Zní to skoro jako pohádka. Chlapec se v dětství skálopevně rozhodl, že se chce jednoho dne stát kuchařem a skutečně se jím stal.

A nejen to! Už ve věku třiceti jedna let získal michelinskou hvězdičku.

Sébastien Sanjou se, stejně jako jiní michelinští kuchaři, musel k uznávanému ocenění propracovat. V mládí studoval hotelovou školu v jihofrancouzském městě Biarritz a gastronomické zkušenosti sbíral, kromě jiných míst, i v restauraci La Palme d’Or v Cannes po boku šéfkuchaře Christiana Willera. Následně začal vařit v restauraci, která patřila jeho rodině, a pak už chyběl jen krůček k tomu, aby otevřel svou vlastní.

Dnes je francouzskému šéfkuchaři Sébastienovi Sanjou třicet šest let a jeho kuchařské schopnosti může otestovat každý, kdo se dostaví do jeho malebné restaurace v Provence nedaleko vesničky Les Arcs, jež nese název Le Relais des Moines. Ta byla původně stodolou postavenou v 16. století, kterou Sébastien spolu s manželkou Géraldine zrekonstruovali tak, aby si zachovala svou osobitou atmosféru a ducha. Zdejší kuchyně se orientuje především na jihofrancouzská jídla s důrazem na lokálnost a kvalitu surovin, zvláště co se týče zeleniny a bylinek. „Nejdůležitější je pro mě chuť! Jsou to právě čerstvé bylinky a zelenina z vlastní zahrádky, co jídlu dodává opravdovou chuť. Mám moc rád i klasické pomalé metody vaření, kterými se okolí snažím ukázat tradiční francouzskou kuchyni obohacenou o mé vlastní nápady,“ vypráví Sébastien nadšeně.

Ne každý má to štěstí vydat se do Provence a zkoumat tamější kuchyni, a tak Sébastienem připravená jídla mohli ochutnat ti, kteří se mezi 10. a 14. dubnem 2018 zúčastnili „válek“ michelinských šéfkuchařů s názvem Star Wars. Celé přátelsky laděné zápolení se odehrálo v pražské restauraci Bellevue a proběhlo právě mezi Sébastienem a italským šéfkuchařem Massimilianem Mussem, který toto utkání dle hodnocení strávníků vyhrál. Ovšem Sébastien při této příležitosti nachystal menu, které naše chuťové buňky rozjásalo natolik, že pro nás byl vítězem právě on. Sanjou zůstal při vaření v Praze věrný kuchyni, kterou připravuje právě v Le Relais des Moines. Při návštěvě jeho půvabné restaurace tak lze okusit báječně krémová foie gras, rozličné mořské ryby podávané s křehkou čerstvou zeleninou, úžasného holoubka na bylinkách, soufflé s jablky granny smith, anebo báječný dezert složený z čokolády a kávy, doplněný smyslnou sladkostí tonkových bobů.

Le Relais des Moines

CategoriesNezařazené