F

Florida není předražená a je rájem golfistů.

Tom Smola (57) je majitelem realitní společnosti Amtrade Realty International se sídlem v Sarasotě na americké Floridě. Od roku 1999 žije v tomto východoamerickém státě a prostřednictvím své společnosti prodává luxusní nemovitosti na Floridě, v místě zvaném Sarasota-Bradenton. Říká, že je to ráj golfistů a lidí milujích slunce, kteří se na zimu jako tažní ptáci přesouvají za teplem k Mexickému zálivu.

Potkali jsme se v Praze 11. září. To datum může mít pro Čechoameričana hořkou příchuť, ovšem Tom Smola má štěstí nakloněné na své straně. Na jeho dům v Sarasotě na Floridě šel ten den v noci hurikán Irma, třicet kilometrů před místem, kde Tom bydlí, se ale Irma stočila na východ a jeho domov obešla. Zůstalo po ní několik spadnutých tújí, ale větší škodu nenapáchala. Sarasota je prý i přes občasné nástrahy počasí kouzelné místo.

V čem spočívá váš byznys? 

Jde o veškeré služby realitní kanceláře: prodej, pronájem, property management a další. Zastupujeme jak prodávající, tak kupující. Od klasické americké realitní společnosti, pro niž obchod končí předáním klíčů novému majiteli nemovitosti a získáním provize, se lišíme tím, že dnem prodeje pro nás všechno vlastně teprve začíná.

Jak to myslíte?

Pro Amtrade Realty International je specifické to, že poskytuje zákazníkům nadstandardní služby. Začíná to už ve chvíli, kdy si od nás klient koupí nemovitost. Zařídíme přihlášení k odběru elektřiny, vody, vyřešíme za něj připojení kabelové televize. Jsme schopni zprostředkovat i další služby, jako účetní a daňové poradenství, zařízení a vybavení nemovitosti nábytkem ve spolupráci s bytovým designérem, zřízení bankovního účtu nebo nákup auta, eventuálně služby imigračního právníka. Nemovitost pojistíme a v případě, že ji klient nechce využívat celoročně, ji umíme pravidelně pronajímat. Moje firma má divizi property management, která se stará o všechno potřebné, například i o to, aby domy, které nejsou obývané celoročně, měly co nejlepší péči. Na Floridě je osm měsíců v roce kolem třiceti stupňů Celsia, proto je důležité, aby fungovala klimatizace. S klienty mám často osobní vztah a obrací se na mě ve všem.

Znamená to tedy, že v době, kdy majitel domu nebo bytu není přítomen ve své nemovitosti, do ní dochází pravidelně váš člověk, aby ji kontroloval? 

Přesně tak, každý týden náš property manager domy zkontroluje, zjistí, zda je vše v pořádku, zda neteče nějaký kohoutek, není rozbité okno, třeba i zalije kytky.

Jak dlouho už podnikáte v oboru?

Na Floridě žiju od roku 1999 a v roce 2001 jsem si udělal první realitní licenci. Před deseti lety jsem složil brokerské zkoušky, nejvyšší možné vzdělání v oboru realitní činnosti v USA, a založil jsem si vlastní realitní kancelář. Na rozdíl od České republiky, kde něco jako brokerské zkoušky na státní úrovni neexistuje, je v Americe obtížné takovou certifikaci získat a zároveň si ji udržet. Co dva roky chodím na přezkoušení, navíc se na makléře na mé pozici vztahují přísná pravidla.

Co si pod tím máme představit?

Tak například, když budu na Floridě řídit v podnapilém stavu a zastaví mě policie, nejen že mi vezmou řidičák, ale seberou mi i brokerskou licenci. Nakládám s financemi třetích osob, musím se tedy podle toho chovat a být důvěryhodnou osobou.

Proč jste se odstěhoval na Floridu? 

Důvodů bylo více, tím největším asi to, že jsme chtěli našemu, tehdy šestiletému, synovi umožnit vzdělání v USA. Na Floridu jsme jezdili s rodinou a líbilo se nám tam, tak jsme se rozhodli, že se tam přestěhujeme. Přesídloval jsem se tam s představou, co bych tam chtěl dělat, ale moje plány vzaly brzy za své. Začátky byly mnohem těžší, než jsem si představoval, ale stálo to za to. Syn vystudoval prestižní školy a nám se podařilo dostat na pro mě přijatelnou životní i ekonomickou úroveň.

