vyfotit a všechny údaje se rovnou uloží do telefonních kontaktů. Protože ale není dostupná česká lokalizace, občas se při přepisu jmen objeví chyby.

Na podobné bázi funguje Text Scanner. Pomocí této aplikace je možné vyfotit text na papíru či obrazovce a aplikace jej rovnou převede do digitální podoby. Odpadá tak zdlouhavé přepisování. Aplikace umožní text rovnou editovat.

CategoriesNezařazené