M

Modřanský cukrovar přináší designové modrozelené rezidence

Městská čtvrť, kde všemi směry proudí život, nahrazuje starý nevyužívaný brownfield po bývalém Modřanském cukrovaru. První modrozelená čtvrť vzniká podle návrhu architektů z renomovaného studia Chybík+Krištof Architects & Urban Designers, které vytvoří téměř 800 nových domovů připravených v souladu s certifikací udržitelného stavění BREEAM.

 

Modřanský cukrovar byl v minulosti identifikačním bodem Modřan i veduty Prahy na jižním toku Vltavy. Na tu ve svém architektonickém návrhu sofistikovaně navazují architekti ze studia Chybík + Krištof. Silueta gradující směrem do středu území vychází z původní vertikály filtrační věže, výrobní haly s mansardovou střechou a chladírenského komínu.

 

Městská struktura se plynule napojuje na dosavadní zástavbu a směrem k Vltavě se maximálně otevírá. Celé území tak disponuje výhledem na řeku nebo do přilehlé krajiny. Návrh zároveň důmyslně řeší prostupnost územím – tak, aby co nejlépe umožňoval přirozený pohyb lidí ke všem důležitým bodům nové čtvrti. Podstatnou součástí návrhu je také modrozelená infrastruktura. Patří k ní úsporné hospodaření s vodou, energeticky úsporná řešení a podpora biodiverzity. V evropském kontextu jde o ojedinělý projekt zaměřený na udržitelnost, inovace a dobré sousedské vztahy.

 

Všudypřítomná řeka je tu na dohled z oken nových domácností, z náměstí i přilehlého amfiteátru. Nad tím vším se tyčí památný cukrovarský komín, který z výšky shlíží na tři živoucí rovnoběžky – řeku, cyklostezku a železnici.

 

Soukromí v zeleni i sousedská pospolitost

 

Primární funkcí projektu je komfortní rezidenční bydlení s dostatečnou nabídkou obchodní a veřejné vybavenosti. V parteru domů proto v budoucnu najdete obchody, bistra, kavárny, pivovar, mateřskou školku nebo loděnici pro vodáky. Cílem architektů bylo vytvořit živý a funkční prostor, ve kterém bude radost trávit čas v týdnu i o víkendu. Tomu odpovídá skladba malometrážních, středních i velkých bytů, které tu najdeme v pestré kombinaci od 1+kk po 5+kk. Výhled na řeku je přitom z většiny místností a teras.Díky svažitému terénu jsou hmoty jednotlivých budov odstupňované
a směrem k řece se snižují. Tento model vytváří velkorysé soukromé i sdílené terasy, které jsou do velké míry zazeleňované tak, aby se do nich dalo vstoupit jako do zelené oázy přímo z interiéru.

 

Bydlení na místě bývalého Modřanského cukrovaru je ideální především pro rodiny. Komunitní pospolitost podporuje i malý počet bytů na patře. Ubývá tím anonymita a vzniká příjemné sousedské prostředí.

Kus přírody na terase & dokonalý home office

 

Ten největší benefit v Modřanech vytvořila sama příroda – výhled na líně tekoucí řeku lemovanou stromy. Vychutnat si ho naplno umožňují okna se sníženými parapety, orientace bytů a svažování výšky domů směrem k řece.

 

V Modřanském cukrovaru má každý svůj kousek soukromí i venku – elegantní lodžii, otevřený balkon nebo velkorysou terasu. Balkony předsazené o celé dva metry překvapí svou prostorností. Sedm privátních teras tvoří tzv. ready- made střešní zahrady s již osázenými záhony a přípravou na soukromou vířivku.

 

Životní styl se proměňuje a z domova se pro mnohé stává i místo na práci. V každém bytě je proto navržen prostor vhodný pro home office – pracovní kout, kam se pohodlně vejde stůl a zapojí počítač.

