K

Kolekce brýlí pro zatím neznámou první českou prezidentku

„Abyste s nimi byla připravena prohlédnout nečistá jednání a vidět do budoucnosti.“

Vysněná slova, s nimiž Anastázie a Pavel Kahotski věnují první brýle vyrobené „na míru“ zatím pomyslné první české prezidentce. Sen nejen těchto životních partnerů a designérů už však dostává reálné rysy. K inauguraci ženy do úřadu hlavy našeho státu jim pod rukama vznikla pětice stylů brýlí. Mementa pěti cností, s nimiž by měla vládnout sobě i lidu. Skutečné ženy, které svými zkušenostmi, odvahou i estetickými názory inspirovaly podobu brýlí, jimiž má kýžená nositelka pohlížet na věci nezkresleně a ze všech úhlů, si je budou moci vyzkoušet na Designbloku 2020.

Ručně vyráběné modely brýlí pojmenovali AnastáziePavel Kahotski, designéři studia Nastassia Aleinikava, dle čtyř kardinálních cností a pro název pátého modelu zvolili jednu z božských. Ze zbytků acetátového těla obrub, přírodního materiálu z celulózy, který autoři odebírají převážně v biokvalitě od rodinné italské firmy Mazzucchelli, vznikají brože. Brýle pro první českou prezidentku jsou třetím pokračováním tvůrčí spolupráce manželů. Její start v podobě kolekce Utopie provázelo oborové i absolutní vítězství v soutěži Czech Grand Design.

Statečnost, brýle stvořené k pohledu do slunce. Obruby jsou masivnější než u ostatních modelů, skla ztmavená. V neokázalém vzhledu vyniká geometričnost kulatých čoček. Pozorným pohledům neujde „hvězdný“ třpyt, který jako by ulpěl na povrchu.

Cena: 20 000 Kč za brýle se základními skly bez dioptrií

Umírněnost, brýle k vládnutí psaným slovem i sobě samé. Evergreen v garderobě každé dámy. Jejich něžné průhledné obruby opatrně zabarvil odstín lila.

Cena: 16 000 Kč za brýle se základními skly bez dioptrií

Spravedlnost, hranatý tvar obrub působí tak, že spěje k naprosté vyváženosti. Brýle pro každý den a pohled, který neuhýbá před bezprávím. Jejich elegantní vzezření dokonale vyleštěného šedomodrého acetátu zdobí ručně zhotovená textura coby nepostradatelný dotek lidskosti.

Cena: 18 000 Kč za brýle se základními skly bez dioptrií

Moudrost, jakkoliv mohou jejich obruby působit přísně, jsou jako maska, díky níž nacházíme jistotu pro naše rozhodování a jednání. Jsou jako neodmyslitelná součást ženské krásy, jejíž odstín se skládá z různých tónů.

Cena: 18 000 Kč za brýle se základními skly bez dioptrií

 

Láska, růžovo-hnědé brýle pojmenované dle jedné z božských cností. Tvar jejich čočky opisuje kontury oka. Jsou nevšední jako večerní slavnost, a přesto sluší snad každé ženské tváři.

Cena: 16 000 Kč za brýle se základními skly bez dioptrií

 

Přes devadesát procent samotné výroby modelu, která trvá v rozmezí čtyř dnů až týdne, tvoří ruční řemeslo. Pomocí stroje je pouze vyznačen obrys obrub, poté následuje proces ruční práce, zejména brus a leštění, na jehož konci vzniká vždy unikátní výrobek.

„Používáme záměrně silnější materiál, abychom měli větší prostor pro sochaření,“ podotýkají Anastázie a Pavel. Do vnitřní plochy stranice také zasadí malé zirkonové srdíčko a na konce stranic větší zirkony od českého výrobce Preciosa.

Autoři k projektu navíc přizvali dvě ženy s osobitým rukopisem. Ilustrátorka Maria Makeeva navrhla stříbrnou ozdobu v podobě hlavy českého lva pro nýty zvnějšku stranic.

Spisovatelka a lektorka Knihovny Václava Havla Denisa Šedivá je múzou a zároveň tváří kolekce, na níž jsou brýle zachyceny v doprovodné fotografické kampani.

„Vaše obrysy, mohlo by se zdát, jsou nekonkrétní. A přeci to není pravda. Hodnoty, které zastupujete, mohou být pro leckoho příliš všeobecné. Přesto ale nejsou samozřejmé, jak jsme se mohli přesvědčit v minulých letech. Demokratický postoj založený na mravnosti, ctnosti, respektu, pokoře a laskavosti nevyhrával volby. Nebyl hlavní náplní ani okrajovým rysem činů našich představitelů a národu po něm vznikl deficit.“

Úryvek dopisu, s nímž se v naději na změnu politických reprezentantů Anastázie a Pavel obrací na prozatím neznámou adresátku. Není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl…,“ jak o naději promluvil Václav Havel. K jeho prezidentské éře coby době, kdy jsme se mohli opět nadechnout, mimo jiné řádky psaní odkazují. Rovněž i k znepokojivému faktu, že naposledy panující ženou v české zemi byla Marie Terezie.

Anastázie a Pavel Kahotski

 

Brýle pro první českou prezidentku bude možné zakoupit po skončení Designbloku 2020 na e-shopu /shop.nastassiaaleinikava.com/ či v Charaktery Design Store na adrese Milady Horákové 13, Praha 7.

 

 

CategoriesNezařazené