C

Co je to biohacking a jak vám může pomoci?

Biohacking. Možná jste se už s tímto pojmem někdy setkali, vloni ho byl plný internet. Dosud ale pořádně netušíte, o co jde? Tento cizí výraz v sobě skrývá vlastně jednu základní a podstatnou věc: schopnost porozumět potenciálu svého těla a duše. S využitím nejnovějších a nejmodernějších vědeckých poznatků si vytvořit soubor zdravých životních návyků, které vám pomohou zvládat stres, vysoké pracovní nasazení i rodinné starosti, zkrátka veškeré zátěžové situace, které život přináší.

Péče o tělesný a duševní potenciál

V současné době, která na každého z nás klade vysoké nároky, ať už v pracovní nebo v sociální oblasti, je důležité zachovat si tělesné i duševní zdraví. Tedy fyzickou kondici i chladnou hlavu. Není to jednoduché. Mladí lidé, kteří se pohybují na start-up scéně, mileniálové a podnikatelé si asi nejlépe uvědomují, jak podstatné tyto skutečnosti jsou. Právě tito lidé jsou pionýři biohackingu. Vědí, že je nesmírně důležité pracovat se svým potenciálem, udržovat si ho, dobíjet energii, abyste po pár letech maximálního pracovního vytížení neskončili v ordinaci psychiatra se syndromem vyhoření či depresemi.

Harmonizace stravy, pohyb a spánek jako základ

Moderní vědecké poznatky už nejsou záležitostí přednášenou na konferencích pro pár zapálených vědců. Řada z nich vám pomůže i v běžném životě. Soustředit byste se měli na úpravu stravy, která má nemalý vliv na to, zda se budete cítit unavení nebo svěží. Nezbytný je i pohyb. Jistě jste zažili situaci, kdy jste se doplazili do fitness centra z posledních sil. S přemáháním jste se pustili do cvičení, abyste po hodině skončili doslova jako vyměnění. S novou energií způsobenou vyplavením endorfinů. Neméně důležitou součástí biohackingu je například i otužování nebo saunování, pobyt v příroděmeditace. Základem zdravých návyků je například i spánek.

Optimální spánek a optimální hladina melatoninu

Všichni dobře víme, že bychom měli spát 7-9 hodin. Ne vždy se to ale podaří. Spoustě z vás silný pracovní stres způsobuje potíže se spánkem. Neschopnost usnout, v horším případě nespavost. Právě nedostatek spánku se stává jedním ze spouštěčů metabolických poruch i srdečně cévních chorob. Velmi negativně také ovlivňuje hormonální rovnováhu v těle – i její optimalizace je součástí biohackingu. Pokud málo spíte, zvyšuje se hladina kortizolu, tedy stresového hormonu ve vašem těle. Dostáváte se pak do začarovaného kruhu, kdy tato zvýšená hladina způsobuje, že neusnete i tehdy, kdy se cítíte unavení.

TIP: Přečtěte si, co se děje v našem organismu, když spíme.

Optimální vyladění spánkového cyklu má zase na starosti hormon melatonin. Jeho nejvyšší hladiny dosahujeme kolem 22.00 hodiny večer, proto je dobré chodit spát v tento čas. Množství hormonu vyrobeného tělem je přitom závislé na dopadu světla na sítnice vašich očí. Čím více světla, tím méně melatoninu si vyrobíte, produkce může poklesnout až o 50 %, což je samozřejmě nežádoucí. Proto do ložnice nepatří žádná elektronika produkující modré světlo, také osvětlení by mělo být spíše intimního charakteru.

Jak se správně stravovat

Zásady biohackingu se týkají také stravy. Některé látky a potraviny můžeme označit jako „chytré“. Pomáhají v boji se stresem, podporují nervovou soustavu, podporují váš organismus, když je vyčerpaný.

Užitečným bojovníkem se stresem je například hořčík, který také podporuje tvorbu melatoninu. Můžete se zaměřit na jeho konzumaci v běžné stravě, hodně ho najdete například v banánech, nebo v lososu. Paměť, myšlení i kognitivní schopnosti podporují omega 3 a 6 mastné kyseliny, které se vyskytují hlavně v rybách (losos, tuňák). Zachovat zdraví a dobrou tělesnou kondici pomáhají antioxidanty obsažené v ovoci a zelenině. Také je dobré vyvarovat se konzumace průmyslově vysoce zpracovaných potravin, které vaše tělo jenom zatěžují toxickými látkami. Omezte nebo nejlépe úplně vynechte také jednoduché cukry, které způsobují kolísání hladiny krevního cukru a tím i únavu a vlčí hlad.

Přírodní pomocníci adaptogeny

Biohackeři se nebrání také užívání adaptogenů – tedy přírodních látek, jež vám pomohou zvládat zátěžové situace nebo jednoduše řečeno adaptovat se na ztížené podmínky.

K typickým příkladům adaptogenů patří medicinální houby. Reishi (lesklokorka lesklá) podporuje glymfatický systém mozku, tedy mikroskopické skuliny v tomto orgánu, které zodpovídají za jeho úklid. Pomáhají odstraňovat toxiny. K úklidu dochází v noci, během spánku – znovu se tedy vracíme k důležitosti nočního odpočinku. V případě, že málo spíte, čištění je nedokonalé. Dalším hojně doporučovaným adaptogenem z říše hub je cordyceps (housenice čínská). Posiluje jak fyzickou, tak i duševní výkonnost. Obsažený cordycepin působí antidepresivně. Klasikou mezi adaptogeny je rovněž ženšen pravý. S ním snáze překonáte únavu a získáte více vitality, zároveň snižuje hladinu kortizolu.

Další adaptogeny pomáhají se stavy vyčerpanosti a depresemi. Ašvaganda (vitánie snodárná) nejenom přivádí příjemné stavy spánku, jak napovídá její název – obsahuje totiž triethylenglykol sloužící k léčbě nespavosti. Zároveň dodává energii při stavech vyčerpanosti. Tlumí hladiny stresových hormonů a v neposlední řadě i pomáhá vypořádat se s mírnějšími depresemi. Zároveň dokáže snížit oxidační stres, proces způsobený volnými radikály v těle, který se stává příčinou poškozování buněk a jejich stárnutí. Řadu podobných účinků vykazuje rovněž rhodiola (rozchodnice růžová). Podporuje duševní výkon, dodává energii.

 

CategoriesNezařazené