M

MUDr. Jana Bastien Šimurdová o estetických proměnách i botoxu

MUDr. Jana Bastien Šimurdová, která je na Instagramu známá jako Doktorka Janka, patří mezi nejmladší školitele v oblasti estetické medicíny v České republice. Na místní trh se jí podařilo dostat preparát, jenž napravuje DNA a reálně omlazuje pleť. V Ostravě si otevřela vlastní kliniku B.ÉSTEE, která dominuje Moravskoslezskému kraji, a představila revoluční anti-aging doplněk stravy. V exkluzivním rozhovoru nám pověděla i o estetických trendech a vyvrátila zažité beauty mýty. 

 

Kdy jste si začala pohrávat s myšlenkou věnovat se estetické medicíně? 

Popravdě jsem vůbec nečekala, že se jednou budu věnovat estetickému oboru, původně jsem totiž chtěla být umělkyní. Jako malá jsem milovala zpěv a hrála na hudební nástroje, ale život šel dál a já začala studovat medicínu. Na státnicích jsem řekla, že se chci věnovat estetické medicíně, a až v ten moment se ve mně ta myšlenka začala rodit. Estetika v podstatě dost souvisí s uměním. Hned po dokončení studií jsem pracovala pro různé kliniky a vzdělávala se ve Švýcarsku i v USA. Učila jsem se od nejvýznamnějších jmen v estetické medicíně a nyní funguji i jako školitelka jednoho světového programu.

Jaké příležitosti vám to přineslo?

Program Rising Stars vybírá jednoho zástupce z každé země a já jsem v něm za Česko. V programu se učíte se od největších expertů v oboru. Měla jsem pak příležitost přednášet třeba na československém kongresu v 02 areně, kde běžně školí lékaři s alespoň dvacetiletou praxí. U nás na klinice B.ÉSTEE pak máme školící centrum na úplně nové preparáty v estetické medicíně, které jsem na kongrese uvedla na český trh. Budeme vzdělávat české lékaře a odborníky věnující se estetice v těchto preparátech, které působí revolučně na bázi DNA.

 

Co je to za preparát?

Polynukleotidy – částice DNA, které se aplikují stříkačkou. Inteligentní částice se dostane až k vaší buňce, reálně se zapojí do její DNA, provede opravu a buňka poté začne fungovat jako mladá. Čtyřicetiletá unavená buňka tedy začně produkovat metabolity, jako by jí bylo dvacet let. Dojde tak ke skutečně reálnému omlazování. Když jsem to odhalila lékařům v Praze, reakce byly opravdu intenzivní.

 

Jak komplexní je záběr vaší kliniky?

V klinice B.ÉESTE se zaměřujeme na estetickou medicínu a školící programy, po jejichž absolvování se lékaři mohou stát součástí našeho týmu nebo pokračovat dál ve svých cestách. Zabýváme se ve velké míře také transplantacemi vlasů, tomu se na Moravě nikdo jiný nevěnuje.

 

Co na B.ESTÉE patří mezi nejpopulárnější zákroky?

U žen se nejčastěji jedná o úpravu rtů a na druhém místě následuje anti-aging. Mladé ženy se v dominantní míře inspirují na Instagramu. Ženy kolem čtyřiceti let a více si už rozmýšlejí, jestli na zákroky ještě mají čas a jak po nich vlastně budou vypadat. U mužů je na prvním místě transplantace vlasů a poté procedury, které zbavují ochlupení.

 

Jaké jsou aktuální estetické trendy?

Letos je rozhodně nejvíce trendy tzv. Top model look. Všichni totiž používají na sociálních sítích různé filtry a v reálném životě pak chtějí vypadat stejně. Jedná se o definované obličejové kontury, které má třeba Kim Kardashian nebo Kylie Jenner. Vytouženého efektu dosáhneme speciálním vrstvením výplně kyseliny hyaluronové, která se v podstatě u každého obličeje aplikuje jinak. Ženy s nadváhou si pak užívají zužování obličeje neboli V-Shape.

 

Co je váš vlastní favorit mezi estetickými zákroky?

Miluji dělat proměny. I ta nejdokonalejší dívka má totiž nějaký problém, který sama vidí v zrcadle. A když jí doktor řekne, že není potřeba nic měnit, tak prostě půjde jinam, protože ví, že ta nedokonalost tam je.

 

Jak postupujete?

Každý klient u nás dostává roční plán péče. Velmi mě baví výsledné porovnání úvodní fotky s konečným výsledkem. Mám teď za sebou několik celkových proměn, které trvaly rok i dva. Je to samozřejmě také o financích. Výsledek je pak takové moje umělecké dílo, které chodí po ulicích.

