B

Boží Dar: Jak projekt Slunečná a Slovanka obohatí Krušné hory?

V samém srdci Krušných hor vzniká pod názvem Slunečná & Slovanka výjimečný komplex unikátních horských bytů. Boží Dar obklopený divokou přírodou si ale svou čistotu hodlá zachovat. Už proto není projekt, jenž ve dvou objektech nabídne 23 jednotek, pro každého. „Chceme, aby ti, kdo si byty koupí, vnímali jejich jedinečnou hodnotu spojenou s místem i tím, co se nám zde v Krušných horách podařilo vytvořit,“ shrnují svou filozofii za Slunečnou & Slovanku zakladatelé projektu Josef Hrouda a jeho obchodní partner Radek Wolf.

 

Slunečná & Slovanka vznikají rekonstrukcí již existujících budov. Jak jste na objekty ležící přímo v centru Božího Daru narazili?

 

Josef Hrouda (JH): Přála mi náhoda. Před dvěma lety jsem si tu koupil rodinný domek a cestou z jeho prohlídky jsem zastavil u původního turistického hotelu Slunečná, před nímž zrovna starší pán hrabal listí. Když jsem se zeptal, jestli neví v okolí o něčem na prodej, nabídl mi právě Slunečnou s tím, že mu patří. Pak se navíc naskytla příležitost od majitele sousední ubytovny Slovanka odkoupit i tuto nemovitost. Oba objekty pocházejí z 80. let a byly tradiční součástí zdejšího prostředí. Řada lidí má se Slunečnou a Slovankou spojené nostalgické vzpomínky – Slunečná byla kdysi populárním hotelem střední třídy a zároveň dominantou města a Slovanka ubytovávala snad všechny lyžařské kurzy ze západních Čech a možná i Prahy. Nejspíš i kvůli takto silné tradici měli nejen místní logicky obavy, co se s objekty bude pod novou správou dít dál.

 

Věříte, že si někdy získáte skutečnou důvěru místních obyvatel?

 

JH: Na Boží Dar už přišla spousta investorů, kteří tady chtěli podnikat a měli pocit, že na to mají nárok. Jenže takhle to tu nefunguje. My jsme do projektu vstupovali s velmi otevřenou politikou vůči městu a s vědomím, že tady hlavní slovo mají především památkáři, UNESCO a radnice. Víme, že je v celém pásmu Krušných hor v plánu vyhlášení chráněné krajinné oblasti, a je proto potřeba jednat s místními citlivě a otevřeně, aby vznikl vzájemně výhodný deal a ideálně v dobré náladě. A to se nám myslím podařilo. Díky panu architektovi Karlu Jirasovi, což je velmi vzdělaný a fundovaný člověk, vzniká projekt, který se, jak doufáme, stane v souladu s původní krušnohorskou architekturou chloubou města.

 

Boží Dar je v myslích většiny Čechů spojen s Ježíškovou cestou, jinak ale v obecném vnímání nepatří mezi typické horské destinace.

 

Radek Wolf (RW): Pravda je, že donedávna většina turistů pohybujících se v této příhraniční lokalitě byla z Německa, Češi začali objevovat Krušné hory až během pandemie. Boom výstavby, který následoval, se však omezuje na krátkodobé ubytování, tedy na lidi mířící do hor na tři čtyři dny. Boží Dar ale může svým charakterem nabídnout i něco úplně jiného. V městečku, které má s 1033 metry nejvyšší nadmořskou výšku v Česku i střední Evropě, trvá zimní sezona nejdéle v republice, možnosti developmentu jsou v něm ale velmi omezené. Proto se oba objekty vyloženě nabízely k tomu vytvořit z nich něco unikátního. Něco, co by sloužilo jako trvalá hodnota pro budoucí generace rodin majitelů horských bytů.

 

Horská výstavba je nicméně ožehavé téma, už proto, že v minulosti nezřídka přispěla ke vzniku měst duchů. Jak se tomuto fenoménu chcete vyhnout?

