H

Hot table: Vítejte v pražské Almě

Na adrese V Jirchářích 8, kde se v létě otevřela Alma, lze bez nadsázky strávit celý den. Scénář může vypadat takhle: v půl deváté ráno, těsně před vaší první schůzkou v centru Prahy, si skočíte na rychlý filtr a sendvič s pastrami. Během oběda spojíte příjemné s užitečným, když nad talířem se stařeným vepřovým řízkem na kosti domluvíte nový business. A večer vás ambientní atmosféra naladí na drink, který si dáte na baru vedeném zkušeným Pavlem Sochorem předtím, než se usadíte ke stolu, abyste si vychutnali plnohodnotnou večeři.

 

Na jídelním lístku se nabízí například grilovaný pstruh s máslovou omáčkou z fermentovaných rajčat, korálovec s houbovým garumem a krémovou špaldou nebo rib-eye steak; objednat si ale můžete rovnou celé degustační menu. Alma totiž na jednom místě kombinuje koncept restaurace, sympatické minimalistické kavárny, kde se podává i pečivo z vyhlášené Kro Bakery, obchod vinného klubu Alma Wines a také bar. Brzy se k tomu všemu přidá ještě vinárna, jíž se stane scénou samostatná budova ve vnitrobloku areálu, konkrétně v domě, který dříve sloužil jako tiskařská dílna.

 

Made in Česko

Nad celým projektem, jenž se naplno rozjel letos v červenci, drží ochrannou ruku Vojtěch Václavík, spolumajitel a šéfkuchař úspěšných bister Kro. Do kuchyně, kde vládne především oheň, gril a sezonní potraviny, si přizval kuchaře ze Ze Mě projektu Petra Židka. A také Michala Daňka, který působil v londýnských podnicích Fifteen, Frenchie Covent Garden nebo The Ninth. Společně chtějí vytvořit spíše než tradiční fine dining restauraci podnik s nabídnou jednoduchých, ale pečlivě připravených jídel, kde každá jednotlivá ingredience má možnost se projevit. Na této misi jim pomáhají i suroviny od lokálních dodavatelů. Mléčné výrobky obstarává populární farma Krasolesí a Struhy, zelenina – například v podobě salátu z baby cuket – pochází z ekologické farmy Kveteto v Jihočeském kraji nebo ze Sluneční farmy Vykáň, maso pak od kladenského řezníka Tomáše Aulického a Amaso, ryby z Pstruhařství Rybčák a pražské Chabrybárny, cider Utopia od manželů Laurinových, nápoj Euforie z fermentované březové mízy od Jana Klimeše a byliny a další divoké ingredience na menu jsou ručně sesbírané gastro matadorem Tomášem Reisingerem.

 

Zero waste

 

Důraz na detail se ale v Almě netýká jen ingrediencí, je všudypřítomný. Vezměme si třeba pití. V nabídce jsou tu nejen skvělé drinky, ale i fermentované nápoje ze dvou složek. Ty jsou vždy přítomné na menu a představují osvěžující variantu pití k obědu s minimem alkoholu. Víno pochází z nabídky distributora Alma Wines a kurátorovaného výběru někdejšího sommeliera La Degustation Bohême Bourgeoise Dragana Bogdanoviće. Ten tu mimochodem vedle vinné karty odpovídá také za chod vlastní sklepní fermentárny zásobující kuchyň a zároveň dohlíží na to, aby se v Almě co nejméně plýtvalo. Zní to všechno příliš dobře, než aby to byla pravda? Nezbývá než si udělat rezervaci a podnik nacházející se v budově, kde dříve stálo vyhlášené stejnojmenné kino, otestovat.

 

This slideshow requires JavaScript.

CategoriesNezařazené