Jak vypadá roční plán péče?

Prvním krokem je multioborový plán. Doporučujeme ověřené kolegy, kteří se zaměřují na konkrétní techniky a kombinujeme je s naší expertizou v estetické medicíně. Druhý aspekt zahrnuje vnitřní výživu. I když budete ve čtyřiceti letech jíst více ovoce, tělo z něj vstřebá mnohem méně živin, než když vám bylo dvacet let. Je tedy potřeba zapojit doplňky stravy. Co se anti-agingu týče, musíte se zaměřit na kolagen a kyselinu hyaluronovou. Třetím bodem je otázka domácí péče o pleť. Někdo odvětí, že nepoužívá nic a je tak jednodušší vybrat vhodné produkty. Opačný případ zase zkouší všechny dostupné typy přípravků, tělo je přeexponované všemi aktivními látkami a stává se vůči nim imunní. V takovém případě se zaměříme na restart.

 

Je botox stále anti-aging evergreenem nebo ho nahrazují jiné alternativy?

V první řadě je potřeba podívat se na to, jak botox v těle skutečně funguje. Stárnoucí proces není jen o samotné pleti, na níž se projeví ta zlomeninka kůže. Pod ní stárne i kost, sval a tukový polštář. A když sval stárne, tak při pohybu a mimice nabývá na síle. Ve dvaceti letech tlačí na pleť z padesáti procent, ve třiceti letech už z osmdesáti. Když sval hodně používáme, funguje to stejně jako biceps ve fitku. Kůže je stresovaná příliš silnou mimikou a vráska je následkem. Jak se ho zbavit? Buď zvolíte výplně či nějakou výživu a nebo odstraníte původní příčinu a sval zrelaxujete botulotoxinem. V případě alternativ bude sval stále potichu nabývat na síle, po čase to už nebude stačit a objeví se trvalé vrásky. Dokud budeme stárnout, nezastaví se nikdy. Proto většinou volím kombinaci. Všichni si myslí, že botox vyhlazuje vrásky, ale on ve skutečnosti relaxuje svaly. Když si tohle uvědomíme, nikdo se pak nebude vůči botulotoxinu stavět negativně. Botuloxin se aplikuje i v nemocnicích jako lék a pro relaxaci svalů se používá i při migrénách v neurologii.

 

Co považujete za největší estetické mýty?

V první řadě je nutné zmínit ten botox – že nevyhlazuje vrásky, ale relaxuje svaly, a proto není důvod se ho bát. Druhý mýtus je ten, že když začneme používat kyselinu hyaluronovou a pak přestaneme, pleť bude vypadat hrozně. Pravda je taková, že kyselinou stárnoucí proces kamuflujete, a když ji přestanete používat, ukáže se realita. Třetí mýtus tkví v očekávání, že kolagen omlazuje – on ale spíše zpomaluje stárnutí, a proto od něj není možné očekávat, že budete najednou vypadat na dvacet. Jeho kouzlo se skrývá v tom, že budete i za dva roky vypadat stejně.

 

Uvedla jste na trh svůj vlastní kolagenový doplněk stravy. V čem je jiný?

Mořský kolagen B.ESTÉE je rozpustný ve vodě a můžete si ho užít jako delikátní nápoj ve třech příchutích – pomeranč, mango/marakuja a jahoda. Náš produkt revolučně sází na kombinaci kolagenu s kyselinou hyaluronovou, která přináší mnohem vyšší efektivitu a rychlejší nástup účinku kolagenu. Spousta klientek také chodí do ordinace s tím, že užívají zmiňovanou kyselinu, ale pak zjistíme, že velikost molekul je nesprávná a tělo nemá šanci ji v takové formě vstřebat.

Kyselina hyaluronová, kterou používáme my, se dostane do pleti už během čtrnácti dnů a naši klienti tak rychle vidí změnu a jsou z ní nadšení. Kdyby se jednalo jen o čistý kolagen, začal by fungovat asi tak do dvou měsíců. Kolagen také neúčinkuje bez vitamínu C. Ta buňka bez něj kolagen nevyrobí.

Nabízíme tedy tři klíčové komponenty, které se podílejí na anti-agingu a komplexně dávají velký smysl. Náš kolagen je čištěný v Norsku, kde ho zbavujeme veškerých nečistot i zápachu a je zpracovávaný z lososů chycených na volném moři. Mořský kolagen B.ESTÉE nejen „zastaví“ stárnutí, ale uvidíte na sobě po jeho použití i méně váskových linek, pokožka je hydratovanější, lehce se potlačí pigmentace a budete mít zdravější vlasy i nehty. 

CategoriesNezařazené