7

7 tipů, jak udržitelně nakupovat ve slevách po Vánocích

Slevové šílenství začalo hned po svátcích a spolu s ním i důvody k materiálním radostem, kterých můžete po impulzivním nakupování rychle zalitovat. Máme pro vás několik tipů, jak si nové úlovky užít a neopomíjet při tom ani ekologický aspekt.

Plánujte

Při plánování nákupů si vytvořte seznam a zamyslete se nad tím, co opravdu potřebujete nebo po čem už nějakou dobu skutečně toužíte. Vytvoření smysluplného seznamu vám nejen pomůže vyhnout se impulzivním nákupům, ale také bude eliminovat nadměrné utrácení a přispívání k vytváření zbytečného odpadu z produkce módních kolekcí.

Kvalita > kvantita

Při nákupu zaměřte svou pozornost na produkty s dlouhou životností a vysokou kvalitou. Investice do vyšší kvality oblečení a doplňků sice může být na první pohled výraznější, ale v dlouhodobém horizontu vám ušetří peníze a do budoucna navíc sníží produkování zbytečně vysokého množství produktů a s tím souvisejícího odpadu.

Podporujte lokální značky

Při výběru nových kousků do vašeho šatníku zaměřte svou pozornost na místní značky a lokální výrobu. Podpora místní ekonomiky je nejen potřebným krokem, z nějž budete mít dobrý pocit, ale zároveň s ní snižíte i uhlíkovou stopu spojenou s přepravou zboží. Navíc budete mít možnost objevit jedinečné a autentické produkty, které jsou vyrobené ve vaší domovině.

Recyklujte a upcyklujte

Pokud možno, vybírejte produkty vyrobené z recyklovaných materiálů a preferujte kousky, které jsou snadno recyklovatelné. Můžete také prozkoumat možnosti upcyclingu, kdy starým věcem dáte nový život tím, že je přetvoříte nebo jinak vylepšíte. V kreativní upcyklaci se možná dokonce najdete.

Vybírejte materiály

Při výběru oblečení a dalších módních kousků se zaměřte na materiály, které mají menší negativní dopad na životní prostředí. Materiály biologicky rozložitelné nebo snadno recyklovatelné jsou vynikající volbou, protože přispívají k udržitelnějšímu cyklu výroby a spotřeby.

Zvažujte trvanlivost trendů

Všichni už dobře známe radu, že je moudřejší (a ekologičtější) nakupovat klasické kousky, které nepodléhají trendům a po jedné sezóně je nevyhodíte. To však neznamená, že se nemůžete oddat žádnému fashion hitu. Ty se totiž opakují po pravidelných cyklech a když si například pořídíte kousek s atmosférou 80. nebo 90. let, jeho trendovost bude trvat rozhodně déle než jen pár měsíců.

Nebojte se nevyhovující produkty vrátit

V České republice můžete zpravidla vrátit zboží do 14 dnů od zakoupení a některé obchody mají dokonce i delší dobu, do kdy můžete nechtěné kousky přinést nebo poslat zpátky. Neostýchejte se tento krok udělat a neodkládejte vrácení tak dlouho, až bude pozdě. Prospěje to nejen vaší peněžence, ale i životnímu prostředí.