Oázu klidu v rušném centru Prahy skýtá nový projekt Palác Dlážděná, který svým rezidentů dopřeje pocit života v soukromém sídle.

Psal se rok 1348, když se Prahou začala táhnout ulice Dlážděná, ověnčena dobovými dřevěnými obydlími. Kdo by ale čekal, že na místě někdejších skromných středověkých stavení vyroste na konci 19. století novorenesanční palác o čtyřech patrech podle návrhu architekta Václava Sigmunda? Ten se kromě navrhování pražských činžovních domů, včetně domu Na Kocandě v Křižovnické ulici, podílel i na budování a úpravách pivovarů v Nových Dvorech a Písku anebo na stavbě baziliky svatého Petra a Pavla na Vyšehradě.

NOVÁ NADĚJE

Od svého vzniku prošel palác v Dlážděné ulici několika přestavbami. Nejdříve byl na začátku 20. století zvýšen o další patro a v roce 1923 se jeho obyvatelé dočkali i výtahu. Všechny tendence dům dále vylepšovat ale smetla 50. léta minulého století, když se někdejší skvost přestavěl na ordinérní kanceláře, a do nedávna v něm nikdo neviděl žádný potenciál. Až se zájmem developera PSN se zapomenutému domu začalo blýskat na lepší časy s nadějí, že v něm opět začne pulzovat život, jako tomu bylo dřív. Už teď se ví, jak bude výsledný exkluzivní Palác Dlážděná vypadat, a rozhodně nepůjde o žádný architektonický výstřelek. Developer si pro realizaci celé revitalizace poničeného domu vybral studio Jakub Cigler Architekti, které má letité zkušenosti právě s takovýmito problematickými projekty, u nichž je třeba klást veliký důraz na to, jak propojit již existující historické prvky s aktuálními, aby se v Paláci Dlážděná lidem 21. století žilo co nejlépe.

SMĚLÉ ZAČÁTKY

Ve vnitřní části Paláce Dlážděná převládne moderní čistota, již budou decentně zdobit vybrané novorenesanční prvky. Nejodvážněji si architekti pod vedením Jakuba Ciglera „zařádili“ při vymýšlení uspořádání vnitřního dvora a penthousu v nejvyšším patře, které budou zcela a nekompromisně v souladu se současnou estetikou a požadavky na pohodlný život. Moderní ráz bytovým jednotkám dodají novodobá francouzská okna i vyhlídkové terasy situované do dvora, v němž se bude rozprostírat zahrada vyzývající k odpočinku. Samozřejmostí Paláce Dlážděná bude i recepce, moderní výtah, částečně podzemní garáže a privátní wellness se saunou a fitness zónou. Fasáda u dvora bude efektivně zateplena, stejně jako jednotlivé jednotky, v nichž bude využit systém rekuperace tepla a některé z nich budou disponovat i klimatizací.

INSPIRACE MINULOSTÍ

Vzhledem k poničeným historickým částem bude třeba k „ozdravení“ Paláce Dlážděná přizvat restaurátory a kromě obnovy někdejšího obložení špaletových oken na obyvatele čekají i nové interiérové a hlavní kazetové dveře či dřevěné parkety. Dojem, že člověk žije skutečně v paláci, vyvolají restaurované novorenesanční dekorace. Pro daný stavební sloh, který nahradil přísnější klasicismus, jenž striktně dodržoval antické proporce a kánony, je charakteristické větší rozvolnění užitých starořeckých prvků libovolně kombinovaných s pozdně renesančními detaily – v Paláci Dlážděná budou tyto prvky zastupovat renesančně laděné římsy, ornamentální vlysy a girlandy, zatímco Řecko zastoupí ionské sloupy s volutami anebo dekorativní polosloupy ozdobené karyatidami, spoře oděnými ženami, jež měly původně za úkol vizuálně podpořit funkci sloupu zvednutýma rukama, kterýma zdánlivě nadnášejí strop. Po dokončení se tak Palác Dlážděná stane jedním z raritních projektů, jenž bude nejen citlivě zasazen do již existující zástavby, ale především ve svém nitru umně spojí minulost se současností.

Palác Dlážděná