K

Koka, ceviche i Machu Picchu

Do městečka Aguas Calientes v jihoamerickém státě Peru cestují hlavně ti, jež touží spatřit jeden ze sedmi nových divů světa.

Tedy ruiny starého inckého města postaveném v 15. století, které bylo později pojmenováno po hoře, na jejímž úpatí stojí, Machu Picchu. Jeho okolí ale nabízí i další, a snad zajímavější kratochvíle, které by nebylo rozumné opomenout.

Po příletu do města Cuzco, jež leží u pohoří And na jihu Peru, si cestovatelé natěšení na procházky po předkolumbovském inckém městě budou muset chvíli počkat. Aby se vůbec dostali do města Aguas Calientes, musí absolvovat cestu vlakem, která jim poskytne dostatek času na aklimatizaci i relax. Jakmile se ale ocitnou na výchozím místě pro výpravy k Machu Picchu a okolí, mohou si užít pobyt v jednom ze zdejších luxusních pětihvězdičkových hotelů a ochutnat peruánské speciality ve místních špičkových restauracích.

Cuzco – Ollantaytambo – Aguas Calientes

Už samotný začátek cesty z Cuzca do Aguas Calientes, které od Cuzca leží sto deset kilometrů, je dobroduřstvím. Lze ho totiž dosáhnout pouze cestou vlakem z města Cuzco s případným přestupem ve městě Ollantaytambo. K dopravě do vysněné destinace lze zvolit i přímý spoj, který nabízí společnost Peru Rail, ale společnost Inca Rail, která funguje pouze na trati mezi Ollantaytambem a Aguas Calientes skýtá i možnost cestování soukromým vlakem. Jízda tímto vlakem trvá asi hodinku a nabízí neuvěřitelný zážitek. Jako uvítání v krásně propracovaném interiéru vlaku cestovatelé dostanou lahev šampaňského a mohou se uvelebit v pohodlných křeslech a užívat si pohledy na ubíhající okolní krajinu. Celkový dojem z exkluzivní cesty pak dotváří speciální degustační menu, které ohromí tradičními chutěmi prémiových lokálních surovin. Jakmile se dostanou do Aguas Calientes, mohou si buď užít oddych na hotelu, anebo rovnou vyrazit vstříc ruinám Machu Picchu, ke kterým je dopraví autobus či speciální luxusní vlak Belmond Hiram Bingham pojmenovaný po americkém cestovateli Hiramu Binghamovi, který ztracené incké město Machu Picchu „znovuobjevil“ v roce 1911.

Příroda v blízkosti hotelu Belmond Sanctuary Lodge
Příroda v blízkosti hotelu Belmond Sanctuary Lodge

Něco pro romantiky

Machu Picchu je jednou z památek UNESCO, mezi které se zařadilo v roce 1983, zatímco mezi sedm nových divů světa bylo umístěno až v roce 2007 a lze se k němu dostat třemi způsoby: pěšky, vlakem, anebo helikoptérou. Pro ty, kteří mají málo času je nejlepší navštívit alespoň hlavní tři budovy: Královskou hrobku, Chrám tří oken a samozřejmě i Chrám Slunce. Kromě těchto notoricky známých ruin, k jejichž kompletnímu prozkoumání bude ideální vyhradit si alespoň tři dny v doprovodu profesionálního průvodce, je možné navštívit i místní horké termální prameny. Ty jsou od Aguas Calientes vzdálené jen osm set metrů a lze si v nich užít ozdravnou relaxační koupel. Na úpatí pohoří And si nevyléčitelní romantici mohou obnovit manželský slib a stvrdit tak svou lásku s pohledem na členité panoráma And. Tento tradiční rituál není žádnou turistickou inovací, ale záležitostí, kterou Peruánci provozují už po staletí. Celý rituál, který má upevnit emoční pouto zamilované dvojice provádí šaman, který se za pár pomodlí, a pak bohům obětuje část sklizně, která se zde urodila. Místo je vhodné i pro ty, kteří plánují netradiční líbánky. Oba zážitky ochotně zprostředkuje personál luxusních pětihvězdičkových hotelů Belmond Sanctuary Lodge a Sumaq Machu Picchu Hotel.

