P

Průlom u anticovidové vakcíny OXFORD ASTRAZENECA podporovaný značkou BVLGARI

V pondělí 4. ledna 2021 byla naočkována první osoba – 82letý Brian Pinker – vakcínou, kterou vyvinula společnost AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Od tohoto týdne bude k dispozici více než půl miliónu dávek této vakcíny. Značka Bvlgari úzce podporovala vývoj “oxfordské vakcíny” od června roku 2020, kdy navázala filantropickou spolupráci s univerzitním Jennerovým institutem. 

Sarah Gilbert, profesorka vakcinologie na Oxfordské univerzitě, říká: 

„Dnešek je význačným dnem pro celý tým, který se na vývoji vakcíny podílel. Máme za sebou rok extrémně náročné práce v nestandardních podmínkách. Nyní, když nám výsledky klinických testů zajistily první autorizaci a využití vakcíny, stojíme před dalšími výzvami a budeme usilovat o získání dalších dat, která znásobí počty regulačních povolení. Naším cílem je umožnit vakcíně zachraňovat životy po celém světě.” 

Již dříve oznámili Jean Christophe Babinprofesorka Sarah Gilbert, jako zástupci značky Bvlgari a Oxfordské univerzity, význačný dar, který je součástí závazku společnosti Bvlgari k vybudování budoucnosti bez pandemických obav. Příspěvek od Bvlgari umožnil Oxfordu zakoupit nejmodernější průtokový cytometr, přístroj klíčový k vyvinutí kandidátní vakcíny.

Jean-Christophe Babin, prezident a generální ředitel společnosti Bvlgari, řekl: 

„Gratuluji Oxfordské univerzitě k tomuto jedinečnému činu. Jsme neuvěřitelně hrdí na to, že jsme se mohli skromným přispěním podílet na cestě plné výzev, na jejímž konci stojí nova vakcína. Těšíme se na další spolupráci s Oxfordem, která bude pokračovat i v následujících letech s cílem vymýtit další viry.”

Díky daru společnosti Bvlgari mohl být na Oxfordské univerzitě rovněž zřízen stipendijní program pro výzkum vakcín (Bvlgari Scholarship for vaccine research). První dva stipendisté, Rebecca Makinson a Cameron Bissett, zahájili svá doktorská studia v říjnu 2020 výzkumem cíleným na imunitní odpověď na oxfordskou kandidátní vakcínu.

Profesorka Louise Richardson, vicekancléřka Oxfordské univerzity, řekla: 

„Toto je skvělý den pro britskou vědu i university po celém světě. A především se jedná o výjimečný den pro mnoho lidí, jejichž životy zachrání právě tato vakcína. Jsme velkými dlužníky těch, kteří navrhli, vyvinuli, vyrobili a vyhodnotili vakcínu ChAdOx1.”

CategoriesNezařazené