S

Sedm pražských divů

Průčelí starých pražských domů zprostředkovávají chodcům dávné doby, které v nejednom člověku vyvolají sympatie a nostalgii.

Proč se v takové historií nabité lokalitě neusadit, ovšem s komfortem hodným 21. století?

Všechny projekty zde zmíněné jsou jasným důkazem toho, jak se u nás dbá o zachování toho nejlepšího, co nám předkové zanechali, a jak se dbá na každý detail. Na rekonstrukce objektů v centru Prahy dohlížejí odborníci z Národního památkového ústavu, a tak delevopeři musí často při svých plánech přistoupit k určitým kompromisům. Je tak naplněna touha o zasazení modernity do historie a zároveň jsou zachovány klíčové původní prvky staveb namísto toho, aby byly bez milosti zničeny. Navíc, pokud je to alespoň trochu možné, se u takovýchto projektů dodržují dobové stavební postupy, které výsledný dojem z revitalizované budovy v historické zástavbě činí autentickým. Stejně jako se v těchto sedmi unikátních místech snoubí historie se současností, promítá se do nich i tolik potřebná spolupráce památkářů a developerů.

Jeden z takových projektů stojí v centru Prahy, jen kousek od Václavského náměstí. Je jím Rezidence Opletalova, neorenesanční dům, který byl postavený v roce 1879 a pod jehož celou plochou se nacházejí sklepení. Když bylo třeba stavbu renovovat, musel být u exteriéru dodržen novorenesanční ráz i přesto, že vnitřní technické vybavení domu se nese v duchu 21. století. To v kombinaci s původními dřevěnými kazetovými dveřmi interiérů tvoří harmonický kontrast. Další výhodou projektu je klidný vnitřní dvůr, jenž rezidentům zajistí místo pro odpočinek i naprosté soukromí. Milovníky novorenesance určitě potěší i Rezidence U Náplavky v Praze 5, která je dalším ukázkovým příkladem architektury z druhé poloviny 19. století. Její výraznou dominantou je nádherný balkon s balustrádou.

 

Interiér Rezidence Silencio
Interiér Rezidence Silencio

Do minulosti lze obrazně cestovat i na Vinohradech, a to díky Rezidenci Silencio. Ta je projektem, který demonstruje vrcholný um stavitelů počátku 20. století. Dům z roku 1909 se svým architektonickým řešením řadí mezi historizující slohy a preciznost, s jakou je jeho vytvořeno jeho průčelí, zcela souzní i s velkolepým členěním společných prostor projektu. Dům je ideálním místem pro ty, kteří milují procházky v parku a zároveň chtějí žít v centru metropole. Dalším vinohradským projektem se zajímavou historií je pak šestipodlažní Rezidence Soběslavská 21. Její původní budova byla postavena v době, kdy Vinohrady získávaly svou dnešní podobu. Zcela unikátní jsou pak gotizující motivy ve spojení s těmi secesními rostlinnými a také renesanční citace, které zdobí její stěny.

Rezidence U Negrelliho je zase typickým klasicistním karlínským pavlačovým domem o čtyřech podlažích, a jak už název napovídá, nachází se kousek od Negrelliho viaduktu, jenž také prochází revitalizací. I přesto, že bude u stropů a schodišť domu zachováno původní zdobení, vnitřní linie budovy dostanou moderní a čistě geometrický ráz. Podlahy zdejších bytů a ateliérů budou tvořit přírodní parkety a celkový interiér domu se prosvětlí zbouráním nadbytečných příček. 

Šestý projekt, Rezidence U sv. Václava II, je pojmenovaný po nedalekém vršovickém funkcionalistickém kostele. Stane pak ideálním místem pro rezidenty, kteří chtějí žít v prostředí, jež si i přes rozsáhlou revitalizaci zachovalo původní dekorativní dlažby nebo velkorysá francouzská okna do dvora. Díky kompletní rekonstrukci sklepení disponuje tento projekt i praktickými sklepními kójemi. Dům byl původně postaven na začátku 20. století a jeho fasády budou vyvedeny v příjemných zemitých tónech, žádná dovádivá moderna. 

Sedmý pražský div, ve kterém se také umně prolíná historie se současností, je tak trochu jiného rázu, ale i ten plně respektuje vzhled původních barokních selských budov někdejšího Panského statku v pražské Troji. Usedlost byla po povodních v roce 2002 zcela zdevastována a památkáři jako první upozornili na její alarmující stav a nutnost revitalizace. Díky tomu započala spolupráce developera a Národního památkového ústavu, která stojí za realizací unikátního Chateau Troja Residence. Exkluzivní projekt v krásné lokalitě nedaleko Trojského zámku nabízí kromě bytů i luxusní penthousy. Nejednoho obdivovatele baroka ohromí po dokončení rekonstrukce původní vjezdová brána, která musela být kvůli stavební technice rozebrána. Znovu ale bude z původního stavebního materiálu opět sestavena a umístěna na své původní místo.

www.rezidenceopletalova.cz, www.pivovarska.psn.cz, www.rezidencesilencio.cz, www.sobeslavska.psn.cz, www.unegrelliho.cz, www.na-spojce.psn.cz, www.trojaresidence.cz

CategoriesNezařazené