Peruánské pochoutky 

V samotném městečku Aguas Calientes je množství míst, ve kterých lze pojíst, ale nejlépe uděláte, když navštívíte následující podniky. Restaurace Indio Feliz se zaměřuje na kuchyni, která v sobě mísí místní peruánské suroviny s francouzskou gastronomií. Určitě si tu dejte špíz z hovězí zadní roštěné s pepřovou omáčkou a příjemně sladkým sirupem z karobu, známým též jako svatojánský chléb. Neprohloupíte ani, pokud ochutnáte kuře připravené na pepři podávané s tradiční peruánskou omáčkou. Určitě si nenechejte ujít příležitost ochutnat specialitu tohoto jihoamerického státu – ceviche. Ceviche je jednoduchý a lehký pokrm připravený z nasekaného syrového rybího masa, citrusové šťávy a chilli, které umí perfektně dochutit jen ti nejlepší kuchaři. V podniku Mapacho vyzkoušejte čerstvý, lehce nakyslý a osvěžující džus z mochyně peruánské, jako předkrm si objednejte krokety z manioku podávané se sýrem a salsou, z hlavních chodů vsaďte na tradiční pokrm lomo saltado z lamy alpaka podávaný s fazolemi a rýží. Restaurace The Tree House dokonce nabízí možnost objednat si lahodný pokrm v krabičce ve třech různých variantách včetně vegetariánské, který si lze vzít na cestu vstříc Machu Picchu. Pokud ale nejste fanoušky baleného jídla, můžete se cestou najíst i přímo v restauraci Tampu hotelu Belmond, který je Machu Picchu ze všech hotelů v okolí nejblíže.

Andský wellness

Místní obřady, které vzdávají hold bohyni Matce Zemi známé také jako Pačamama, vykonává peruánský šaman a lze se jich zúčastnit. Šaman bohyni při těchto rituálech obětuje ovoce, rozličné obilniny a pseudoobilniny i lístky posvátné rostliny koka. Tu si v současnosti většina lidí spojuje s povzbuzující drogou anebo s původní recepturou Coca-Coly, která extrakty z koky obsahovala. V tradičních peruánských náboženstvích má ale koka, jež byla vyhrazena pouze pro rituální účely a potřebám královské rodiny, nezastupitelnou roli a v peruánských domácnostech se dodnes využívá při každodenních rituálech. Moc koky je v očích obyvatel Peru ohromná, protože zdejší lidé věří, že je v její moci znaveným dodat energii a sílu, utišit hlad a má dokonce i léčit. Někteří šamani umí z jejích lístků vyčíst budoucnost a její povzbudivé účinky se využívají i při masážích. U tradiční andské masáže, která zlepšuje prokrvení těla a zároveň detoxikuje, se právě tyto účinky extraktu z koky, ve spojení s bylinnými krémy a celými lístky koky, používají. Tuto masáž si lze užít v Unu Spa pětihvězdičkového hotelu Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel. Další zajímavou místní specialitou v péči o zevnějšek je masáž obličeje, spojená s peelingem, která je zde prováděna za pomoci lokání pseudoobilniny a známé „superpotraviny“, quinoy. Andská sauna, kterou také disponuje Unu Spa, je ohřívána říčními kameny a využívá aromaterapeutické uklidňující a očišťující vlastnosti eukalyptu. Návštěva Peru rozhodně nemusí být jen upocenou a překotnou výpravou za památkami, ale i opravdovým exkluzivním wellness pobytem, který si rádi zopakujete.

Ekologické centrum hotelu Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel
Ekologické centrum hotelu Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel
CategoriesNezařazené