J

Jewelry Check: Rozhovor se šperkařkou Dominikou Polesnou

Dominika Polesná sází se svou značkou La Dominique Jewelry na individualitu milovníků šperků, kterou propojuje se svou největší inspirací pocházející z přírody. O tom, jak se v přírodních motivech promítá architektonická vize s kubistickými vlivy, nám pověděla více v exkluzivním rozhovoru.

 

Jak jste se dostala k tvorbě šperků?

Co si pamatuji, tak už jako dítě jsem vyráběla šperky a různá zdobení z téměř čehokoli, co se mi dostalo pod ruce. Korále, květiny, ale i třeba kancelářské sponky. Přitahuje mě vyjadřovat sebe sama skrze výrazné oblečení, šperky, make -up, hlavně tedy rtěnky, a celkově vizuál osobnosti, takže tvorba vlastních kolekcí byl, dá se říci, očekávaným krokem v mém tvůrčím životě.

 

Co bylo největší výzvou při osvojování šperkařského řemesla?

 

Pro mě osobně je šperkařské řemeslo něčím naprosto fascinujícím. Vytvořené kusy jsou něco opravdového, co se může předávat po generace. Buď jako hotový klenot, nebo alespoň jako investice do drahého kovu, která se neztratí. Největší výzvou je však pro mě každodenní zdokonalování provedení jednotlivých kusů a povrchů – se zachováním doteku lidské ruky.

 

Jakým způsobem tvoříte? Pracujete i s 3D tiskárnou?

 

Nejčastěji pracuji metodou ztraceného vosku, při kterém šperk vyrobím v poměru 1:1 a nechám jej odlít do požadovaného drahého kovu. Každý hotový odlitek pak ručně opracovávám, brousím, leštím. Někdy mi jen tato činnost pro výsledný efekt zabere několik hodin i dní. Zatím s 3D tiskárnou v odvětví šperků nepracuji, ale úplně se tomu nebráním. Použila bych však voskový filament a poté opět pokračovala metodou ztraceného vosku.

 

Jaké materiály patří mezi vaše favority?

 

Mezi mé nejoblíbenější materiály patří rozhodně 14karátové zlato, především žluté a růžové. Jeho probarvení a stálé barevnostní vlastnosti jsou úžasné a i nejjemnější a nejvíc nenápadný šperk okamžitě rozzáří nositele a přinese mu eleganci. A co teprve nějaké výraznější kusy, které pak zvýrazní konkrétní osobitost a vkus. Případná alternativa ke zlatu je pak stříbro, které je možné 14 karátovým zlatem pozlatit. Díky nižší ceně jej používám poměrně často.

 

S jakými kameny pracujete?

 

S kameny zatím pracuji pouze na zakázku, například na zásnubní prsteny. Teď třeba vyrábím jeden s nádherným růženínem pocházejícím z Jižních Čech. Nicméně do budoucna se chystám zařadit kameny i do chystaných kolekcí, určitě to budou růženíny, modré topazy a drobné diamanty.

 

Čím byste charakterizovala vaší tvorbu?

 

Má tvorba je velmi specifická, inspiruji se hodně přírodou, jejími tvary, strukturami a kompozicemi. Drobné organické povrchy střídají dramatické květy a listy a přecházejí pak do kontrastu s ostrými, dokonale zrcadlovými plochami připomínajícími až architekturu, především kubismus. Každá kolekce má své vlastní poselství, nicméně motto, celé mé tvorby je “Be The One.” Buďte jedinečný/á. Což s mými šperky rozhodně každý nositel je.

 

Věnujete se i zakázkové výrobě?

 

Ano a velmi ráda. Vždy si poslechnu požadavky a přání, a ty pak spojím s vlastní kreativitou tak, aby byli spokojeni především zákazníci. Chci však, aby bylo stále patrné, že jde o mou tvorbu.

 

Co jste představila na letošním Designbloku?

Letošní Designblok byl takovým průřezem mé tvorby, aby si hosté mohli udělat představu o mně jako o šperkařce. V hlavním zastoupení figurovala kolekce Bramboříky, která je momentálně nejnovější. Jednotlivé kousky z této kolekce lze neomezeně kombinovat a vrstvit a můžete si tak vytvářet své vlastní kompozice a projevit svou vlastní osobitost. Květy bramboříku v mé tvorbě znázorňují sílu, ale i jemnost a křehkost zároveň.

 

Jaké vize si ještě plánujete splnit?

 

Ráda bych se teď, což se mi zatím poměrně daří, zapojila více do fashion scény. Aktuálně upgraduji své kolekce na výraznější kusy, které bych pak ráda předvedla na  módních přehlídkách a editorialových foceních. Ráda bych také s módními návrháři tvořila společné kompozice. Pohrávám si i s myšlenkou, že se do budoucna zapojím i do módní tvorby, ale to teď trochu předbíhám.

This slideshow requires JavaScript.

CategoriesNezařazené