 

JH: Boží Dar má v tomto ohledu velkou výhodu, protože tam žije 350 stálých obyvatel. Kromě toho si vedení města vzalo ponaučení z jiných horských destinací, tudíž další rozšiřování developmentu v něm bude velmi omezené. Víme, že Slunečná & Slovanka je na dlouhou dobu poslední větší projekt, který tady získal stavební povolení. Tomuto faktu jsme přizpůsobili i jeho charakter – jeho výjimečnost spočívá mimo jiné i v tom, že jsme jej koncipovali jako byty k trvalému bydlení. Od počátku jsme deklarovali, že připravujeme bydlení pro celé generace rodin, které s Božím Darem mohou srůst a trvale nebo i částečně v něm žít a čerpat energii z okolní přírody.

 

Přijde mi, že tím v podstatě navazujete na trend covidové doby, jenž lidem díky hybridní práci umožnil vymanit se z velkoměstské džungle.

 

RW: Je to tak. Projekt Slunečná & Slovanka je určen těm, kdo touží uniknout tíze městského života a najít svůj klid na horách. Třeba tu stráví dva tři měsíce z roku a pak zase odjedou jinam, přitom ale budou své horské bydlení půjčovat v rámci rodiny a nejbližších přátel.

 

JH: Boží Dar má velkou devízu v tom, že je to pořád skutečné horské město. Když napadne sníh, zažíváte zde ty pravé hory — děti sednou na sáně a jedete s nimi, kam potřebujete. Vše je kousek, auto není potřeba a spíš využijete běžky, které vás díky rozsáhlým tratím propojeným i se sousedním Německem dostanou, kam chcete. Přitom jste stále v civilizaci s veškerou infrastrukturou – na Božím Daru funguje celoročně víc než desítka restaurací, tři hotely a místní Konzum Čáda nabízí gastro zážitky, které si většina z nás pamatuje z dětství – navíc má otevřeno každý den. To vše znamená, že ani mimo hlavní sezonu tu není mrtvo.

 

Jaké typy lidí si představujete jako budoucí rezidenty svých projektů? Přece jenom jako potenciálního kupce by mě zajímalo, kdo bude žít v mém blízkém okolí.

 

RW: Za celou dobu, co prodávám bydlení na horách, mi vychází jako klientela podobný typ lidí: jsou to přátelé hor a přírody s vysokými nároky na soukromí a komfort. Díky tomu, že v obou domech, které máme v plánu dokončit příští rok, bude instalován výtah až přímo do bytu, hodí se projekt pro všechny věkové kategorie. Krajina Božího Daru je zajímavá tím, že i když je město posazeno na horském hřebenu, nacházíte se tady vlastně na rovině. To nabízí vynikající lyžařské podmínky pro sportovce, ale i rodiny s dětmi nebo aktivní seniory. Zároveň se odtud přímo napojíte na skiareál Klínovec.

 

JH: Ano, Boží Dar je prostě obecně atraktivní lokalitou pro trávení volného času. Jako investory aktivní v tomto regionu nás potěšila zpráva, že místní hotel na Klínovci, který patří městu, projde v horizontu následujících let významnou rekonstrukcí. Vznikne v něm nová restaurace a wellness s bazénem, což dále rozšíří nabídku aktivit v okolí. Za výhodu považuju i to, že se Slunečná & Slovanka nachází v lázeňském kraji – Jáchymov a Karlovy Vary jsou od nás vzdáleny jen několik minut jízdy autem. Zajímavý bude také moment vzniku dálnice, která za dva roky spojí Prahu a Karlovy Vary, a zkrátí tak dojezd z hlavního města do hor na pouhou hodinu.

 

Krušné hory začaly být evidentně v kurzu.

 

JH: Krušné hory byly historicky v kontextu Česka takovým ošklivým káčátkem, které zpočátku všichni podceňovali, ale nakonec z něj vyrostla labuť. Turisticky zůstával tento region dlouho v podstatě neobjevený – na rozdíl od jiných českých hor, které se za poslední dvě dekády vytěžily na maximum. Nicméně vedení města Boží Dar i okolních obcí má jasný cíl: udržet oblast všestranně stabilní, a především chránit přírodu.

 

RW: Já v Krušných horách vyrůstal a už jako malý kluk jsem viděl, jak jsou zdejší lesy suché a zničené exhalacemi. Časem jsem ale začal vnímat, jak se postupně uzdravují, a když tam dnes přijedete, vidíte obrovský, sto kilometrů dlouhý pás mladého zeleného lesa, který odolává všem nástrahám včetně kůrovce. Mnohokrát jsem slyšel, že Krušné hory lidem svým charakterem připomínají Norsko či Island – jednoduše vás ohromí.

