Čeští vývojáři, kteří dobyli Ameriku

Deník Financial Times ve spolupráci se serverem Statista zařadil karlínskou firmu STRV do seznamu FT 1000, tedy mezi tisícovku nejrychleji rostoucích firem v Evropě.

Vývojářská skupina STRV patří k vůbec nejúspěšnějším firmám v Česku. Čtyřem kamarádům, kterými jsou David Semerád, Lubo Smid, Pavel Zeifart a Martin Šťáva, se během patnácti let podařilo ujít obrovský kus cesty. Z východních Čech, odkud pochází a kde začínali tvorbou stránek a e-shopů pro lokální firmy, se dostali až do Spojených států, které dnes tvoří klíčovou část jejich byznysu. STRV zaměstnává zhruba 200 lidí a loni utržila 16,1 milionu dolarů, což je při současném kurzu zhruba 379 milionů korun, současně jde o 35procentní meziroční nárůst. Nedávno se čtyřka podnikatelů rozhodla vydat do Londýna a rozšířit působnost svého podnikání i tam.

Do Ameriky!

Úspěch vývojářů z Karlína do značné míry stojí na tom, že ve vhodnou dobu vsadili na správnou kartu. Jako jedni z prvních se pustili do tvorby mobilních aplikací. „Věřím, že to bylo něco, co nám velice pomohlo vyrůst tak rychle. Firem, které dělaly webový vývoj, bylo už tehdy nespočet. Těch, které se soustředily na mobilní aplikace bylo ale málo. No a když má člověk příležitost být na trhu v něčem první, tak mu to dává velkou výhodu před ostatními,“ říká spoluzakladatel a CEO STRV Lubo Smid. Dodává přitom, že získat a udržet si klienty na začátku nebylo jednoduché. Trh zde prakticky neexistoval, firmy za mobilními aplikacemi ještě neviděly reálný byznys a většina do nich investovala pouze proto, že šlo o trend. Často se proto stávalo, že sice aplikace vznikaly, společnosti už však nedávaly peníze do jejich údržby, a proto řada projektů postupně skončila. Časem se situace změnila tím, jak chytré telefony hrály pro firmy čím dál důležitější roli.
Mezi první velké klienty STRV v Česku patřila například Fio banka, Tesco, AAA Auto či Slevomat.
Zásadní zlom nastal ve chvíli, kdy se zakladatelé vývojářské firmy rozhodli udělat další krok a vydat se do Spojených států. „Jednoho krásného dne jsme se rozhodli, že bude Amerika. Byl to pro nás velký krok. Dělali jsme vše pro to, abychom tam uspěli. Nebylo to jednoduché, člověk do toho musí dát všechno. Strávili jsme tam v podstatě několik let a neměli se tam nijak krásně. Všichni jsme ale byli mladí, nikdo z nás si navíc nikdy nepotrpěl na luxus. Ve výsledku pro nás bylo komfortní cokoliv. V San Franciscu jsme měli pronajatou jednu místnost a museli jsme přežít s minimálním budgetem,“ vzpomíná Smid.
Ze začátku podle něj šlo hlavně o to, nasát atmosféru a naučit se fungovat v nových podmínkách. „Trvalo nám to zhruba rok, než jsme byli schopni něco domluvit. Celou dobu jsme přitom vedli debatu nad tím, jestli máme dělat zakázkový byznys, nebo vlastní produkty,“ dodává Smid. Dnes je firma natolik velká, že může dělat obojí. Díky zakázkám firem získali čeští vývojáři možnost nahlédnout do různých sektorů byznysu a získat zajímavé kontakty. Důležitou roli při rozjezdu pak hrálo i kamarádství. „Když děláte s někým, koho znáte od patnácti, tak je to obrovská výhoda. Mít takhle silný tým je jedna z nejsilnějších věcí, co máme,“ říká Smid.

