„Investovat v centru Prahy je to nejlepší, co můžete udělat.“

Majitel společnosti Architectural Consulting, architekt a sběratel umění Francesco Augusto Razetto se sice narodil v Itálii, ale už více než třicet let je zamilovaný do české metropole, kde se cítí jako doma. Usadil se zde, podniká v nemovitostech a sbírá umění socialistického realismu.

Razettova společnost Architectural Con­sulting založená v roce 1990 se stala v průběhu let jedním z nejvýznamnějších lídrů na poli realitních komodit v rámci českého realitního trhu. Vysoká míra profesionality, přísná organizační kritéria, zaujetí pro práci a odpovědný přístup daly základ ucelené, komplexní nabídce poskytovaných služeb.

Jsou to právě reality, co vás přivedlo do Prahy?

Ano i ne. Dřív jsem pracoval jako manažer pro jednu italskou firmu a po třech letech jsem začal sám podnikat. Vycítil jsem potenciál, který nemovitosti mají. I když žiji nyní v Praze, stále se cítím jako Ital, který má evropské základy a ctí její kulturu.

Jak se vám hlavní město Česka líbí?

Velmi, ale já se cítím jako doma téměř všude v Evropě, ať už je to Paříž, Barcelona, nebo právě Praha. Ale třicet let je dlouhá doba, a proto hrdě prohlašuji, že doma jsem právě tady. Navíc tu mám čtyři děti.

Proč jste se začal zajímat právě o architekturu?

Byla to rodinná tradice, takže jsem v ní pokračoval i při studiu. Architekturu jsem miloval odjakživa, už jako malý mě k tomu rodiče velmi vedli, jezdili jsme po muzeích, hodně cestovali… Dalším důvodem bylo také umístění univerzity v Benátkách, což bylo od mé rodné Parmy celkem daleko. (smích) Nepovažuji se však za dobrého architekta, ale za dobrého podnikatele s citem a vyhraněným vkusem.

Je zdejší realitní trh vyčerpán?

Ne, trh s nemovitostmi je jako moře, na kterém jsou vlny. Někdy jsou vysoké, někdy malé a stačí jen poznat, na které se právě teď vezeme, případně jak ji správně ukormidlovat. Jisté ale je, že v příštích deseti letech půjdou ceny nemovitostí v Praze nahoru.

Jak zasáhl trh nemovitostí koronavirus a krize s ním spojená?

Konkrétně Prahu velmi, protože je bez turistů. Centrum je prázdné, protože tu nebydlí místní. Nedá se to srovnat se Smíchovem nebo s Vinohrady, tam je všude stále plno. Hlavní město České republiky patří mezi pět nejnavštěvovanějších evropských destinací, a tak není divu, že nastalá situace ovlivnila ekonomiku. Myslím, že v následujících měsících půjdou ceny nemovitostí dolů, podle mě tak o deset až dvacet procent. Ale všechno to bude jen dočasné. Burza nenabízí vhodné záruky a investice do nemovitostí zůstává zárukou jak pro malé, tak i pro velké investory.

Kdybyste měl zrekonstruovat a koupit jen jednu budovu v Praze, která by to byla?

Jsem sběratel, takže pro mě je výběr jen jedné málo. Spousty krásných budov v Praze jsem již rekonstruoval, ale pokud bych se měl zasnít a nehledět na podnikání, tak bych vybral kostel Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí. Chtěl bych tu budovu poznat lépe, protože v ní je historie.

Jak stabilní a v dnešní době i výhodná je investice do nemovitostí? Například v centru Prahy?

Investovat v centru Prahy je podle mě nejlepší investice, která existuje. Investuji převážně do centra a za posledních třicet let jsem se nezklamal. I když cena klesla o 15 procent, v centru to bylo pouze o pět procent. A naopak když ceny rostly o 15 procent, v centru to bylo o 35 procent.

Co jako architekt a zároveň developer říkáte na  trend bourat brutalistní socialistickou architekturu, třeba Hotel Praha nebo Transgas?

Asi je přirozené, že díla z minulého režimu riskují, že budou zničena. Vždycky to tak bylo a Praha není výjimkou. I když představují smutné období, podíleli se na nich výborní sochaři, architekti, malíři, například Jaromír Schoř, malířka Milada Schmidtová Čermáková či sochař Jan Hána.

