Rodilý Pařížan, jemuž je 63 let, udává takt světové módě už od roku 1987 včetně nepřehlédnutelných kolekcí bot a šperků pro Hermès nebo Balenciagu.

Když se 1. února 1956 narodil chlapec s citem pro umění, který později vystudoval École normale supérieure ve francouzském Cachan a pak i École supérieure des arts appliqués Duperré v Paříži, asi málokdo tušil, že se jeho životním posláním stane navrhování bot. Pierre už jako chlapec vášnivě maloval, ale neméně nadšeně i tančil. A právě tanec, zvláště balet, ho naučil pozorněji vnímat pohyby těla a osvojit si techniky, které tělo udržují v perfektní rovnováze, když se při tanečních kreacích ohýbá do neuvěřitelných tvarů. Mohlo by se zdát, že i proto mají boty, jež vymýšlí, tak sošný tvar a inteligentně zvolené těžiště, jenže Pierre sám říká, že tomu tak není: „Kdysi jsem studoval tanec, a proto si pohyb svůj i ostatních uvědomuji mnohem více, nicméně se to nijak neodráží v botách, které navrhuji. Pro mě je móda na kilometry vzdálená od tance. U ní je mnohem důležitější pohodlí.

Co se týče samotného módního průmyslu, v něm Pierre začínal ilustracemi pro věhlasné magazíny jako Vogue, Homme International či Vanity Fair a zároveň se živil jako kreativní ředitel jihofrancouzských módních přehlídek Hyères Festival. Netrvalo dlouho a stal se asistujícím návrhářem bot u Christiana Diora, kde v roce 1987 posílil svou pozici. Pracoval tam až do čtyřiatřiceti let, kdy se jeho přítel, návrhář Tomas Maier, který dobře věděl, jak moc Pierre boty miluje, zmínil, že u Hermès shánějí kreativního ředitele. Hardy neváhal a v témže roce nabízenou pozici přijal. Značka je už od svých začátků hluboce propojena s jezdeckým sportem, což je trochu paradox, protože Pierre má alergii na koně, a tak se vyhýbá samotným zvířatům i venkovu všeobecně. Naštěstí ale ve své profesi nemusí obcházet stáje, aby navrhl boty nebo ikonické šperky, které pro značku začal vytvářet v roce 2001.

Devět let poté, co se „usídlil“ u Hermès, uvedl první kolekci dámských bot pod vlastním jménem a od roku 2002 své výtvory pro dámy doplnil i o kabelky a obuv pro pány. Aby toho nebylo málo, uzavřel Pařížan spolupráci s Nicolasem Ghesquièrem, svým někdejším milencem, a v roce 2001 začal pracovat na kolekcích pro značku Balenciaga, které vyvolaly rozporuplné debaty. Jeho eklektické sandály Lego nepřehlédnutelných barev na jehlovém podpatku, inspirované snowboardovými botami, mnozí kritizovali a dumali nad tím, zda je lze vůbec považovat za obuv. Jakmile ale tyto klevety utichly, staly se inkriminované lodičky nezastupitelnou obuvnickou ikonou. Návrhář, jenž klade ohromný důraz na detail, se ve své tvorbě nikdy nenechal ovlivnit trendy ani módními výstřelky, ba právě naopak. Avantgardní náboj obutí, skrze nějž Pierre „cituje“ tvarosloví aktualizované renesanční architektury a umění, směřování světové módy spíše udává. Není tedy náhodou, že v liniích jím stvořených bot je patrná estetika zlatého řezu i tvary jako vystřižené z obrazů Sandra Botticelliho. Hardy totiž moc dobře ví, že pro vývoj současného řemesla je nutné perfektně znát historické základy daného oboru a pak je jen dále rozvíjet a vtiskávat jim nové proporce.

Aktuální styl tohoto svébytného Francouze by se dal identifikovat jako radikální, nekompromisní a ve své rafinovanosti přímočarý. Žádný kus kůže nikde nepřečnívá, podpatky nejsou tvarovány samoúčelně. Pierre si nebere servítky a mnohdy bláznivým kreacím bot se potichu vysmívá, když na molo vpouští své „simple“ a „to the point“ předměty. V kolekcích pro ženy si Hardy potrpí na jehlové podpatky, neboť dámské boty nemají být jen pohodlné, ale mají svým nositelkám dodat sebevědomí i žádoucí sexappeal. Návrhář nejraději pracuje s černou a bílou, ale nevyhýbá se ani různým odstínům jednoho barevného tónu a divokým barevným kombinacím. U kabelek ho nejvíce baví výrazné kontrasty. Muže obouvá do espadrilek, mokasín a vysokých bot, jejichž klasický esprit inovuje vyzdvižením podstaty samotné boty a její původní funkce za pomoci nových efektních materiálů či kontrastních švů, a velké oblibě se těší jeho jednoduše střižené unisexové tenisky. V současnosti má Pierre Hardy monobrandové butiky v Paříži, New Yorku a Tokiu, ale jeho kousky lze zakoupit i ve více než dvou stech multibrandech po celém světě.

Pierre Hardy

Modely návrháře k sehnání v The Store

CategoriesNezařazené