Matrace šijí v ruce už přes sto let, česká firma pokračuje v rodinné tradici.

Pro svoje zdraví se snažíme dělat mnoho věcí. Kupujeme si biopotraviny, nosíme barefootové boty a na noc si nanášíme krémy proti stárnutí. Často však zapomínáme na to, že po všech těchto prospěšných aktivitách uleháme na starou nekvalitní matraci.

Vposteli trávíme třetinu svého života. Jak mohou být zbylé dvě třetiny kvalitní, když si při té jedné, během které máme regenerovat, spíše škodíme? Česká firma Johann Malle usiluje o to, abyste v jejich zakázkových postelích zažili nejlepší spánek svého života. Výrobou ekologických a stoprocentně přírodních matrací se zabývá již přes sto let.

Johann Malle zní jako zahraniční jméno. Jak to, že jste česká rodinná firma?

My jsme Češi jako hrom. Firma začala v roce 1913 jako rodinný podnik s přírodními matracemi Jana Máhrleho. Krátce po založení byla kvůli rostoucímu zájmu německých zákazníků přejmenována. Firmu potom v roce 2007 se všemi tradičními řemeslnými postupy oživili potomci pana Máhrleho. My jsme pro ně dělali poradenství a potom jsme k nim z 50 procent vstoupili. Po určité době jsme se dohodli, že nám prodají zbylých 50 procent a my budeme firmu dál rozvíjet. Do firmy jsme se zamilovali a od začátku jsme si věřili. Nebylo to však cílené, to, že za námi předchozí majitelé přišli kvůli poradenství, byla náhoda.

Mění se v poslední době vztah lidí ke spánku? 

Myšlení lidí se mění hodně. Dříve lidé tolik neřešili, na čem spí, protože to nebylo vidět, radši si koupili krásné auto. Dnes už chápou, že kvalitní postel je pro zdravý život důležitější než nové auto. Lidé si uvědomují, že jejich tělo jim vrátí to, co mu dají. Správná péče se jim pozitivně odráží na kvalitě celého života a samozřejmě také v tom pracovním. Člověk, který přijde do práce dobře odpočatý, je hned z rána schopen podávat kvalitní pracovní výkon. Proto jsou našimi nejčastějšími zákazníky většinou podnikatelé, kteří mají odpovědnost za svoji firmu a uvědomují si, že když nebudou v pořádku oni, nebude v pořádku vlastně nic.

Co všechno musí matrace splňovat, aby se o ní dalo říct, že je kvalitní, a člověk se na ní dobře vyspal?

Budou to dva základní parametry. Prvním je materiál a druhým jsou vlastnosti matrace, které se dají shrnout jako tvrdost. Člověk, který si chce pořídit kvalitní matraci, by měl při rozhodování dbát především na materiálové složení. Od výrobce, který nepoužívá stoprocentně přírodní materiály, top kvalitu nezíská. Na materiálu tolik záleží především proto, že každé tělo v noci sálá teplo, které matrace zpracovává. Během noci mohou z matrace vycházet teplem uvolněné výpary, které potom celou noc dýcháme. To je u materiálů vyrobených z ropy problém. Kdo z nás by si chtěl dobrovolně ustlat na plastu? Naše tělo vnímá rozdíl mezi přírodními a syntetickými materiály, například u oblečení, velmi intenzivně. S matrací je to stejné. Výběr druhého parametru je potom velmi individuální. Tvrdost matrace si musí každý vybrat sám, nelze ji odvodit jen podle typu postavy nebo stavby těla.

Jak si klient vybere tvrdost matrace, pomůže mu s tím váš personál?

Ano, naši prodejci mají pravidelná školení od fyzioterapeutů, aby byli schopni při výběru pomáhat a dávat klientům zpětnou vazbu. Nejdůležitější zpětnou vazbou jsou ale stejně vždy vaše pocity. Osvědčený způsob, jak vybrat tvrdost matrace, je vzít si do showroomu knihu a mít dostatek času. Vyzkoušet si různé možnosti matrací ve všech polohách, ve kterých obvykle spíte či relaxujete. Vaše tělo vám během pár chvil řekne, která tvrdost je ta správná. Pokud by si klient ani po návštěvě showroomu nebyl jist, půjčíme mu matraci na týden domů. Jsme připraveni i na případy, kdy například po měsíci nebo dvou zákazník zjistí, že mu tvrdost nevyhovuje. V takové situaci mu tvrdost libovolně upravíme. To platí i v případě, kdy se změní zdravotní stav nebo hmotnost klienta. Stát se může cokoliv a díky tomu, že máme dílnu v Česku, jsme schopni na takové situace pružně reagovat a matraci jakkoliv upravit. Nechceme jen prodat matraci a postel, chceme mít se zákazníkem vztah na celý život.

