C

Co si pořídit v barvě roku 2024, která přináší poselství klidu a míru?

Stejně jako každý rok i letos vyhlásila společnost Pantone Color Institute barvu roku. Pro letošek se jí stala Peach Fuzz, romantická nude broskvová. Fúze růžové a oranžové barvy nese označení Pantone 13-1023. Po loňské výrazné a vášnivé Viva Magenta je Peach Fuzz příjemnou změnou vnášející klid do chaosu současné doby.

Institut Pantone už od roku 2000 přistupuje k vyhlašování barvy roku s velkým respektem a téměř až vědecky. Faktem je, že barva roku není nikdy vybírána nahodile a bez rozmyslu. Podle Pantone ji definuje pečlivá analýza dat a barevných trendů za uplynulý rok. Tohle magické barevné věštění Pantone také každý rok nově vylepšuje.

Soucit v době zmatku

Poselství, které nese barva roku 2024 je především mír, něha a klid. Má být posunem směrem k empatii a porozumění. Odstín Peach Fuzz je na první pohled měkký a laskavý. Teplá kombinace růžové a oranžové svou strukturou připomíná hřejivé chmýří. „Barva roku 2024 se zaměřuje na komunitu a důležitost být nablízku těm, které milujeme. Teplý a přívětivý odstín Peach Fuzz vyjadřuje poselství soucitu, jeho jemnost spojuje lidi a obohacuje duši,“ říká prezidentka Pantone Color Institute, Laurie Pressmanová, která tak svými slovy jen potvrzuje poselství barvy.

Sametově jemný broskvový tón s příznačným názvem má evokovat lidský dotek. Byl vybrán jako symbol touhy po setkání v reálném životě. „Zažíváme dobu nepokojů. Potřebujeme barvu, která podporuje pozitivní náladu. Hledali jsme odstín, který by odrážel naši vrozenou touhu po blízkosti a spojení. Proto jsme zvolili barvu vyzařující teplo a moderní eleganci. Tón, který souzní se soucitem,“ míní specialistka na barvy Pantone, Leatrice Eismanová.

Ovládnutí módy i designu

Firma Pantone se již spojila s několika značkami a stala se tak prvním oficiálním dodavatelem odstínu Peach Fuzz pro příští rok. V oblasti architektury a interiérového designu se očekává, že odstín bude nositelem klidu a vytvoří příjemnou atmosféru ineriéru, který nás obklopuje. Módní svět přijímá barvu v podobě přepychových textur a jemných detailů. Už nyní je zřejmé, že barva prorazí i ve street stylu a fashion šatnících.

This slideshow requires JavaScript.

CategoriesNezařazené