Seznámení se seznamkou

Zatímco zakladatelé firmy hledali první klienty v zámoří, zbytek týmu pracoval na českých zakázkách, které dotovaly rozjíždějící se byznys ve Spojených státech. Tou dobou vývojářská společnost zaměstnávala okolo dvaceti lidí.
Mezi první projekty v USA patřil vývoj aplikace pro službu na rozvážku jídel Caviar. Společnost STRV, která původně nesla název uLikeIT, se začala na americkém trhu postupně etablovat a získávat do svého portfolia zvučná jména. V roce 2015 se jí podařilo postupně navázat spolupráci i s celosvětově populární seznamkou Tinder, proslulou tím, že upřednostňuje vlastní vývoj před externími partnery. „Podařilo se nám získat kontakt na zakladatele Tinderu Seana Rada, se kterým jsme se posléze seznámili. Byla to pro nás obrovská příležitost a udělali jsme všechno pro to, abychom pro Tinder mohli pracovat. Nedokážu dnes spočítat, jaký počet letenek nás to stálo, než jsme dohodu uzavřeli,“ vzpomíná Smid.
Námluvy trvaly zhruba rok. V roce 2015 se zakladatelé STRV potkali se Seanem Radem osobně na technologické konferenci WebSummit v Dublinu. Tehdejší šéf Tinderu na akci prozradil, že by rád vyvinul aplikaci pro Apple TV. „No a my jsme šli a celou tu aplikaci na vlastní pěst udělali. Pak jsme nasedli na letadlo a letěli naší práci odprezentovat. V kancelářích Tinderu jsme to pak ukazovali, postupně tam přicházeli další a další lidi, nakonec se tam sešel celý office. Hrozně se jim to líbilo. No a takhle začala naše spolupráce,“ popisuje Smid. S Tinderem pak STRV udělalo ještě dva rozsáhlejší projekty. Dodnes je česká vývojářská firma v kontaktu se zakladateli světoznámé seznamky.
Právě i díky kontaktům a spolupráci s největšími technologickými firmami je dnes STRV ve Spojených státech významným hráčem. Společnost pracuje na čtyřech desítkách projektů současně. Aplikace vyvíjí pro společnosti, jako je Microsoft, Google či například Legal Zoom, která nabízí on-line právní služby. Přestože naprostá většina týmu STRV sedí v Česku, firma se soustředí především na USA. „Spolupracujeme čerstvě s jedním českým startupem, ale to je spíše výjimka, která potvrzuje pravidlo,“ říká Smid.

Navzdory brexitu

Letošní rok je pro společnost mimo jiné ve znamení pronikání na britský trh. Již před časem začaly tuzemským vývojářům chodit poptávky od společností sídlících v Londýně. Tam má pobočky řada amerických firem, pro které již STRV pracuje. Navíc tam působí fondy a akcelerátory, se kterými již Češi také spolupracují. „Londýn je napojen na Ameriku, a proto jsme se logicky právě tam rozhodli rozšířit naše aktivity. Je to pro nás nejlepší trh v Evropě,“ popisuje Smid. Dodává, že klienti se ozývají z různých koutů světa. A když se jedná o zajímavou možnost, STRV ji přijme.
„Zakázky pro nás představují jádro byznysu. Generují nám peníze, které můžeme investovat do vlastních projektů,“ popisuje Smid. Jedním z nejznámějších projektů české vývojářské firmy je seznamovací aplikace pro LGBT komunitu Surge. Populární je také služba Ordr na rozvoz jídla po městě. Její pomocí si může uživatel objednat jídlo, které mu za několik minut doručí jezdec na speciálním kole či skútru. „Nedávno jsme investovali do startupu, který se jmenuje Life Penalty. Člověk má telefon a pomocí aplikace na dálku ovládá stroj, který střílí na reálného brankáře,“ popisuje Smid. Na projektu STRV pracuje spolu se specialistou na vizuální filmové efekty Pavlem Kacerlem, který pracoval na filmech, jako jsou Iron Man 2, Strážci Galaxie či Jurský svět.
Když se Lubo Smid ohlédne zpět do doby začátků, říká, že tehdy s kamarády a spoluzakladateli dnešního STRV neměli pořádně propracovaný byznys plán. „Dělali jsme, co nám přišlo jako zajímavá příležitost. A jak přicházely další příležitosti, tak nás navigovaly určitým směrem. Dnes už se dostáváme do situace, kdy musíme vytvářet strategii a mít jasnou vizi. S počtem lidí, který zaměstnáváme, už to ani jinak nejde,“ uzavírá Smid.

STRV

CategoriesNezařazené