Co se děje poté, co si klient typ matrace vybere?

V tuto chvíli se vybírá už jen finální design. Naší velkou výhodou je dílna, kde dokážeme vytvořit cokoliv. Pokud se klient rozhodne, že chce nějakou specialitu, jsme schopni ji realizovat. Nakonec se vybírají barvy, druh prošití, čalounění a tak dále. Lidé k nám často chodí i se svými bytovými designéry. Když je vše vybráno, zadává se objednávka, 99 procent z nich tvoří zakázková výroba. Jednou se nám ale také stalo, že 24. prosince přišel klient, který potřeboval dárek, a odnesl si vystavenou matraci ze showroomu. Klientům také nabízíme, aby se přišli podívat do naší dílny v momentě, kdy definitivně uzavíráme jejich postel a matrace. Zákazníci se tak mohou přesvědčit o tom, že je v jejich matraci opravdu to, co tvrdíme, že tam je. V deklarovaném složení a v odpovídajícím množství. Už jsme měli pár klientů, kteří se přijeli podívat. V Česku vám tohle nikdo jiný nabídnout nemůže, protože se vše dováží ze zahraničí.

Jaký druh materiálu používáte?

Vybíráme pouze certifikované materiály, které jsou stoprocentně přírodní. Většinou je kupujeme v Česku, pokud to původ materiálů umožní. Samotná výplň se skládá z koňských žíní, kokosových vláken, kaučuku, bavlny a někdy i velbloudí vlny. Matrace z takového složení vydrží dlouho, ale na rozdíl od syntetické matrace vyžaduje údržbu. Je potřeba ji otáčet, naklepávat a jednou za čas i vyluxovat. Přírodní materiály se nesmí čistit žádnou chemií. Většinu běžných nečistot však zachytí ochranný potah na matrace, který vždy doporučujeme pořídit spolu s matrací. V případě, že by se jednalo o nějaké větší znečištění, matraci klientovi vyčistíme nebo případně znovu naplníme. Stejný postup platí i u mechanického poškození, vše většinou zvládneme opravit.

Co všechno výroba vaší postele obnáší?

Pokud se jedná o kontinentální postel, jsou to desítky hodin práce několikačlenného týmu. Na to, abyste vyrobili jednu postel, potřebujete truhláře, který zhotoví konstrukci, výrobní techniky, kteří jednotlivé části matrace kompletují a skládají na sebe, a také potřebujete švadlenu a čalouníky.

Důležitým prvkem, kterým se od ostatních výrobců odlišujeme, je i naše vlastní patentovaná látka. Aby mohla vzniknout, je potřeba spolupracovat s lokální tkalcovnou. Postel ale lze na přání potáhnout i kůží, látkou, možností je mnoho. Díky profesionálnímu týmu jsme schopni vyrobit také noční stolky, záclony nebo povlečení. I přesto, že máme vlastní sadu nábytku, na žádost vyrábíme jakýkoliv design. Naši zaměstnanci dokážou pro klienta vyrobit to, co si přeje. Je také důležité zmínit, že veškerá práce na matraci je dělaná ručně. Kromě šicích a obšívacích strojů nepoužíváme žádnou jinou výrobní techniku.

Přemýšleli jste nad expanzí do zahraničí?

Přemýšleli, ale nakonec jsme se rozhodli, že není kam spěchat. Měli jsme i pár zahraničních objednávek, ale vždy byly zadány z Česka. My se chceme nejprve naučit pořádně prodávat Čechům a teprve potom jít prodávat jinam. Rozdíl mezi českými a zahraničními zákazníky totiž existuje, a pokud bychom chtěli prodávat v zahraničí, potřebovali bychom partnera, který zná mentalitu tamních zákazníků. Když zahraniční trh neznáte, není možné tam jít prodávat. Češi většinou důvěřují české firmě. Vždyť naše výroba vzrostla meziročně o 37 procent. V zahraničí je však důvěra v český produkt poněkud jiná než zde. Záleží to především také na tom, zda má česká značka v zahraničí už nějakou pověst. Pokud by se jednalo o zemi, kde mají například čeští skláři skvělé renomé, byl by to pro nás mnohem lehčí start.

Pavel Smítal převzal rodinnou firmu a nyní pokračuje v osvědčených výrobních postupech, podle kterých se v Johann Malle šijí matrace ručně už přes sto let.

“ Nechceme jen prodat matraci a postel, chceme mít se zákazníkem vztah na celý život. „

Zhotovení jedné kontinentální postele trvá bez strojů desítky hodin práce. Na výrobě se podílí truhláři, výrobní technici a také švadleny a čalouníci. V české dílně používají vlastní patentovanou látku, kvůli které je potřeba spolupracovat s lokální tkalcovnou.

CategoriesNezařazené