 

Maximum světla a soběstačnosti

 

Modřanský cukrovar je čtvrť téměř bez aut. Doprava svedená do podzemí zajišťuje komfort přímého vstupu z garáží do domu, ale především bezpečné prostředí pro dětské hry a pobyt v parcích a u domů. Součástí garáží jsou také praktická kolárna a myčka kol, kočárků a zablácených psích tlapek.

 

Kvalita je samozřejmostí, pro výjimečnost je ale třeba jít ještě o kousek dál – vyšší dveře, a naopak snížené parapety, prémiové zařizovací předměty, luxusní dřevěné podlahy a certifikované materiály. To vše posouvá dojem z bydlení do nové úrovně. Nejvyšší podlaží domů se honosí až o 40 cm vyšší světlou výškou. V místech s nejlepším výhledem se skrývá výjimečné bydlení v podobě mezonetů.

Uspořádání domů do bloků dává vzniknout poloveřejnému prostoru v jejich nitru. Vnitroblok se tak stává bezpečným místem pro dětská dobrodružství nebo sousedská setkání. Najdeme tu kupříkladu stínící přístřešek, pítko na osvěžení, pískoviště i vlastní komunitní záhony k pěstování bylinek a čerstvé zeleniny.

 

Místo pro rodinnou oslavu, která už se nevejde do bytu. Místo pro náhodná i plánovaná setkání se sousedy. Místo pro pozorování noční oblohy zrcadlící se v řece. Tím vším se může stát společná střešní terasa. Zčásti už zabydlená zelení, zčásti zakrytá přístřeškem, který poskytuje stín a zázemí. Možností využití je celá řada, benefitem je ale pro každého.

 

Dokonale zelené bydlení

 

Zelené střechy zde rostou i kvetou. V létě ochladí prostor pod sebou, v zimě ho příjemně zateplí. Jejich síla dokáže zadržet až 35 litrů vody na jeden metr čtvereční. Zeleň tvoří maximální plochu parku, spolu s minimem zpevněných ploch, vyjma důležitých pěších tras. Důležitost hlavní trasy je podpořena i materiály – mlatovou cestičku doprovází žulová přídlažba.

 

Lípa, javor, olše, jasan – stromy stojí v Modřanském cukrovaru v první linii boje s uhlíkem. Nově vysazené stromy v projektu za svůj životní cyklus absorbují až 1000 tun CO2. Koloběh života tu demonstrují kompostéry u komunitních zahrad. Třídit (nejen) bio odpad z domácností je tu ale možné i přímo v suterénu každého domu.

 

Žádná kapka nazmar 

 

Odtékající voda z každého koupelnového kohoutku, z každé sprchy a napuštěné vany – tedy tzv. voda šedá – je inovativní technologií přečištěna a následně využita ke splachování toalet. Stejně efektivně jako voda pitná dokáže tato recyklovaná voda vyprat i prádlo v pračce. Na pohled rozdíl mezi pitnou a přečištěnou šedou vodou nepoznáte. Jasně patrný je ale rozdíl v úspoře vody pitné – a to až o 31%.

 

Přiškrcené koupelnové armatury zase regulují sílu toku pitné vody až o 14 %.
Každá kapka deště musí být zužitkována. Zasákne se. Osvěží vzduch svým výparem. Ze střechy odtéká do jedné z 19 nádrží na dešťovou vodu a pak zalije komunitní záhony.

 

Celkem 1 144 metrů čtverečních solárních panelů pak čerpá ze slunce energii, která zde předehřívá teplou vodu do kotlů. Ušetří tak 650 MWh neobnovitelné elektřiny ročně. Tepelná obálka zároveň šetří energii nezbytnou na vytápění a řadí domy do kategorie PENB B. Přehřívání bytu naopak brání exteriérové žaluzie. Díky rekuperační jednotce tu vždy proudí čerstvý vzduch. Každá kWh, která se zde spotřebuje, pochází z udržitelných zdrojů a dokonale dotváří do posledního bodu promyšlený zelený koncept Modřanského cukrovaru

 

CategoriesNezařazené