Přesto – dnes jsou při záměru pořízení druhého bydlení v kurzu i nemovitosti v zahraničí, které jsou mnohdy finančně dostupnější než horské byty u nás, a navíc nabízejí v geopoliticky nejisté době určitou záruku bezpečí. Jak chcete přesvědčit Čechy, aby si druhý domov pořídili v Česku?

 

RW: Rozumím vám, ale znám lidi, kteří udělali přesně to, co zmiňujete, a koupili si nemovitost třeba v Alpách, Španělsku, Chorvatsku a nakonec i v Česku. A pak si uvědomili, že v posledním případě to mají jen hodinu a půl od domova, a to je samozřejmě pohodlné. Alpám se Krušné hory nikdy nevyrovnají, tady se zkrátka musíte zamilovat do pocitu, jenž člověku zaplaví duši, když shlíží z vrcholků do zdejší krajiny.

 

JH: Nemáme ambice soutěžit se zahraničím, vlastně nemáme potřebu závodit s nikým. Hledáme zájemce o naše byty, kteří si budou chtít zařídit druhý domov ne v Madridu, ale právě v Krušných horách. Je to tak jedinečná a co se týče developmentu áčková destinace, že není třeba s nikým soupeřit, stačí jenom vytvořit kvalitní nabídku. Cílíme na emoce, nejdeme prvoplánově soutěžit o klienty cenou za metr čtvereční nebo délkou sjezdovek.

 

Jedním z lákadel bytů ve Slunečné & Slovance je i renomé uznávané designérky Ivanky Kowalské, která stojí za jednou z verzí interiérů. Jakou přidanou hodnotu vnesla do projektu?

 

JH: S paní Kowalskou jsme chtěli navázat spolupráci nejen proto, že má osobitý moderní rukopis, ale i proto, že je vždy o kus dál a přináší něco nového. Nijak jsme ji nesvazovali zadáním, měla od nás stoprocentní svobodu nejen u návrhu, ale i při výběru bytů, které bude vizualizovat. Věříme, že styl, který vytvořila pro projekt Slunečná & Slovanka, udá zcela nový směr bydlení na horách. Na druhou stranu jsme chtěli ukázat i jiné možnosti, proto jsme si pod vedením interiérové architekty Radky Šrámkové nechali vypracovat také druhou variantu pojetí interiéru, která kombinuje funkčnost s estetikou.

 

RW: Varianty interiérů od Ivanky Kowalské a Radky Šrámkové jsou velmi různorodé a nabízejí možnost individuálně si vybrat design bližší vašemu vkusu. Nabízíme ale také třetí variantu a tou je koupě de facto prázdného bytu, kde je prostor připravený, aby si ho majitel zařídil zcela dle svých představ.

 

Marketing je v případě Slunečné & Slovanky postaven na emocích, jak vyznívá už z úvodního videa na webu projektu. Jak to jde dohromady s raciem, které kupci zapojí hned vzápětí?

 

JH: Náš marketing má vydefinovaný jasný směr: z veškeré naší komunikace vůči veřejnosti musí být cítit pravá podstata projektu, nestojíme o žádné pozlátko. Chceme šířit osvětu o Krušných horách, výjimečném životě v nich a o jejich přírodě. Samozřejmě se netajíme ani zcela pragmatickým faktem, že možnost koupě bytu ve Slunečné & Slovance je objektivně neopakovatelná příležitost v kontextu kvality nabízených jednotek i destinace, kde se nacházejí. Ideální partner při prodeji je tak pro nás člověk, jenž vidí budoucí zhodnocení své investice právě v této jedinečnosti.

 

V jaké cenové hladině se byty ve Slunečné & Slovance budou pohybovat?

 

RW: Prodej projektu si s investorem výhradně zajišťujeme skrze mou partnerskou společnost RWProjekt a náš systém je výjimečný v tom, že byty Slunečné & Slovanky se vůbec nedostanou na veřejný trh. Chceme se všemi zájemci jednat osobně. Cenu proto veřejně neuvádíme, čímž nechceme vytvářet dojem tajemství, ale jen dostávat informace k potenciálním klientům v co možná nejkomplexnější podobě.

 

Text: Andrea Votrubová, Foto: Archiv