Petr Kotík se svým týmem Amazing places už pět let objevuje kouzelná místa Česka.

Kdo je Petr Kotík?

Petr Kotík

Nadšenec, který v roce 2014 spustil projekt Amazing places, jenž byl první dva roky zcela nevýdělečný. Nikdo z jeho blízkých nechápal, proč do něj investuje tolik času a energie. On ale vytrval, a nyní stojí v čele projektu, jenž se v dohledné době rozšíří i za naše hranice.

Pražský rodák a podnikatel Petr Kotík hledá ta nejkrásnější místa České republiky v rámci projektu Amazing places, který založil, když mu bylo 39 let. Nedávno také proběhl slavnostní večírek, na kterém byli představeni letošní vítězové každé z kategorií projektu.

Bavilo vás cestování, už když jste byl malý, anebo jste k němu získal vztah až v průběhu času?
Vybavuji si, že jsem jako kluk Československo vnímal jako nudnou šedou zemi, takový Mordor, z něhož se nedalo vycestovat. Tehdy mi v mé naivitě učarovalo Švýcarsko jako symbol bohatství, ve kterém jsem chtěl žít.

Jezdil jste v té době vůbec někam?
Můj táta, známý pražský architekt, měl pocit, že musí pořád něco vytvářet rukama. Proto s mámou na severu Čech koupili chalupu, kam jsme pak chvíli jezdili a trochu ji i předělávali, ale nikdy jsme nebyli takoví ti typičtí chalupáři.

Co vás vedlo k založení projektu Amazing places?
Dlouho jsem podnikal v nemovitostech a s rodinou jsme navíc vlastnili dva hotely. Já si vždy myslel, že není nic lepšího než pracovat s rodinou, ale opak je pravdou. Můj vztah s manželkou čím dál víc nabourávala kvůli společné práci krize, a bylo tedy žádoucí, abychom se kariérně začali zabývat každý něčím jiným. V té době se navíc stalo, že mi obchodní partner ukradl úspěšnou restauraci, kterou jsem vlastnil, a tak jsem se na dvanáct dní nechal zavřít do úplné tmy. Nejen proto, abych si utřídil myšlenky, ale i proto, že jsem o takovém pobytu už dlouho snil. Byl to pro mě velmi intenzivní a inspirativní zážitek, při kterém se začaly rodit základy projektu Amazing places. Tehdy jsem si navíc uvědomil, že v životě chci dělat jen věci, které mě budou doopravdy bavit, a že se nemám bát výzev a případného ne-úspěchu. Výhodou při zakládání Amazing places navíc bylo, že jsem pracovně velmi často cestoval, a tak jsem spoustu ubytovacích zařízení vyzkoušel na vlastní kůži.

Vzpomenete si na začátky projektu?
Já byl zpočátku hlavně zvědavý, jestli u nás vůbec nějaká pěkná místa máme. Věděl jsem tak maximálně o pěti, o kterých bych si dovolil říct, že jsou vážně „amazing“. A tak jsem se zkusil o nějakých dalších dozvědět skrze sociální sítě. Přineslo to doslova záplavu úžasných tipů, díky kterým jsem nová krásná místa začal objevovat, a už první týden po spuštění projektu se do něj zapojily stovky lidí. Byl to právě jejich ohromný zájem, který mě donutil o projektu přemýšlet vážněji a seriózněji. Plusem bylo i to, že jsem projekt rozjížděl v době, kdy většina těchto míst byla těsně před otevřením nebo v realizaci.

Podle čeho vybíráte místa, která se na seznam Amazing places dostanou?
Všechna místa s týmem navštěvujeme a podle toho, jak se nám líbí, nebo nelíbí, je dále doporučujeme.

Jak jste hodnocení míst zvládal, když jste byl na projekt sám?
Nejdřív jsem byl třeba i dva tři týdny na cestách, to mě moc bavilo. Je úžasné pozorovat, jaké nádherné objekty umí lidé vystavět, třeba i za malé peníze. Své pracovní cesty si navíc užívám i proto, že skrze ně pro sebe objevuji „neprobádaná“ místa a silničky. Brzy jsme byli na projekt dva, v současné době je nás šest, ale spolupracujeme i s dalšími lidmi na poloviční úvazek a s externisty.

Zvládáte v šesti všechna místa navštívit?
Není možné, abychom všichni navštívili všechna místa, ale snažíme se, aby každý rok alespoň jeden z nás každé z míst uvedených na webu Amazing places navštívil.

Může se stát, že nějaké místo ze seznamu Amazing places zmizí?
Je to možné, třeba když se místo uzavře. My se vždy snažíme o celoroční spolupráci, ale může se stát, že už s námi někdo nechce dál spolupracovat, což se přihodilo zatím jen dvakrát. Navíc čím dál častěji využíváme právo se s místem, i když třeba jen dočasně, rozloučit. K tomu dochází v momentě, kdy se nám zdá, že místo kvalitou služeb už neodpovídá standardu, který vyžadujeme. V každé kategorii máme maximálně padesát míst, a je tedy logické a žádoucí, aby se místa každoročně z deseti až dvaceti procent obměnila.

Na čem teď v rámci projektu pracujete?
Do konce roku bychom projekt rádi rozšířili o místa na Slovensku a v dohledné době i o ta v Německu a Rakousku, časem snad i v Polsku. Budeme tak muset předělat celý koncept i webové stránky projektu.

www.amazingplaces.cz

CategoriesNezařazené