B

Bydlete ve stylu první republiky. Noblesně a účelně

Styl, který se neokouká – funkčnost na prvním místě a ladnost jako přirozená součást každého interiéru. Tak se bydlelo za první republiky. Vraťte se s námi do masarykovské éry, kde lidé ještě nebyli zahlceni technologiemi, a jejich smysl pro skutečnou hodnotu věcí byl vytříbený jako chování tehdejších gentlemanů a noblesní jako krása dam.

Společný, vzdušný a rozlehlý prostor dává pocit svobody a vpouští do místnosti maximum denního světla. (TechniStone®, Noble Villa)

V jednoduchosti je krása

Nic navíc. Vše v interiéru muselo mít svůj účel a význam. Dekorativní secesní ornamenty a nazdobené doplňky jako porcelán či krajky byly takřka zločinem. Strohý, ale efektní kovový nábytek byl součástí obývací zóny. Kuchyň prakticky poskytovala úložný prostor až po strop skrze své hladké a jednoduché dřevěné skříňky. Ti majetnější pak pracovní desku a jídelní stůl ozdobili pravým kamenem. Ten minimalisticky zařízené místnosti přidal příjemnou dávku luxusu, ale přírodní vzhled udržoval prostor v žádoucích mezích funkcionalismu. Podlahu pokrývalo linoleum či parkety doplněné kobercem jemných barev i vzorů. Všude vás obklopovaly čisté linie, a naopak nikde jste nenarazili na žádné výstřelky, výrazné dekory ani zbytečnosti.

 

 

 

Čisté, účelné, jednoduché, a přesto neskonale noblesní. Takové jsou interiéry, které na vás dýchají v té době počínajícím a dodnes obdivovaným funkcionalismem. (TechniStone®, Noble Villa)

Honosné jako vila

Továrníci si mohli dovolit vystavět prostorově rozličný dům, který architekti neopomněli opatřit budoárem pro dámy a knihovnou s masivním pracovním stolem pro pány. Kuchyň tehdy ještě nebyla středem domácnosti, jako je tomu dnes a od obývací místnosti byla většinou oddělena. Vila Tugendhat si ale nejen v tomto ohledu šla svým vlastním směrem. Právem se tak stala vzorem dalšího pokračování funkcionalismu. Její prostory jsou dynamické a dokonale přizpůsobivé díky soustavě rovných navzájem kolmých a rovnoběžných ploch. Pocit svobody jí pak dodává odejmutí tradiční funkce zdi jako opěrného bodu. Tak vznikl volně plynoucí prostor, který poskytuje více denního světla. Originalita si většinou  musí počkat na ocenění dlouhá léta, a tak tomu bylo i v případě vily Tugendhat.

Zdroj: www.modedamour.com/

Hlavním úkolem tehdejší architektury byla nalezení rovnováhy mezi stavbou a krajinou. Vila Tugendhat dokonale respektuje charakter a krásu okolí.

Od té doby funkcionalistické vily rostly jako houby po dešti a jejich majitelé se předháněli, kdo bude mít dražší materiály z co největších dálek. Z dnešního ekologického pohledu je tento postoj již právem zatracovaný a dává tak přednost lokálním udržitelným materiálům. „Čistota a kvalita materiálu je vrcholem krásy,“ to tvrdil už na konci 20. let 20. století autor slavné vily Mies van der Rohe. Materiál v interiéru mluví sám za sebe a je potřeba mu proto ponechat patřičný prostor a nepřebíjet ničím rušivým.

Účelnost a funkčnost se odráží i do podoby současných interiérů. Dnešní technologické možnosti navíc dovolují vyrábět materiály, které užitnou hodnotu posouvají dále a neokrádají ji o designový efekt. Proto vznikl i tvrzený kámen. Tento moderní materiál je charakteristický svým širokým využitím v rámci interiéru, vysoce odolnými vlastnostmi a takřka neomezenou škálou barevného provedení, které nachází inspiraci v přírodě i moderních trendech. (TechniStone®, Noble Villa)

Zdroj: www.modedamour.com/

Vila budila obdiv i pohoršení. Předběhla dobu, a přesto se vlastně stala jejím symbolem. Dodnes je funkcionalistickým chrámem navštěvovaným architekty z celého světa.

Funkcionalismus není studený ani strohý, jak se může na první pohled zdát. Dává člověku svobodu a pocit, jako by se při vkročení do místnosti zastavil čas. Prostor, kde bydlí současní lidé, má v denním rytmu přinášet především tento vnitřní klid a zpomalení. Architektura není módním stylem, ale vyjádřením vztahu člověka a současného světa. To je také jejím hlavním posláním – vnášet do interiéru život skrze jeho obyvatele. Jedině ti mu dají smysl a vytvoří z něj opravdový domov.

www.technistone.com

 

 

CategoriesNezařazené