O telefonech s ohýbacím či rozkládacím displejem, které se mohou proměnit v tablet, se spekulovalo už dlouho.

Nyní toto zařízení představili hned dva lídři technologického trhu, Samsung a Huawei. Na letošní rok se tak bude vzpomínat jako na úsvit věku skládacích smartphonů.

Moderní telefony se od sebe na první pohled zásadně neliší. V posledních letech se výrazně vylepšily funkce fotoaparátů, které u top modelů fungují za pomoci umělé inteligence, zvětšily se displeje a zvýšilo se jejich rozlišení, narostla kapacita vnitřních pamětí, baterie vydrží déle a procesory jsou rychlejší a výkonnější. S výjimkou dokonalejších displejů jsou ale uvedená vylepšení skrytá „pod kapotou“.

Jednotliví výrobci se snaží od konkurence odlišit originálními designovými prvky a používanými materiály, ovšem elementární podoba, princip a konstrukce chytrého telefonu zůstávají beze změn. Na skutečnou revoluci, jakou představoval třeba dotykový displej applovského iPhonu v éře tlačítkových klávesnic, se čeká už hodně dlouho.

Nyní se zdá být jasné, že zásadní novinku představují právě skládací smartphony. V technologickém světě jsou nejvíce skloňovaným pojmem již od únorového veletrhu World Mobile Congress v Barceloně, kde Samsung představil model Galaxy Fold a vzápětí přišel Huawei se svým Mate X. Také ostatní značky do výzkumu nového typu displejů investovaly miliardy a pravděpodobně ještě letos se svým prvním skládacím přístrojem přijdou Xiaomi, Motorola, LG a další. Jak vlastně fungují telefony, které se vejdou do běžné kapsy, ale dají se rozložit na velikost tabletu?

Existují dvě základní řešení skládacího displeje: buď pokrývá vnější stranu přístroje, stejně jako knižní hřbet, nebo je na vnitřní straně, která se zavírá. Huawei zvolil první řešení a Samsung druhé, takže na modelech Mate X a Fold jsou dobře patrné výhody a slabiny obou variant. Selský rozum radí umístit displej na vnitřní stranu, kde bude po zaklapnutí telefonu dobře chráněný. Takto uvažovali inženýři ze Samsungu. Na vnější stranu pak přidali další displej tradiční velikosti, který se používá, když je telefon ve složeném stavu.

Konkurenti z Huawei na to šli obráceně. Použili jeden flexibilní OLED panel a telefon jím „obalili“ zvenčí. Mate X je díky tomu kompaktnější a může mít větší displej, 8 palců rozložený a 6,3 palce složený v porovnání s 7,3 a 4,6 palce, jež nabízí Fold. Bonusem tohoto řešení je eliminace ostrých rohů na vnější části ohybu, navíc díky použití vnějšího displeje má zařízení jednodušší konstrukci a tenčí profil, přičemž výklenek asymetrického těla nabízí prostor na uložení „vnitřností“ telefonu a umožňuje pohodlnější držení při focení. Hlavní nevýhoda vnějšího displeje je zřejmá – hrozí větší riziko poškození. Část zákazníků to možná odradí, další se spolehnou na ochranné pouzdro, které bude součástí balení.

V každém případě bez ohledu na zdržení způsobené vadnými panely u několika kusů z testovací várky Samsungů Fold jsou skládací displeje zde. A zaručeně nebude trvat příliš dlouho, než se objeví třeba na přenosné herní konzoli.

 

CategoriesNezařazené