Vy sám neinvestujete pouze do nemovitostí, ale také do umění. Čím vás fascinuje?

Když investuji do nemovitostí, koupím je a jsem si  jistý jejich hodnotou. Umění však nevnímám jako investici. Je to má vášeň a koníček. Nikdy jsem žádný obraz ze své sbírky neprodal, a ani s tím nehodlám začínat. I když u dobrých kousků roste cena někdy více a rychleji než u nemovitostí. Když jsem přijel do Česka, začal jsem skupovat socialistický realismus, protože byl dostupný téměř zadarmo. Pro mě to bylo zajímavé, protože v Itálii tyto věci nebyly a pyšnily se také vysokou kvalitou.

Co nejzajímavějšího ukrývá vaše sbírka?

Nedokážu říct jen jednu. Vlastním přes pět tisíc obrazů, deset tisíc fotografií, osm set soch, je to trošku výplod bláznovství, ale hlavně obrovská vášeň.

Vzpomínáte na první obraz, který jste koupil?

První fotografie, které jsem zachránil, jsem našel u popelnice poblíž kanceláře. Byly ze spartakiády a je to výjimečný kus mé sbírky.

Zmínil jste své nadšení pro díla socialistického realismu. Proč právě tohoto období? Nejste spíše kapitalista?

Ano jsem, ale to neznamená, že nemůžu milovat umění socialismu. Nekritizuji politiku, to byla tragédie, ale to neznamená, že tehdejší umělci neprodukovali dobrá díla. I za fašismu bylo spoustu skvělých a nadějných architektů.

Co byste poradil někomu, kdo se sbíráním umění chce teprve začít?

Studovat, navštěvovat muzea, výstavy, a hlavně následovat své srdce. Je to otázka citu, ne vysoké školy. Když si teď pustíme 5. symfonii od Beethovena a nemáme vystudovanou konzervatoř, poznáme, že to byl génius. Stejné je to s uměním. Dotýká se těch nejcitlivějších částí naší duše.

Jak byste charakterizoval svou firmu Architectural Consulting?

Jsme společnost, která kupuje krásné budovy, rekonstruuje je, aby byla zachována jejich architektonická cena, a to nám pak dovolí prodat je kvalitně. Nejsme obrovská společnost, spíše takový butik. Hledáme, aby byl produkt kvalitní.

Jak moc se rekonstrukce dá zkazit?

Zničit krásné věci je velmi jednoduché. Jako když si žena splete kadeřníka a svěří mu do rukou své vlasy. Může pak z kadeřnictví vyjít velmi nešťastná.

Čím se lišíte od konkurence?

Proti celé řadě dalších firem operujících na domácím trhu realit je naše společnost přímým vlastníkem veškerých nabízených nemovitostí, což dává pevný základ pro vytvoření optimálního rámce služeb a rozsáhlé organizační struktury, která se opírá o řadu vysoce kvalifikovaných pracovníků, a je tak zárukou spokojenosti našich klientů.

Vaše společnost též poskytuje svým klientům konzultační a poradenskou činnost počínaje vyhledáním vhodného objektu až po vyřízení veškerých formalit spojených s převodem a zápisem do katastru nemovitostí. Proč jste se tak rozhodli?

Můžete být nejlepší obchodník na světě, ale když nemáte dobrý produkt, nefunguje to. Zvláště v případě, kdy nějaká věc stojí tolik jako dům. Co nejvíce ocenili naši klienti v průběhu let, je nabídka dobrého produktu v poměru s cenou.

 

 

Francesco Augusto Razetto říká, že nepřišel do Prahy zbohatnout, protože pochází z více než dobře situované rodiny, podnikající ve stavebnictví a nemovitostech v Benátkách. „Přijel jsem, protože tu bylo víc možností než v Itálii. Hned jsem byl fascinován světem, který se mi otevřel. Nemohl jsem uvěřit, kolik historických paláců v žalostném stavu jsem tu viděl.“ 

V současné době nabízí společnost Architectural Consulting například pronájmy bytů na Národní třídě nebo ve Vězeňské ulici v Praze 1. Více najdete na www.archc.cz.

připravila Klára Dedková

CategoriesNezařazené