Máte za sebou podnikatelskou zkušenost z Čech?

Měl jsem marketingovou firmu zaměřenou na sportovní marketing a reklamu, ale pohyboval jsem se i v realitách.

Byly vám zkušenosti z domova ve Státech k něčemu dobré, nebo je Amerika jiný svět?

Amerika je specifická. Šikovní Češi, kteří se zde pustí do byznysu, mají velkou šanci, že se zde prosadí. Řada našinců, ale i Slováků, má totiž mnohem větší drive než běžný Američan.

Kdo nejčastěji vyhledává vaše služby, Američani, nebo Češi?

Oslovují mě Američani, mnoho z nich se na důchod stěhuje za teplem na Floridu, ale mám i hodně zahraničních klientů z Česka, Slovenska nebo třeba i z Dánska, kteří oceňují náš servis. Máme webové stránky v češtině, komunikujeme v češtině a zákazníkům vysvětlíme, jaké jsou výhody koupě nemovitosti na Floridě, kde jsou případně nějaká úskalí, ta jim samozřejmě pomáháme řešit.

Jaké jsou tedy ty výhody bydlení na Floridě?

Florida je ráj golfistů, všichni, kdo mají rádi tenhle sport, si přijdou na své, protože v Sarasotě, kde žiju já, je do půl hodiny autem dostupných 77 golfových hřišť. Na jihu USA nemrzne a golf se tu dá hrát celoročně. A třeba Sarasota-Bradenton je i velmi bezpečné místo, kam se stahují bohatí lidé. Florida má jedny z nejnižších daní ve Státech, v porovnání s New Yorkem nebo Kalifornií lze všechno pořídit mnohem levněji, třeba i o polovinu.

To zní lákavě. Jaké nemovitosti tedy aktuálně nabízíte ke koupi?

Momentálně prodáváme poslední etapu výstavby v areálu River Strand v oblasti Sarasota-Bradenton, jde o luxusní rezidence The Moorings. Představte si samostatně stojící domy s vlastním soukromým přístavištěm. Vybírat lze z pěti druhů provedení domů na klíč, jež mají obytnou plochu od 240 do 360 metrů čtverečných, jsou luxusně a nadstandardně vybavené. Na těchto dvanáct rezidencí s vlastním přístavištěm má moje společnost exkluzivitu, přičemž sedm z nich je už prodáno a dalších pět čeká na své majitele.

A musí jimi být bezpodmínečně golfisti nebo majitelé lodí?

Jistě že ne, ovšem tyto dvě skupiny lidí si zde určitě přijdou na své. Majitel domu se za dvacet minut dostane lodí do Mexického zálivu k překrásným bílým plážím.

Je byt nebo dům na Floridě levnější než třeba ve Španělsku?

Mnohem levnější! Pokud se tedy bavíme o atraktivní lokalitě. Navíc golfové poplatky jsou v Americe výrazně nižší a bonusem bydlení na Floridě je úžasný servis. Například areál River Strand je vybaven k absolutní spokojenosti rezidentů: součástí je strážní služba u vjezdu, v areálu jsou posilovny, tenisové kurty a deset bazénů. Navíc jedna z deseti nejkrásnějších pláží světa Siesta Key Beach je přímo v Sarasotě, ledovec z Apalačského pohoří sem před miliony let přinesl bílý písek jemný jako cukr moučka, který ani při extrémně horkých teplotách nepálí do chodidel.

Jenže voda s sebou přináší i nevýhody – a to jsou záplavy a povodně nebo hurikány…

Za těch skoro dvacet let, co v Sarasotě žiju, přišla z Atlantiku na Floridu celá řada hurikánů. Možná si řeknete, že je to báchorka, ale v Sarasotě si údajně kdysi dávno vybudovali pohřebiště indiáni, měli zmapovaný terén a věděli, že právě tady budou jejich mrtví v klidu a v bezpečí. Vzpomeňme si na hurikán Charley, který se před třinácti lety řítil Mexickým zálivem přímo na Sarasotu, třicet mil před ní se stočil doprava a napáchal ohromné škody na Punta Gorda a Port Charlotte. Dnes v noci to vypadalo stejně: Irma šla na Sarasotu-Bradenton, ale její trasa měla stejný směr jako u Charleyho, stočila se doprava a na River Strand, kde je i můj dům, vůbec nedorazila. Tady se člověk nemusí bát žít.

CategoriesNezařazené